Πολιτική

Κυβέρνηση: Άμεση επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

Κυβέρνηση: Άμεση επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

Πηγή Φωτογραφίας: [363216] ΒΟΥΛΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Με βασικό άξονα το μότο «παρεμβάσεις παντού για να είναι καλύτερη η καθημερινότητα του πολίτη παντού» κινείται πλέον η κυβέρνηση.

Το κυβερνητικό επιτελείο επισημαίνει ότι αν η πρώτη τετραετία ολοκληρώθηκε για να κλείσει τις πληγές που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η δεύτερη κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας έχει συγκεκριμένο στόχο την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών και θα φέρουν τη χώρα σε ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος.

Αυτή η προσπάθεια αντικατοπτρίζεται στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, επισημαίνουν, ο οποίος προβλέπει αυξημένες δαπάνες, ιδίως σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση, που βρίσκονται ψηλά στη λίστα των μεταρρυθμίσεων, καθώς και μόνιμα μέτρα αύξησης του εισοδήματος, όπως αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και αφορολόγητα επιδόματα για οικογένειες για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια.

Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη, Ψηφιοποίηση του κράτους, Δημόσιος Τομέας, Φορολογική πολιτική και Πολιτική Προστασία, είναι έξι πυλώνες των μεταρρυθμίσεων, που, όπως επισημαίνουν στην κυβέρνηση, εντάσσεται ένα πλέγμα δράσεων και πρωτοβουλιών, που στόχος είναι να υλοποιηθούν μέσα στα επόμενα τριάμισι χρόνια, καθώς αυτές οι αλλαγές θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα του πολίτη. 

Στον τομέα της υγείας, οι περικοπές γίνονται με κύριο στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών του ΕΣΥ και της νοσοκομειακής περίθαλψης. Προωθείται η ενίσχυση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης με προσωπικό, εκπαίδευση και εξοπλισμό για άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση, η επέκταση των δωρεάν προληπτικών ελέγχων υγείας ώστε να καλυφθούν περισσότερες ασθένειες και όλοι οι πολίτες, η ανακαίνιση των κλινικών έκτακτης ανάγκης, για την οποία έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις στα πρώτα εννέα νοσοκομεία, και η πρόσληψη 6.500 νέων ατόμων στο εθνικό σύστημα ασφάλισης υγείας. 

Στον τομέα της εκπαίδευσης, όπως προαναφέρθηκε, η έμφαση δίνεται στη μεταρρύθμιση μέσω της χρήσης ψηφιακών εργαλείων. Εν τω μεταξύ, πρωτοποριακή αναμένεται να είναι η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή, ώστε να ξεπεραστούν τα συνταγματικά εμπόδια και να επιτραπεί η λειτουργία μη κρατικών ξένων πανεπιστημίων, με τη σχετική νομοθεσία να αναμένεται να παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο.

Αυτό αφορά τόσο την ψηφιακή μετάβαση όσο και τον νέο δικαστικό χάρτη, ο οποίος αφορά τη νέα δομή της δικαιοσύνης με την ενοποίηση και αναδιάρθρωση της κατανομής των δικαστηρίων στη χώρα.

Η ψηφιοποίηση του κράτους μέσω της ανάπτυξης του gov.gr και της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί το “στοίχημα” της κυβέρνησης να εισαγάγει τις τεχνολογικές εξελίξεις σε όλους τους τομείς και να καταστήσει τις δημόσιες λειτουργίες πιο φιλικές και προσιτές στους πολίτες σε πρώτη φάση. Άλλωστε, η αντιμετώπιση μακροχρόνιων παθογενειών του κράτους αποτέλεσε θεμελιακή δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας κατά την προεκλογική περίοδο. Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να αποδείξει τις προθέσεις της αλλάζοντας τον τρόπο επιλογής των διοικητικών υπαλλήλων του Δημοσίου με τον νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος ορίζει συγκεκριμένα κριτήρια και αξιολογήσεις των διοικητικών υπαλλήλων που προέρχονται από το ΑΣΕΠ.

Επισημαίνεται ακόμη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τοποθετήσει το πρώτο χρονικό ορόσημο για την κυβέρνηση, στην κάλπη των ευρωεκλογών τον Ιούνιο, μια εκλογική αναμέτρηση, που θα συμπίπτει με την συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της δεύτερης τετραετίας της κυβέρνησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments