Πολιτική

Αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ο τομέας Δικαιωμάτων με Λάμπρου, Κατριβάνου,Χριστοδουλοπούλου,Καββαδία

Αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ο τομέας Δικαιωμάτων με Λάμπρου, Κατριβάνου,Χριστοδουλοπούλου,Καββαδία
Την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανακοινώνουν με κοινή δήλωση ένας σημαντικός αριθμός μελών του Τομέα Δικαιωμάτων καθώς και η πλειοψηφία της γραμματείας του.

Μεταξύ των αποχωρούντων ο υπεύθυνος του τομέα Πάνος Λάμπρου και η συντονίστρια Βασιλική Κατριβάνου.

Στο κείμενο που μοίρασαν στα ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι με την αποχώρησή τους «παύει ουσιαστικά να υπάρχει ο εμβληματικός Τομέας Δικαιωμάτων που τα τελευταία 12 χρόνια είχε σημαντική παρουσία στον χώρο των δικαιωμάτων και της Αριστεράς με εκατοντάδες δράσεις, καμπάνιες αλληλεγγύης, πρωτοβουλίες και ανακοινώσεις». Προεξοφλούν ακόμη: «Την σημερινή δήλωση αποχώρησης αναμένεται να ακολουθήσει κύμα νέων αποχωρήσεων από όλη την χώρα, ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, Ρομά, ΛΟΑΤΚΙ+κοινότητας, Αναπήρων, κρατουμένων, καθώς και σε πλήθος πρωτοβουλίες του αντιρατσιστικού και του αντιφασιστικού κινήματος».

Ακολουθεί η δήλωση αποχώρησης:

«Μια μεγάλη διαδρομή έφτασε στο τέλος της. Ωστόσο το ταξίδι για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της ελευθερίας ποτέ δεν σταματά. Κάθε τέλος σηματοδοτεί και μια νέα αρχή. Αυτός είναι ο απερίσπαστος αγώνας για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, με μάχες πολλές φορές άνισες, που όμως φανερώνει τους δύο διαφορετικούς κόσμους, αυτόν στον οποίο βρισκόμαστε και αυτόν τον οποίο θέλουμε να φτιάξουμε.

Όσες, όσοι και όσα υπογράφουμε αυτό το κείμενο, μέλη του Τομέα Δικαιωμάτων, δηλώνουμε ότι αποχωρούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Το κόμμα αυτό δεν είναι πλέον το κοινό μας σπίτι, δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας ενταγμένο σε έναν σχηματισμό που κάθε μέρα μετατοπίζεται όλο και πιο δεξιά, όλο και πιο συντηρητικά και απομακρύνεται από το όραμα του κόσμου που θέλουμε να δημιουργήσουμε.

Αποχωρούμε με αξιοπρέπεια για να περιφρουρήσουμε την ιστορία μας και με μοναδική ατζέντα να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο. Αποχωρούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ γιατί δεν θέλουμε να αποχωρήσουμε από τους αγώνες, από τα κοινωνικά κινήματα και την υποχρέωση μας να βρισκόμαστε μαζί με τον “αθέατο κόσμο”, αυτόν τον κόσμο που οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αυτές που εμφανίζονται σαν τη μοναδική αλήθεια, τον περιθωριοποιούν, τον κακοποιούν και τον εξαθλιώνουν καθημερινά.

Μαζί μας παίρνουμε ως παρακαταθήκη κόπους και προσπάθειες που αφιερώσαμε στην υπόθεση των δικαιωμάτων και της Αριστεράς και τα χιλιάδες πολιτικά και πραγματικά χιλιόμετρα που διανύσαμε. Μια διαδρομή που πολλές φορές ήταν κόντρα στο ρεύμα και την εκάστοτε κυρίαρχη αντίληψη και κυρίως απέναντι σε όσους, όσες και όσα αναζητούσαν «ενδιάμεσες» ή «ουδέτερες» λύσεις και επιχειρούσαν να επιβάλλουν σιωπή νεκροταφείου.

Ακόμη, παίρνουμε μαζί μας τις μεγάλες και ιστορικές στιγμές, αλλά και τις μικρές, τις άβολες. Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές για τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με οργανώσεις του πεδίου και της άλλης Αριστεράς, ο Τομέας Δικαιωμάτων προέταξε τη λειτουργία του ως δέκτη των διεκδικήσεων «από τα κάτω» επιδιώκοντας διαρκώς να γειώνεται με τις ιδέες και τα προτάγματα των κινημάτων, διατηρώντας παράλληλα διαύλους επικοινωνίας με τις ευρύτερες δυνάμεις του κινήματος και της Αριστεράς.

Παίρνουμε μαζί μας τις νίκες και τις ήττες, όσα μας πίκραναν και όσα μας έκαναν να νιώσουμε υπερηφάνεια. Όμως, πάνω απ’ όλα, παίρνουμε μαζί μας τις μνήμες μας, με την υπόσχεση να τις κρατήσουμε ζωντανές.

Μνήμες που ξεκινούν από την υποδοχή των προσφυγισσών και προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά και τη διαρκή αλληλεγγύη στον κόσμο της προσφυγιάς και φτάνουν μέχρι τις μεγαλειώδεις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στη βαρβαρότητα της εγκληματικής οργάνωσης Χ.Α..

Κρατάμε όλες τις στιγμές που βρεθήκαμε αντιμέτωπες/οι με βαθιά εμπεδωμένες κοινωνικές αντιλήψεις και έμφυλα στερεότυπα που παράγουν γυναικοκτονίες.

Παίρνουμε μαζί μας τις μνήμες που φωνάζουν «ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ» ενάντια στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία, τις μνήμες που γκρεμίζουν τείχη, φράχτες και φυλακές κι αυτές που βάζουν λουκέτο σε ιδρύματα – κολαστήρια ανάπηρων ανθρώπων.

Μνήμες γεμάτες γκλίτερ από τις κινητοποιήσεις για τον Ζακ/Zackie και τις γιορτές υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Μνήμες γεμάτες ανθρωπιά, αλληλεγγύη, συνυπευθυνότητα και συντροφικότητα.

Η διαδρομή που τελειώνει με αυτό το κείμενο ήταν συναρπαστική, αλλά δεν ήταν ανώδυνη. Ίσως ο μεγαλύτερός της πόνος να είναι ακριβώς αυτή η στιγμή, που το παλιό τρεκλίζει και το νέο ακόμη δεν έχει έρθει. Ίσως πάλι όχι. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε όμως είναι ότι η Αριστερά στις αρχές της οποίας επιμένουμε, υπερασπίζεται πρωτίστως τον άνθρωπο, όλα τα έμβια όντα και το περιβάλλον τους. Στον κόσμο που βρισκόμαστε όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν προτεραιότητα στην πράξη, στον κόσμο που θέλουμε να φτιάξουμε αποτελούν απαράβατες αρχές. Και για αυτές τις απαράβατες αρχές θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

Υπογραφές

Λάμπρου Πάνος-Υπεύθυνος Τομέα εκ μέρους ΠΓ

Κατριβάνου Βασιλική -Συντονίστρια

Εμμανουηλίδης Βασίλης- μέλος γραμματείας

Μανουσάκη Ελέγκω- μέλος γραμματείας

Παρασκευοπούλου Βασιλική -μέλος γραμματείας

Πούλου Ματίνα -μέλος γραμματείας

Ρέλλας Αντώνης -μέλος γραμματείας

Σαρρής Μανώλης -μέλος γραμματείας

Σκούντζου Μάγδα -μέλος γραμματείας

Τσιγώνιας Νίκος -μέλος γραμματείας

Αθανασίου Αθηνά

Αλεξάνδρου ‘Ανδρυ

Ανδρεόπουλος Φώτης

Αρναούτογλου Νικόλαος

Βαφειάδης Σωτήρης

Βουτυράκος Παναγιώτης

Γαλανάκη ‘Αννα

Γαλιατσάτου Λίλη

Γερούκη Έλενα

Γιαννακάκη Μαρία

Γιαννισοπούλου Μαρία

Γιαννουσάς Βαγγέλης

Γκόγκογλου ‘Αγγελος

Γκούφα Λιλή

Γκρίζου Μαρία

Δημητρακοπούλου Πέγκυ

Δυναμίδη Σιμέλα

Εικοσιπεντάρχου Κωνσταντίνα

Ζιάγγα Μαρία

Ζορμπά Ελένη

Θεοδωρίδου Αναστασία

Καββαδία Αννέτα

Κακλαμάνης Νίκος

Καμτσίδου Ιφιγένεια

Καπάτου Χρύσα

Καραγιάννης Μιχάλης

Καρέλης Βαγγέλης

Καστρινάκης Μιχάλης

Κνήτου Κατερίνα

Κομητόπουλος Τάσος

Κουγέα Λένα

Κούκουρα ‘Αλπη

Κουνενάκη Ειρήνη

Κουτσογιαννάκη Κατερίνα

Κοφιάνη Ευγενία

Κρεμμύδας Ανδρέας

Κριωνάς Σωτήρης

Κυριακάκου Γεωργία

Λάμπρου Ιωάννα

Λεωνίδη Εύα

Λιάπη Μαρία

Μακρυγιάννης Κώστας

Μανιτσιούδη Ευαγγελία

Μαντζουράνη ‘Αννα Μαρία Ελευθερία

Μαρίνου Μαρία

Μελά Βάνα

Μεταξά Δέσποινα

Μουρτασάγας Νίκος

Μπαζούκη Κλεοπάτρα

Μπακοπούλου Έφη

Μπαμπάση Αφροδίτη

Μπουφίδης Σταύρος

Μωρίκης Νίκος

Ναυπλιώτης Νικόλας

Νικολόπουλος Κώστας

Οικονόμου Ειρήνη

Οικονόμου Λίτσα

Παναγούλη Μαρία

Παπαδοπούλου Δέσποινα

Παπαδοπούλου Φωτεινή

Παπαμιχαήλ Βαγγέλης

Ράντος Θεόδωρος

Ρεπούση Κορίνα

Ρούνιου Κατερίνα

Σδράλη Ελένη

Σπηλιωτοπούλου Μαρία

Σταμπουλή Αφροδίτη

Συλλιγαρδάκη Σπυριδούλα

Σωφρονά Κωνσταντίνα

Τζανίνη Κατερίνα

Τουτουτζή Βούλα

Τσαβίδης Κώστας

Χατζαράτζε Μέγκι

Χορδάκη Μαρίνα

Χρηστάκης Γιώργος

Χριστοδουλοπούλου Τασία

Χριστούλη Έλενα

Ψαθάς Κώστας

Ψαλιδάκος Πούλος

Ψωμαδάκη Μαρία

Αποχωρήσεις 21 στελεχών από τον Πειραιά 

«Παραμένουμε στη Ριζοσπαστική Αριστερά, αποχωρούμε από τον μεταλλαγμένο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» αναφέρουν σε κοινή επιστολή τους 21 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στον Πειραιά, με σαφείς αιχμές για τον νέο Πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη. «Σ’ αυτό το κλίμα τοξικότητας και ηγεμονικού αυταρχισμού και ενώ πολλά στελέχη και μέλη -κατά μόνας ή ομαδικά- αποχωρούν βάζοντας τροχοπέδη στον διασυρμό της Αριστεράς, ο κ. Κασσελάκης τόλμησε το επόμενο βήμα που δεν είναι άλλο από το να απαξιωθεί ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι κυβερνητικές κυρίως επιλογές του, όπως το «μαξιλάρι» των 37 δισ ευρώ» επισημαίνουν, καταλήγοντας πως «όπως λένε και οι Χατζηφραγκέτα- «…και το Κεφάλαιο του Μαρξ που πήρα στη γιορτή σου, εάν του είχες ρίξει μια ματιά, θα ήμουνα μαζί σου».

Εν τω μεταξύ, μετά τους Γραμματείς Α’ και Β΄ Θεσσαλονίκης, την παραίτησή της από την Κεντρική Επιτροπή υπέβαλε και η Δέσποινα Κετογλίδου από τη Θεσσαλονίκη, αναφέροντας πως «οι τοποθετήσεις του νέου προέδρου περιλαμβάνουν απαξιωτικούς και προσβλητικούς όρους για τα κομματικά στελέχη, τις κομματικές διαδικασίες και την εν γένει κομματική λειτουργία».

Πειραιάς, 22.11.2023

Προς:

1. Μέλη Ο.Μ. Β’ Διαμερίσματος Πειραιά

2. Νομαρχιακή Επιτροπή Πειραιά

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Η απόφαση είναι οριστική: παραμένουμε στη Ριζοσπαστική Αριστερά, αποχωρούμε από τον μεταλλαγμένο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όχι αβασάνιστα.

Σε ένα πλαίσιο διαρκούς συντηρητικοποίησης και σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί ο αντιδραστικός λόγος και η ακροδεξιά κάνει πάρτι, η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταφεύγει σε έναν ακραίο λαϊκισμό και σε μια στοχοπροσήλωση για άνοδο στην κυβερνητική εξουσία.

Με πρακτικές προσφιλείς στον στενό κύκλο του προέδρου επιχειρείται η αποπολιτικοποίηση, αποϊδελογικοποίηση και αδρανοποίηση των οργάνων και των μελών. Έτσι, συντελείται η αποδόμηση της αριστερής, οικολογικής και ριζοσπαστικής ταυτότητας του κόμματος.

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (11/12.11.2023) αντί να επικρατήσει η σύνεση, η ωριμότητα, η ψυχραιμία και να γεφυρωθεί το χάσμα, ο πρόεδρος εν είδη τιμωρού ύψωσε τους τόνους, μίλησε για «πέμπτη φάλαγγα», «πολιτική του Pummarò» και για δημοψηφίσματα από τη βάση των φίλων και των μελών. Στάθηκε απέναντι απειλώντας και κηρύσσοντας στην ουσία το τέλος του δικού μας ΣΥΡΙΖΑ των αγώνων και των διεκδικήσεων για ειρήνη, υγεία, παιδεία, διαφάνεια, δικαιώματα, περιβάλλον και ευημερία.

Σ’ αυτό το κλίμα τοξικότητας και ηγεμονικού αυταρχισμού και ενώ πολλά στελέχη και μέλη -κατά μόνας ή ομαδικά- αποχωρούν βάζοντας τροχοπέδη στον διασυρμό της Αριστεράς, ο κ. Κασσελάκης τόλμησε το επόμενο βήμα που δεν είναι άλλο από το να απαξιωθεί ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι κυβερνητικές κυρίως επιλογές του, όπως το «μαξιλάρι» των 37 δισ ευρώ. Επιλογές ευθύνης για τις οποίες αισθανόμαστε υπερήφανοι/ες που τις στηρίξαμε και τις υπηρετήσαμε.

Διαπιστώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται σε τροχιά εκφυλισμού και διάλυσης, εμείς μέλη της Ο.Μ. Β’ Διαμερίσματος Πειραιά αποχωρούμε και ζητάμε τη διαγραφή μας από τα μητρώα του κόμματος καθώς και την αφαίρεση των διευθύνσεων μας από τις λίστες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του κόμματος ή/και του iSYRIZA.

Σίγουρα θα επιθυμούσαμε να ήταν διαφορετικά, όμως -όπως λένε και οι Χατζηφραγκέτα- «…και το Κεφάλαιο του Μαρξ που πήρα στη γιορτή σου, εάν του είχες ρίξει μια ματιά, θα ήμουνα μαζί σου».

Υπογραφές:

1. Βράκας Γιάννης, συντονιστής της Ο.Μ

2. Βράκα Αργυρώ, μέλος του συντονιστικού

3. Κυβέλος Βαρθολομαίος, μέλος του συντονιστικού

4. Τζανίνης Σπύρος, μέλος του συντονιστικού πρώην μέλος της Ν.Ε Πειραιά

5. Ρούνιου Κατερίνα, πρώην μέλος της Ν.Ε Πειραιά

6. Αναστασάκος Παναγιώτης, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Πειραιάς για όλους»

7. Αποστόλου-Δρίτσα Ευαγγελία, δημοτική σύμβουλος με την παράταξη «Πειραιάς για όλους»

8. Αρβανίτης Νικόλαος, μέλος

9. Αργαλιά Ντόρις, μέλος

10. Βαπορίδου Κατερίνα, μέλος

11. Γρίσπου Χριστίνα, μέλος

12. Ζησίμου Σταματίνα, μέλος

13. Κοτσώνη Μαρία, μέλος

14. Μιχαλόπουλος Χρήστος, μέλος

15. Παπαδημητριάδης Γιώργος, μέλος

16. Παρασκευοπούλου Καλλιόπη, μέλος

17. Πίγκος Νικόλαος, μέλος

18. Πούλου Σταματίνα, μέλος

19. Στέφενσον Χέλγκα, μέλος

20. Τζανίνης Μιχάλης, μέλος

21. Ψαρούλης Κυριάκος, μέλος

Αναλυτικά, η παραίτηση Κετογλίδου:

Αγαπητή συντρόφισσα,

Αγαπητή Ράνια,

Η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα λειτούργησε για όλους εμάς ως μια εναλλακτική προοδευτική λύση για τη χώρα αλλά και την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου με την κοινωνία για μια νέα πολιτική πλειοψηφία. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δοκιμάστηκε στη συγκρότηση της προοδευτικής κοινωνικής συμμαχίας και της διεύρυνσης και απέτυχε. Ο λόγος ήταν οι μηχανισμοί των τάσεων – που δεν λειτούργησαν ως ρεύματα ιδεών αλλά ως οχήματα ανέλιξης στην κομματική ιεραρχία – η αδυναμία πραγματικής διεύρυνσης στην κοινωνία καθώς και ανάδειξης νέων στελεχών που χαρακτηρίζονται από επιστημονική επάρκεια και εργασιακή εμπειρία.Κάθε προσπάθεια που καταβάλλαμε να υπερβούμε τα προβλήματα, έβρισκε εμπόδια. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά τη βαριά ήττα των εκλογών και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα απέκτησε χαρακτηριστικά ακυβέρνητου καραβιού. Η κρίση ηγεσίας και πολιτικής κλυδώνισε σοβαρά τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ως κόμμα.

Με την εκλογή της νέας ηγεσίας το κόμμα υφίσταται πλέον πολιτική μετάλλαξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπό την νέα ηγεσία μεταμορφώνεται σε ένα αρχηγικό σχήμα, χωρίς πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα. Οι τοποθετήσεις του νέου προέδρου περιλαμβάνουν απαξιωτικούς και προσβλητικούς όρους για τα κομματικά στελέχη, τις κομματικές διαδικασίες και την εν γένει κομματική λειτουργία. Μιλάει για “κομματίλα” και αδιαμεσολάβητη σχέση που θέλει με τους πολίτες, αποκαλύπτοντας έτσι την δεξιά και βαθιά συντηρητική άποψή του περί των κομμάτων και των ανθρώπων που συμμετέχουν στις κομματικές διεργασίες. Οι τοποθετήσεις του σε θέματα που αποτελούν βασικούς πυλώνες πολιτικής όπως η Ανώτατη Εκπαίδευση και η σχέση με το Κεφάλαιο, βρίσκονται σε αντίθεση με τις ιδεολογικές αρχές του κόμματος και τις διατυπωμένες πολιτικές του θέσεις και τα οποία αποτελούν μείζονα ζητήματα σύγκρουσης με τη δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό.

Κατόπιν των παραπάνω, υποβάλλω την παραίτησή μου τόσο από την Κεντρική Επιτροπή όσο και από μέλος του Κόμματος. Όσον με αφορά, θα συνεχίσω μαζί με άλλους συναγωνιστές τον αγώνα για τα δίκαια του κόσμου της εργασίας, για την κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική ευημερία, για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη διανομή του πλούτου, την Δημόσια Παιδεία και Υγεία και την αξιοπρέπεια όλων, μέσα από την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας και του προοδευτικού κινήματος και την επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων στις Ευρωεκλογές.

Με εκτίμηση

Δέσποινα Κετογλίδου

Μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments