Policy Briefs

Το Ισραηλινο-Παλαιστινιακό ζήτημα διχάζει τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές

Το Ισραηλινο-Παλαιστινιακό ζήτημα διχάζει τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές

Πηγή Φωτογραφίας: Lamoncloa.globe.es

Οι Σοσιαλιστές αποτυγχάνουν να καταλήξουν σε κοινή θέση.

Το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) απέτυχε να υιοθετήσει κοινή θέση για τα γεγονότα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη στο συνέδριό του που πραγματοποιήθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας, την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο (10-11 Νοεμβρίου), δήλωσε στο Euractiv πηγή του κόμματος.

Το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο εγκρίθηκε την Παρασκευή και συμβουλεύτηκε η Euractiv, δεν περιέχει κανένα μέρος αφιερωμένο στην κατάσταση στην περιοχή.

Ένα άλλο έγγραφο συζητήθηκε από την προεδρία του PES σχετικά με αυτό το θέμα, αλλά εξακολουθούσαν να υπάρχουν έντονοι διχασμοί μεταξύ των σοσιαλιστών ηγετών, που είχαν ως συνέπεια να εμποδίσουν τη διαδικασία σύνταξης του κειμένου.

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου με εισβολή της παλαιστινιακής ομάδας σε ισραηλινά εδάφη κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας το θάνατο 1.400 ανθρώπων και τη λήψη ομήρων, ορισμένοι από τους οποίους κρατούνται ακόμη και σήμερα.

Έκτοτε, το Ισραήλ έχει ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση αντίποινων στη Λωρίδα της Γάζας και τα ισραηλινά χτυπήματα έχουν σκοτώσει περισσότερους από 10.000 ανθρώπους, στη συντριπτική τους πλειονότητα άμαχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Η κρίση έχει διχάσει τις πολιτικές δυνάμεις, με πολλούς πολιτικούς – συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – να έχουν επικριθεί για τις θέσεις τους. 

Εντός του PES, οι πιο έντονες διαιρέσεις παραμένουν αυτές μεταξύ των Ισπανών, Ιρλανδών και Γερμανών σοσιαλιστών, εξήγησε η πηγή στο Euractiv.

Η ισπανική αντιπροσωπεία ζήτησε να συμπεριληφθεί στο έγγραφο το γεγονός ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύγκρουση πρέπει να σέβονται το διεθνές δίκαιο, ενώ οι Ιρλανδοί σοσιαλιστές προχώρησαν παραπέρα ζητώντας κατάπαυση του πυρός.

Αυτές οι θέσεις, ωστόσο, δεν πήγαν καλά στους Γερμανούς σοσιαλιστές που, σύμφωνα με την πηγή, δεν ήθελαν η δήλωση να αναφέρεται σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ.

Το βράδυ της Παρασκευής, οι σοσιαλιστές ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των πρωθυπουργών και των υπουργών, συγκεντρώθηκαν για ένα από καιρό προγραμματισμένο δείπνο, κατά το οποίο συζητήθηκε το θέμα, αν και αρχικά δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη.

Μεταξύ των αρχηγών κρατών που συμμετείχαν σε αυτή τη συνάντηση βρίσκουμε τον Ισπανό Πρωθυπουργό Pedro Sánchez, τον Γερμανό Καγκελάριο Olaf Scholz, τη Δανή πρωθυπουργό Mette Frederiksen, τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας Marcel Ciolacu, καθώς και «Ευρωπαίους επίτροποι, αρχηγούς κομμάτων και ανώτατα -εκπροσώπους σε επίπεδο της οικογένειας PES », αναφέρεται σε δελτίο τύπου της PES που στάλθηκε στην Euractiv.

Μεταξύ των επιμελητών που συμμετέχουν στο συνέδριο είναι οι Paolo Gentiloni, Maroš Šefčovič και Nicolas Schmit.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments