Διεθνή

Ανοίγει ο δρόμος για τους ομήρους

Ανοίγει ο δρόμος για τους ομήρους

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Στην τελική ευθεία τίθεται το ζήτημα της απελευθέρωσης των ομήρων.

Αντιφατικές είναι οι πληροφορίες που καταφθάνουν αναφορικά με την απελευθέρωση ομήρων και την κατάπαυση του πυρός.

Συγκεκριμένα, πενθήμερη κατάπαυση του πυρός και σταδιακή απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς – κυρίως γυναίκες και παιδιά – προβλέπει το σχέδιο της ισραηλινής κυβέρνησης, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς θα διαρκέσει πέντε ημέρες και 40 παιδιά και 13 γυναίκες όμηροι θα απελευθερωθούν από την αιχμαλωσία των τρομοκρατών.

Κοντά σε οριστικοποίηση της συμφωνίας εκεχειρίας, η οποία ενδεχομένως θα επιτευχθεί ακόμα και απόψε ή νωρίς αύριο Τετάρτη το πρωί, βρίσκονται Ισραήλ και Χαμάς, είχε μεταδώσει λίγα λεπτά νωρίτερα το Al Jazeera, επικαλούμενο πηγές κοντά στους διαπραγματευτές.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο, η Χαμάς πρόκειται να δώσει λίστα με τα ονόματα των ανθρώπων που θα απελευθερωθούν και σε αντάλλαγμα ζητά Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές να απελευθερωθούν ταυτόχρονα.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα την Τρίτη, με γραπτές δηλώσεις του σε πρακτορεία ειδήσεων και παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης, ότι η επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας με το Ισραήλ «είναι κοντά».

Σύμφωνα με πηγή της ισραηλινής κυβέρνησης, το Ισραήλ φέρεται να έχει επιμείνει σε ορισμένους όρους στην συμφωνία για τους ομήρους, διαμηνύοντας ότι κανένας Παλαιστίνιος κρατούμενος που έχει καταδικαστεί για φόνο δεν θα απελευθερωθεί.

Η ίδια δια πηγή αναφέρει ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει επίσης ένα δεύτερο στάδιο της συμφωνίας σύμφωνα  με το οποίο η Χαμάς θα πρέπει να εντοπίσει γυναίκες και παιδιά που κρατούνται από άλλες τρομοκρατικές φατρίες στη Γάζα πριν από την απελευθέρωσή τους.

Η Χαμάς έχει πει ότι έχει 210 από τους περίπου 240 ομήρους που απήχθησαν από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Η Ισλαμική Τζιχάντ λέγεται ότι κρατά τους υπόλοιπους ομήρους.

Περίπου 12-13 όμηροι θα απελευθερώνονται την ημέρα στη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, λέει η πηγή, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ θα απελευθερώσει γυναίκες και ανήλικους κρατούμενους, με τον καθένα να επιστρέφει στην πόλη ή την κωμόπολη όπου ζούσε πριν από τη φυλάκιση, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Όχθης και Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Με βάση την ίδια πηγή, οι επικεφαλής υπεύθυνοι ασφαλείας του Ισραήλ είναι υπέρ της επικείμενης συμφωνίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments