Nέα της αγοράς

ΕΕ: Ποιες χώρες ζητούν χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

ΕΕ: Ποιες χώρες ζητούν χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: European Union flags fly outside the European Commission headquarters in Brussels, Belgium, March 1, 2023.REUTERS/Johanna Geron/File Photo

Γιατί ανησυχούν

Πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να χαλαρώσει το νέο πακέτο κυρώσεων που ετοιμάζει κατά της Ρωσίας, και το οποίο στοχεύει στην πάταξη της παράκαμψης απαγορεύσεων Ρωσία μέσω τρίτων χωρών.

Η Κομισιόν πρότεινε την απαγόρευση στους εισαγωγείς από τη μεταπώληση των λεγόμενων ειδών υψηλής προτεραιότητας — όπως ημιαγωγούς που χρησιμοποιούνται σε όπλα ή χρειάζονται για την κατασκευή τους — στη Ρωσία ή για χρήση στη Ρωσία και να απαιτηθεί η κατάθεση ενός ποσού σε λογαριασμό μεσεγγύησης για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προτάσεις της ΕΕ για κυρώσεις, τις οποίες είδε το Bloomberg, τουλάχιστον το ήμισυ αυτού του ποσού θα μεταφερόταν σε ένα καταπιστευματικό ταμείο για την Ουκρανία και οι συμβάσεις θα τερματίζονταν σε περίπτωση αθέτησης. Οι εξαγωγείς θα είναι επίσης υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τις εθνικές αρχές για τυχόν παραβιάσεις από εταιρείες τρίτων χωρών.

Ανησυχίες Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, διπλωματικοί απεσταλμένοι από μια ομάδα μεγάλων κρατών μελών εξέφρασαν αρκετές ανησυχίες σχετικά με τις προτάσεις αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων αμφιβολιών για τη νομιμότητά τους και κατά πόσον ήταν εφικτό να ζητηθούν τέτοιες εγγυήσεις και ρήτρες από τους εισαγωγείς.

Οι χώρες θέλουν επίσης να περιορίσουν το πεδίο εφαρμογής των πιθανών ρητρών και του καταλόγου των αγαθών που θα καλύπτονταν από το προτεινόμενο μέτρο, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Αυτά τα κράτη μέλη ανησυχούν επίσης ότι οι συμβατικές απαιτήσεις θα μπορούσαν να θέσουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα.

Τις προτάσεις αυτές υποστηρίζουν επίσης και χώρες της Βαλτικής.

Μεσάζοντες Η συζήτηση πραγματοποιείται καθώς η ΕΕ εργάζεται για να περιορίσει την ικανότητα της Μόσχας να βάλει στα χέρια της βασικά αγαθά που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς μέσω τρίτων χωρών όπως το Καζακστάν, η Σερβία και η Τουρκία.

Πρόσφατα εμπορικά στοιχεία που είδε το Bloomberg δείχνουν ότι οι εξαγωγές από αυτές τις χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ουζμπεκιστάν, μειώθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά παραμένουν ως επί το πλείστον υψηλότερες από τα προπολεμικά επίπεδα.

Ωστόσο, περισσότερο από το 80% των ξένων αγορών από τη Ρωσία ειδών υψηλής προτεραιότητας προέρχονται τώρα από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τα στοιχεία. Η Μόσχα μπόρεσε επίσης να δημιουργήσει νέες εμπορικές οδούς μέσω χωρών όπως η Ταϊλάνδη και η Μαλαισία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments