Οικονομία

Γιατί περνά τις εξετάσεις της Κομισιόν ο νέος προϋπολογισμός

Γιατί περνά τις εξετάσεις της Κομισιόν ο νέος προϋπολογισμός

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: European Union flags fly outside the European Commission headquarters in Brussels, Belgium, March 1, 2023.REUTERS/Johanna Geron/File Photo

Τα βασικά κριτήρια της αξιολόγησης θα είναι η πρόβλεψη για την αύξηση δημοσίων επενδύσεων, η συγκράτηση των δαπανών στα όρια που έχει θέσει η Κομισιόν στην ειδικές δημοσιονομικές κατευθύνσεις και την πλήρη απόσυρση των μέτρων στήριξης. 

Την επικύρωση του προϋπολογισμού του 2024 “προαναγγέλλει” μέσα από τις φθινοπωρινές της προβλέψεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λίγες εβδομάδες πριν οριστικοποιηθούν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες, που θα αλλάξουν τα δεδομένα, ειδικά για τα κράτη μέλη με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα.

Τα βασικά κριτήρια της αξιολόγησης θα είναι η πρόβλεψη για την αύξηση δημοσίων επενδύσεων, η συγκράτηση των δαπανών στα όρια που έχει θέσει η Κομισιόν στην ειδικές δημοσιονομικές κατευθύνσεις και την πλήρη απόσυρση των μέτρων στήριξης.

Στις φθινοπωρινές της προβλέψεις, η Κομισιόν αφού διορθώνει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 στο 1,1% του ΑΕΠ, από 1,9% του ΑΕΠ που προέβλεπε στις εαρινές της εκτιμήσεις. Για τη συνέχεια, προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να αυξηθεί στο 2,5% του ΑΕΠ το 2024 και το 2,6% του 2025. Στον σχολιασμό της, αποδίδει τον υπερδιπλασιασμό του πλεονάσματος το 2024 στο γεγονός ότι η Ελλάδα αποσύρει το 2024 το σύνολο των μέτρων στήριξης για την πανδημία τος κορονοϊού που υλοποιήθηκαν από το 2020 και συνέχιζαν να υλοποιούνται και το 2023, αλλά και τα μέτρα στήριξης που παρείχε η Κυβέρνηση κατά της ενεργειακής κρίσης.

Οι δαπάνες 

Το δεύτερο κριτήριο, αφορά τη συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών, στο όριο που έχει θέσει η Επιτροπή με την κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη άνοιξη. Το όριο αύξησης των δαπανών που έθεσε η Επιτροπή για την Ελλάδα το 2024 ήταν 2,6% αφού η χώρα, θα πρέπει να διατηρεί θετικό, κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα, για να συνεχίσει να διατηρεί τον ρυθμό αποκλιμάκωσης του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Στις προβλέψεις της, η Κομισιόν θεωρεί ότι το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα (δηλαδή το πλεόνασμα που προσαρμόζεται στο οικονομικό κύκλο) θα φτάσει το 1% τ ου ΑΕΠ το 2023 και θα αυξηθεί στο 1,9% του ΑΕΠ το 2024 και το 1,7% του ΑΕΠ το 2025. Ταυτόχρονα, στο κρίσιμο μέγεθος του χρέους, πέρα από τις οριακές διαφορές της εξέλιξης των μεγεθών από αυτές του προϋπολογισμού, τονίζεται ότι η Ελλάδα έχει πετύχει εξαιρετικά υψηλή μείωση του χρέους από το 2020 που έφτασε το 25% του ΑΕΠ που είναι η υψηλότερη εντός της ΕΕ, μετά τη δεύτερη Κύπρο που μείωσε το χρέος της κατά 18% του ΑΕΠ και την Πορτογαλία που μείωσε το δικό της χρέος κατά 15% του ΑΕΠ.

Επενδύσεις 

Στο τομέα των υψηλών δημοσίων επενδύσεων που είναι η τρίτη απαίτηση της Επιτροπής, η Ελλάδα εμφανίζει το αναλογικά υψηλότερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων εντός της ΕΕ, το οποίο τον επόμενο χρόνο αναμένεται να ξεπεράσει τα 12 δις ευρώ.

Ειδικότερα, για τις επενδύσεις με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Επιτροπή παραδέχεται ότι η Ελλάδα θα είναι στις πέντε χώρες της ΕΕ, οι οποίες θα καταφέρουν να έχουν πολύ υψηλή χρηματοδότηση που θα φτάνει το 3% του ΑΕΠ από το ΤΑΑ για την περίοδο 2021 -2025.

Γιατί είναι βασικό να εγκριθεί ο προϋπολογισμός 

Η σημασία του να εγκριθεί ως έχει ο ελληνικός προϋπολογισμός ως έχει, χωρίς υποσημειώσεις ή πολύ περισσότερο απαίτηση για διορθώσεις, είναι ότι η αλλαγή που σίγουρα θα περάσει στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες από 1/1/2024, είναι η αυτόματη επιβολή ποινών. Ειδικότερα στις χώρες οι οποίες εντοπίζονται να έχουν δημοσιονομικές αποκλίσεις, θα επιβάλλεται καθυστέρηση ή και πλήρη περικοπή κοινοτικών κονδυλίων, οι οποίες θα φτάνουν το 2% του ΑΕΠ της εν λόγω χώρας. Όπως είναι φυσικό, κάτι τέτοιο είναι τελείως ανεπιθύμητο για χώρες όπως η Ελλάδα που στηρίζουν το αναπτυξιακό τους αφήγημα, κυρίως στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

Πηγή: capital.gr//Τάσος Δασόπουλος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments