Διεθνή

Νετανιάχου: Θα έχουμε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός αν μπορέσουμε να πάρουμε τους ομήρους μας

Νετανιάχου: Θα έχουμε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός αν μπορέσουμε να πάρουμε τους ομήρους μας

Πηγή Φωτογραφίας: Benjamin Netanyahu speaks to supporters at his party's headquarters in Jerusalem on Nov. 2.Oren Ziv / AP file

«Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που κρατάμε εμπιστευτικά μέχρι να έχουμε κάτι να πούμε», σημείωσε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε πως η πιθανότητας μιας – προσωρινής – κατάπαυσης του πυρός είναι πιο πιθανή τώρα απ’ ό,τι ήταν πριν ξεκινήσει η χερσαία επέμβαση.

Σε συνέντευξή του στο CBS News ρωτήθηκε για το αν υπάρχει προοπτική συμφωνίας με τη Χαμάς για την απελευθέρωση ορισμένων από τους αιχμαλώτους με αντάλλαγμα μια ολιγοήμερη παύση στις συνεχιζόμενες μάχες στη Λωρίδα της Γάζας.

«Είμαστε πιο κοντά από ό,τι πριν ξεκινήσουμε τη χερσαία επιχείρηση, η οποία άσκησε πίεση στη Χαμάς για κατάπαυση του πυρός. Θα έχουμε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός αν μπορέσουμε να πάρουμε τους ομήρους μας. Δεν νομίζω ότι εξυπηρετεί να επεκταθώ περαιτέρω επ’ αυτού».

Ο Νετανιάχου τόνισε ότι η επιστροφή των περίπου 240 ομήρων είναι ένας από τους κύριους στόχους του Ισραήλ στον πόλεμο, μαζί με την καταστροφή της Χαμάς και τη διασφάλιση «ότι η τρομοκρατική απειλή δεν θα σηκώσει πάλι κεφάλι στη Γάζα και ότι η Γάζα θα έχει ένα διαφορετικό μέλλον».

Πάντως, αρνήθηκε να απαντήσει εάν θα συμφωνούσε να αφήσει παλαιστίνιους κρατούμενους σε αντάλλαγμα για την ελευθερία των Ισραηλινών ομήρων.

«Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που κρατάμε εμπιστευτικά μέχρι να έχουμε κάτι να πούμε», σημείωσε.

Ο Νετανιάχου ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ έχει «συγκεκριμένα στοιχεία» για τη χρήση του Νοσοκομείου Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας για στρατιωτικούς σκοπούς, υποστηρίζοντας ότι ηγετικά στελέχη της τρομοκρατικής ομάδας και «φίλοι των τρομοκρατών» εγκατέλειψαν την εγκατάσταση καθώς πλησίαζαν οι ισραηλινές δυνάμεις.

«Το κάνουμε αυτό πολύ επιμελώς γιατί προσπαθούμε να κάνουμε το ηθικό πράγμα, το σωστό, να στερήσουμε τη Χαμάς από την ύπαρξη αυτής της ασφαλούς ζώνης σε ένα νοσοκομείο, αλλά ταυτόχρονα να εξουδετερώσουμε τη χρήση της ως κέντρο διοίκησης για τον τρόμο. Και μέχρι στιγμής το έχουμε πετύχει αυτό», λέει.

Ο πρωθυπουργός τονίζει τις ισραηλινές προσπάθειες να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων στη Γάζα, ενώ είπε ότι η Χαμάς «δεν δίνει δεκάρα» για τους Παλαιστίνιους.

«Θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη δουλειά με ελάχιστες απώλειες αμάχων, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, ελάχιστες απώλειες αμάχων, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέρνουμε», είπε.

Ο Νετανιάχου τόνισε επίσης ότι το Ισραήλ θέλει «συνολική στρατιωτική ευθύνη για να αποτρέψει την επανεμφάνιση του τρόμου» στη Γάζα, αλλά όχι να την ξανακαταλάβει.

Επιπλέον, ρωτήθηκε εάν οι Ισραηλινοί έποικοι στη Δυτική Όχθη που εμπλέκονται σε βίαιες ενέργειες κατά των Παλαιστινίων θα λογοδοτήσουν.

«Κρατάμε οποιονδήποτε παίρνει το νόμο στα χέρια του ή διαπράττει αυτοδικία – αυτό δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε», ισχυρίστηκε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments