Nέα της αγοράς

ΕΚΤ: Οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που απορρέουν από την κλιματική κρίση

ΕΚΤ: Οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που απορρέουν από την κλιματική κρίση

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου,Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δώσει διαφορετικές προθεσμίες στις τράπεζες, πχ τέλος Μαρτίου, για να διευθετήσουν τα ζητήματα που εντόπισε και καθώς η υπομονή της εξαντλείται, όπως αναφέρουν οι πηγές, κλιμακώνει την πίεση με την απειλή των περιοδικών χρηματικών ποινών.

Με τσουχτερά πρόστιμα προειδοποιεί 20 τράπεζες

Aντιμέτωπες με πρόστιμα, που μπορεί να φτάσουν το 5% των ημερήσιων μέσων εσόδων τους, βρίσκονται 20 ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς η ΕΚΤ διαπιστώνει ελλείψεις στην διαχείριση του κινδύνου που προκύπτει από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Bloomberg και επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Για μια τράπεζα με ετήσια έσοδα 10 δισ. ευρώ, για παράδειγμα, αυτό θα σήμαινε ημερήσια πρόστιμα ύψους έως και 1,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δώσει διαφορετικές προθεσμίες στις τράπεζες, πχ τέλος Μαρτίου, για να διευθετήσουν τα ζητήματα που εντόπισε και καθώς η υπομονή της εξαντλείται, όπως αναφέρουν οι πηγές, κλιμακώνει την πίεση με την απειλή των περιοδικών χρηματικών ποινών. Η σοβαρότητα των ελλείψεων που παρατηρεί ποικίλλει από τράπεζα σε τράπεζα και είναι απίθανο να πληγούν όλες από κυρώσεις, ανέφεραν οι άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που απορρέουν από την κλιματική κρίση βρίσκεται εδώ και καιρό στην ατζέντα της ΕΚΤ. Τον Σεπτέμβριο αναλυτές της έδωσαν στη δημοσιότητα μελέτες που έχουν εκπονήσει και στις οποίες αναδεικνύεται ότι η κεντρική τράπεζα και οι αξιωματούχοι της είναι αντιμέτωπου με τρεις προκλήσεις που θα δυσχαιρένουν την αξιολόγηση της οικονομίας της ευρωζώνης και τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής. Η κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η ενεργειακή μετάβαση είναι πιθανόν να επηρεάσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές (δυνητική παραγωγή) της ευρωζώνης τις  επόμενες δεκαετίες, όπως προειδοποίησε ο ανώτερος οικονομολόγος της ΕΚΤ,Μάιλς Πάρκερ. Επισημαίνει ότι αυτή η μεταβλητή αποτελεί βασικό στοιχείο για τις τριμηνιαίες προβολές, οι οποίες καθορίζουν και τις αποφάσεις για τα επιτόκια.

«Η μη μετριασμένη κλιματική αλλαγή είναι σημαντικά χειρότερη για τη δυνητική παραγωγή μακροπρόθεσμα από τον αντίκτυπο της μετάβασης στον καθαρό μηδενικό άνθρακα», γράφει ο Πάρκερ, ο οποίος ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η μετάβαση αυτή καθ’ εαυτή μπορεί επίσης να μειώσει τη δυνητική παραγωγή, ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμα.

Οι επιπτώσεις εκτείνονται πέρα ​​από την καταστροφή του φυσικού κεφαλαίου κατά τη διάρκεια ακραίων γεγονότων και περιλαμβάνουν τις επιπτώσεις στην προσφορά εργασίας και την τεχνολογική πρόοδο.

Στην διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και την δράση των κεντρικών τραπεζών αναφέθηκε χθες στην ομιλία του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, στο συνέδριο «The Seventh Sustainability Summit for SE Europe and the Mediterranean». Οι κεντρικές τράπεζες μπορούν και έχουν ήδη αναλάβει ενεργό δράση, εξήγησε ο διοικητής, «στη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και τη βιωσιμότητα και στη στήριξη της μετάβασης σε μια πιο βιώσιμη και κοινωνικά υπεύθυνη οικονομία – πάντα βέβαια εντός των ορίων της εντολής μας και προς όφελος των κοινωνιών.

»Και αυτό γιατί οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα αποτελούν πηγή αστάθειας και ευπάθειας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς μπορούν να επηρεάσουν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής και να δημιουργήσουν κλυδωνισμούς στη σταθερότητα των τιμών. Έτσι, οι κεντρικές τράπεζες λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να προλαμβάνουν κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών και, μαζί με τις εποπτικές αρχές, να διασφαλίζουν ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ανθεκτικό σε αυτούς τους κινδύνους».

Πηγή: ot.gr//Τζούλη καλημέρη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments