Policy Briefs

Ισπανία: Ο Σάντσεθ αναμένεται να ορκιστεί πρωθυπουργός αυτή την εβδομάδα

Ισπανία: Ο Σάντσεθ αναμένεται να ορκιστεί πρωθυπουργός αυτή την εβδομάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Στα δικαστήρια καταφεύγει το ακροδεξιό Vox.

Ο Πέδρο Σάντσεθ αναμένεται να ορκιστεί για νέα τετραετή θητεία ως πρωθυπουργός σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Vox σκοπεύει να εμποδίσει τη διαδικασία και ζητά γενική απεργία κατά του νόμου περί αμνηστίας για τους Καταλανούς αυτονομιστές.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Francine Armengol ανακοίνωσε τη Δευτέρα (13 Νοεμβρίου) ότι είχε προγραμματίσει τη συζήτηση για την επένδυση επειδή ο κ. Sánchez (Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, PSOE) την είχε ενημερώσει ότι ήταν έτοιμος για αυτό, καθώς είχε ήδη πραγματοποιήσει τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις με τους διαφορετικούς πολιτικές ομάδες.

Την Τρίτη (14 Νοεμβρίου), το ακροδεξιό κόμμα Vox , η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο, κατέθεσε μήνυση στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά του κ. Σάντσεθ — τον οποίο κατηγόρησε ως «προδότη» και «δικτάτορα» . καθώς και απέναντι στον Καταλανό Κάρλες Πουτζντεμόν. Ζήτησε επίσης την αναστολή της ορκωμοσίας του Πρωθυπουργού ως προληπτικό μέτρο.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη, ο πρόεδρος του Vox , Santiago Abascal, ζήτησε από τον ηγέτη του φιλελεύθερου-συντηρητικού Partido Popular Πρότεινε επίσης να οργανωθούν από κοινού νέες διαδηλώσεις στις αυτόνομες περιφέρειες, τα επαρχιακά συμβούλια και τα δημοτικά συμβούλια στα οποία τα δύο δεξιά κόμματα κυβερνούν σε συνασπισμό, ιδίως στη Βαλένθια (Ανατολικά).

Ο κ. Abascal προειδοποίησε ότι το Vox «δεν θα σταματήσει» και θα συνεχίσει να διαδηλώνει μπροστά στα κεντρικά γραφεία του PSOE σε όλη την Ισπανία.

Εκτός από τις διαμαρτυρίες, το συνδικάτο Solidaridad , που συνδέεται άμεσα με το Vox , κάλεσε σε γενική απεργία την Παρασκευή την επόμενη εβδομάδα (24 Νοεμβρίου) για να διαμαρτυρηθεί για αμνηστία.

Ο βασιλιάς Felipe VI διόρισε τον κ. Sánchez να σχηματίσει κυβέρνηση τον περασμένο μήνα, αφού ο κ. Núñez Feijóo, ο οποίος κέρδισε οριακά το PSOE στις πρόωρες γενικές εκλογές στις 23 Ιουλίου, απέτυχε στις προσπάθειές του να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για να αποκτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία 176 εδρών ( από 350).

Μετά την τελική σύναψη συμφωνιών την περασμένη εβδομάδα με τα καταλανικά κόμματα ανεξαρτησίας, τη Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC) και Μαζί για την Καταλονία (JxCat), καθώς και με το Εθνικιστικό Κόμμα των Βάσκων (PNV) και τον Συνασπισμό των Καναρίων Νήσων (CC ), ο Pedro Sánchez μπόρεσε να συγκεντρώσει 179 ψήφους. Χάρη σε αυτή τη στήριξη, μπορεί επομένως να παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης της χώρας για τέσσερα ακόμη χρόνια.

Ο ηγέτης της JxCat και πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Carles Puigdemont, ο οποίος έζησε εξόριστος στο Βέλγιο από τότε που αυτός και εκατοντάδες άλλοι αυτονομιστές πολιτικοί και ακτιβιστές κατηγορήθηκαν μετά το παράνομο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του 2017, είχε αρνηθεί να υποστηρίξει τον κ. Sánchez χωρίς αμνηστία και ορισμένους άλλους όρους.

Τα μέρη ERC και JxCat έλαβαν επίσης ευρείες παραχωρήσεις από το PSOE, ιδίως σε οικονομικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής 15 δισεκατομμυρίων ευρώ του χρέους της Καταλονίας προς το κεντρικό κράτος, της πλήρους μεταφοράς εξουσιών του δικτύου προαστιακών τρένων από τη Μαδρίτη στην Καταλονία και τη δυνατότητα μελλοντική είσπραξη φόρων από την περιφερειακή κυβέρνηση (η Generalitat της Καταλονίας ).

Ο νόμος περί αμνηστίας θα ακυρώσει την «ποινική, διοικητική και οικονομική ευθύνη» όλων των ατόμων που συνδέονται με την προετοιμασία, την εκτέλεση και τις συνέπειες της διαδικασίας ανεξαρτησίας στην Καταλονία μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2012 και 13 Νοεμβρίου 2023.

Ο νόμος θα ωφελήσει 300 αυτονομιστές και 73 αστυνομικούς, σύμφωνα με την El País .

Αυτό το μέτρο δεν θα ωφελήσει μόνο τους κύριους ηγέτες των αυτονομιστών Oriol Junqueras (ERC) και τον κ. Puigdemont, αλλά και τους διευθυντές σχολείων που συνεργάστηκαν στη διοργάνωση του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας της 1ης Οκτωβρίου 2017 στην Καταλονία, καθώς και τους δημάρχους, διαδηλωτές και αστυνομικοί που έδρασαν κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος, που θεωρήθηκε παράνομος από την ισπανική δικαιοσύνη.

Οι συντάκτες του επίμαχου νόμου δικαιολογούν την αναγκαιότητά του από το γεγονός ότι η εφαρμογή της νομιμότητας (κρίνοντας τους υπεύθυνους) είναι «απαραίτητη» , αλλά «μερικές φορές δεν αρκεί για την επίλυση μιας πολιτικής σύγκρουσης [Μαδρίτη-Καταλονίας] που διαρκεί» , η οποία είναι γιατί συνιστούν την προσαρμογή του νόμου στο τρέχον πολιτικό πλαίσιο στη χώρα.

«Αυτή η αμνηστία συνιστά μια πολιτική απόφαση που ελήφθη βάσει της αρχής της δικαιοσύνης, εννοώντας ότι τα μέσα που διαθέτει το κράτος δικαίου δεν είναι αμετάβλητα και δεν πρέπει να είναι, αφού ο νόμος είναι στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι του άλλου αντίστροφα », υποδεικνύει το κείμενο του νέου νόμου, σύμφωνα με το El Periodico de Cataluna. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments