Πολιτική

“Θερμή” υποδοχή του προϋπολογισμού από την αντιπολίτευση

“Θερμή” υποδοχή του προϋπολογισμού από την αντιπολίτευση

Πηγή Φωτογραφίας: [365184] ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2024 ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Αρνητική η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Την έντονη αντίδραση της Αντιπολίτευσης προκάλεσε η κατάθεση του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, το οποίο, όπως τονίστηκε σχετικά, αποτελεί φυσική συνέχεια των άδικων και αναποτελεσματικών πολιτικών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη “θεραπεία” των μεγάλων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. 

Το τελικό σχέδιο αποδεικνύει τη δογματική εμμονή της κυβέρνησης στην αδιέξοδη οικονομική πολιτική της μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας τονίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου, «παρά την κυβερνητική προπαγάνδα, ο Προϋπολογισμός δεν αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας που πνίγει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το τεράστιο κόστος της στέγασης, το πρόβλημα των χρεών και των πλειστηριασμών α΄ κατοικίας. Από την άλλη οι μικρές αυξήσεις στους μισθούς δεν αναπληρώνουν τις μεγάλες περικοπές του παρελθόντος σε μισθούς και συντάξεις και κυρίως, εξανεμίζονται πλήρως από το ράλι του πληθωρισμού».

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν «ότι η Ελλάδα κατέκτησε για τον Οκτώβριο πανευρωπαϊκή πρωτιά στον πληθωρισμό τροφίμων και η κυβέρνηση υποτιμά τη  νοημοσύνη των πολιτών εμμένοντας στα ημίμετρα των κουπονιών και των καλαθιών και ανακοινώνοντας (για να διαψευστούν λίγο μετά…) σοφιστείες περί κατάργησης των προσφορών των εταιρειών».

Την ίδια στιγμή, όπως υπογραμμίζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση, «με το φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιβάλλει οριζόντιο  χαράτσι για τους ελεύθερους επαγγελματίες αποδεικνύοντας την πλήρη ανεπάρκειά της  στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και επιμένοντας στη λογική του σχεδίου Πισσαρίδη που θεωρεί ευλογία την καταστροφή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για την απόλυτη εξαπάτηση αλλά και τον πλήρη αιφνιδιασμό των φορολογούμενων οι οποίοι καλούνται να φορολογηθούν για τα εισοδήματα του 2023 με ένα νέο επιβαρυντικό πλαίσιο το οποίο ψηφίζεται στο τέλος του 2023!».

«Εκεί που υπάρχει πραγματικό αλαλούμ είναι με τον ΦΠΑ όπου η κυβέρνηση σε  μια περίοδο που έχουμε ακρίβεια παντού και εκτόξευση του κόστους προϊόντων και πρώτων υλών, αυξάνει τον  ΦΠΑ στο 24% για συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών (μη αλκοολούχα ποτά και ροφήματα πλην καφέ)» καταλήγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με ανακοίνωση που εξέδωσε για τον προϋπολογισμό του 2024 διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια άδικη και ατελέσφορη πορεία ενώ, όπως έπραξε για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο οφείλεται στην αφαίρεση από το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης των αυξημένων κατά 1,3 δισεκ. τόκων, έτσι και τώρα ο λογαριασμός της αναξιοπιστίας και αναποτελεσματικότητας της Νέας Δημοκρατίας καταλήγει στους μικρομεσαίους και τους λιγότερο προνομιούχους».

Όπως επίσης διαπιστώνεται,  οι Έλληνες μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και του δημόσιου τομέα και ειδικά οι πιο ευάλωτοι, μέσα από το καρότσι του σούπερ μάρκετ και το καύσιμο του ΙΧ τους, στην πράξη προπληρώνουν τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις που διαφημίζει η Κυβέρνηση. Ο άδικος «φόρος ακρίβειας» που επιβάλλεται πρόσθετα πάνω στον πληθωρισμό της απληστίας ακυρώνει τις επιεικώς παραπλανητικές αναλύσεις στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για την αναδιανεμητική επίδραση των παρεμβάσεων αυτών.

«Συνεπές στην ασυνέπεια της το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε στο παρελθόν αδυναμία να κάνει σοβαρές δημοσιονομικές και μακροοικονομικές προβλέψεις όπως φάνηκε από την αναντιστοιχία προβλέψεων και εκτελέσεων των προϋπολογισμών από το 2019, κάτι που εκτιμούμε ότι θα επαναληφθεί και το 2024, καθώς πέραν των άλλων έχουν επισημανθεί (πχ από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο) και οι κίνδυνοι από τις ευρύτερες γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα οφείλεται στην αφαίρεση από το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης των αυξημένων κατά 1,3 δισεκ. τόκων. Όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα ο λογαριασμός της αναξιοπιστίας και αναποτελεσματικότητας της Νέας Δημοκρατίας καταλήγει στους μικρομεσαίους και τους λιγότερο προνομιούχους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Μοναδικός κερδισμένος απ’ το νέο προϋπολογισμό είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, για τους οποίους προβλέπονται νέες παχυλές επιδοτήσεις, διατήρηση των προκλητικών φοροαπαλλαγών, φθηνό εργατικό δυναμικό και στήριξη των προσοδοφόρων επενδύσεων» διαπιστώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με σχόλιό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments