Πολιτική

Η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ και η μεγάλη ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ

Η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ και η μεγάλη ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ

Πηγή Φωτογραφίας: [365210] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η κρίση στην αξιωματική αντιπολίτευση βαθαίνει και το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε κυρίαρχη αντιπολιτευτική δύναμη.

Ο φετινός Νοέμβριος είναι ιστορικός τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για το ΠΑΣΟΚ. Και ανοίγει σαφώς έναν νέο πολιτικό κύκλο για την αντιπολίτευση. Αν το 16% που έδιναν οι δημοσκοπήσεις στο ΠΑΣΟΚ γίνει 18% στις ευρωεκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρεύσει και πάρει την κάτω βόλτα, θα γίνει άμεσα αναδιάταξη στα αριστερά και το κέντρο του πολιτικού άξονα. 

Ο εκλογικός στόχος του Ανδρουλάκη να νικήσει τη Νέα Δημοκρατία μοιάζει σήμερα ανέφικτος. Όμως η ραγδαία πτώση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει ελπίδες: για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων και έχει κάθε δικαίωμα να χαίρεται, καθώς το κόμμα που βρισκόταν μεταξύ 4% και 6% πλησιάζει πλέον το 15%.

Προσώρας, η Χαριλάου Τρικούπη παίρνει απόνερα από εδώ και από εκεί,  επωφελούμενη αποκλειστικά από τον όλεθρο των αντιπάλων της, χωρίς να επωφελείται όπως αναμενόταν από τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ- όπως λέει ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος, η κατάσταση στην Αριστερά “τροφοδοτεί την παντοκρατορία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του”.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης για να αυξήσει το μέγεθός του και να γίνει απειλή στη ΝΔ πρέπει να βρει τρόπο να γίνει αντιπολίτευση. Πάνω απ’ όλα πρέπει να διαβάσει σωστά τον αντίπαλό του Κυριάκο Μητσοτάκη. Ως τώρα η ρητορική του απευθύνεται σε ένα γηρασμένο κοινό, καθηλωμένο στον χρόνο ΠΑΣΟΚ. 

Μεγάλο αγκάθι αποτελεί η πρόσκληση για συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ στον “προοδευτικό κόσμο”. Αν τους επόμενους μήνες ασχοληθεί με το ποιος πολιτικός κόσμος θα γυροφέρνει τον κόσμο, θα είναι δύσκολο για τον αρχηγό να ξεφύγει από το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό του 4,6% της πρωθυπουργικής καταλληλότητας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι όσοι εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ μετακινούνται και προς τα αριστερά, προς το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Ή περιμένουν να προκύψει κάτι νέο και πιο ριζοσπαστικό.

Για να προσελκύσει ένα κόμμα αυτούς τους πολίτες, πρέπει να στραφεί προς τα αριστερά, και το ΠΑΣΟΚ δέχεται πιέσεις (και δημοσκοπικές) να ντυθεί με κοστούμια του ΣΥΡΙΖΑ και να συνεχίσει να κάνει εκστρατεία κατά του τρόπου του ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια, μαζί με τους φευγάτους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, κληρονομούν ξεπερασμένα συνθήματα που η ελληνική κοινωνία έχει ακούσει και έχει ήδη απορρίψει.  Το momentum είναι λοιπόν θετικό για το ΠΑΣΟΚ, αλλά καλείται εκ των πραγμάτων να αποδειχθεί επικοινωνιακά ευρηματικό και πολιτικά ελκυστικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments