Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ: Αντιστροφή της ισορροπίας δύναμης μετά από 12 χρόνια

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ: Αντιστροφή της ισορροπίας δύναμης μετά από 12 χρόνια

Πηγή Φωτογραφίας: [364805] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το ΠΑΣΟΚ γίνεται σταδιακά de facto δεύτερη πολιτική δύναμη.

Είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις μετά από περίπου μια δωδεκαετία. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Ενιαίο Προοδευτικό Μέτωπο (όπως ονομαζόταν τότε) έγινε αξιωματική αντιπολίτευση στις βουλευτικές εκλογές του 2012 με 16,78% των ψήφων (η Νέα Δημοκρατία του Σαμαρά πήρε 18,85%), οπότε η δημοσκόπηση σαφώς περισσότερο καιρό πριν, δείχνοντας ότι ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη. 

Περισσότερα από δώδεκα χρόνια πέρασαν από το 2010 έως το 2023. Τόσος χρόνος χρειάστηκε για να δημοσιευτεί άλλη μια δημοσκόπηση που έδειχνε το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση και τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη. Εκείνη η δημοσκόπηση (Opinion Poll) ακολουθήθηκε μέσα σε 48 ώρες και από μια δεύτερη δημοσκόπηση (GPO), η οποία επιβεβαίωσε το αποτέλεσμα. Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση είναι καθοριστική, η τρίτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνεται και υπάρχουν ενδείξεις ότι το ΚΚΕ έχει σαφείς ανοδικές τάσεις. Κατά μία έννοια, λοιπόν, ο Νοέμβριος του 2023 θα είναι μια ιστορική χρονιά για την Κουμουνδούρου και για τη Χαριλάου Τρικούπη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάθεται σε μια γωνία και, πιθανότατα, τα απολαμβάνει όλα αυτά. Αν δεν πάει κάτι στραβά, πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές και να κατακτήσει το ρεκόρ του μοναδικού μεταπολιτευτικού πρωθυπουργού που υπηρέτησε στο πρωθυπουργικό αξίωμα τρεις συνεχόμενες θητείες. Μπορεί το ρετιρέ να μην ενδιαφέρεται για το ισόγειο, αλλά πάντα έχει αξία αυτό που συμβαίνει στο ισόγειο ενός κτιρίου. Αν τα σημερινά αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων γίνουν επίσημα στις ευρωεκλογές (κάτι που είναι πολύ πιθανό), ο ΣΥΡΙΖΑ θα εισέλθει σε μια νέα φάση εσωτερικών αναταραχών (και ενδεχομένως σε μια νέα αλλαγή ηγεσίας).

Οι εύκολοι αφορισμοί (μα ούτε ο Ανδρουλάκης τραβά, σιγά την ανάκαμψη που δείχνει το ΠΑΣΟΚ) δεν πολυταιριάζουν με μιαν αίσθηση «τσούκου-τσούκου ανόδου» που έχουν τα στελέχη του αλλά και οι οπαδοί του. Αν το 16% που δίνει στο ΠΑΣΟΚ η Opinion Poll γίνει στις ευρωεκλογές 18%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να απομακρύνεται οριστικά και προς τα κάτω, τότε ο Ανδρουλάκης θα είναι μια χαρά ικανοποιημένος από τις πολιτικές εξελίξεις. Το ίδιο και οι Πασόκοι οπαδοί, διότι κανένας δεν μπαίνει στην δική τους θέση για να καταλάβει πώς νιώθουν. Έχουν ξεκινήσει από το 6% και πλησιάζουν πια το 20%. Αυτό που στους άλλους μοιάζει ψιλο-στασιμότητα, στα δικά τους μάτια είναι θρίαμβος. 

Το πρόβλημα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ο Μητσοτάκης. Ήταν ο Τσίπρας και τώρα είναι ο Κασσελάκης. Ο Μητσοτάκης τούς έκανε και τους δύο να φύγουν και ο Ανδρουλάκης δεν μπορεί παρά να είναι πανευτυχής. Και μπορεί να περιμένει. Προς το παρόν, όσο περιμένει χωρίς βιασύνη, δεν του βγαίνει σε κακό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments