Διεθνή

Η Χαμάς υπέρ της επέκτασης της εκεχειρίας

Η Χαμάς υπέρ της επέκτασης της εκεχειρίας

Πηγή Φωτογραφίας: Rfi.fr

Η οργάνωση επιθυμεί την επέκταση της συμφωνίας για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων.

Η ένοπλη παλαιστινιακή ομάδα Χαμάς δηλώνει ότι θέλει να παρατείνει την εκεχειρία ανταλλάσσοντας Παλαιστίνιους κρατούμενους με Ισραηλινούς ομήρους. Η ομάδα, η οποία εξακολουθεί να ελέγχει μεγάλα τμήματα της Λωρίδας της Γάζας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι προτίθεται να επιδιώξει την παράταση της ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός πέραν των αρχικών τεσσάρων ημερών που συμφωνήθηκαν με τη μεσολάβηση του Κατάρ, των ΗΠΑ και της Αιγύπτου.

Το προβλεπόμενο τετραήμερο εκπνέει το πρωί της Τρίτης, αλλά η Χαμάς αναφέρει ότι επιθυμεί να συνεχιστεί η παύση του πυρός – που έχει τηρηθεί πολύ ικανοποιητικά – με παράλληλη αύξηση του αριθμού όσων απελευθερώνονται από τις δύο πλευρές.

Νωρίτερα, πηγή προσκείμενη στη Χαμάς δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η παλαιστινιακή οργάνωση ενημέρωσε τους μεσάζοντες -το Κατάρ και την Αίγυπτο- ότι η ένοπλη ομάδα που κρατά ισραηλινούς ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας “συμφώνησε να παρατείνει την κατάπαυση του πυρός για δύο έως τέσσερις ημέρες”.

Την ξεκάθαρη πρόθεσή του για να επεκταθεί η εκεχειρία εξέφρασε την Κυριακή και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.

Μερικές ώρες αργότερα σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται ώστε να επιτύχουν την απελευθέρωση όλων των ομήρων, όπως δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου φέρεται να του είπε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα θα συνεχιστούν “με πλήρη ισχύ” μόλις λήξει η προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε ότι θα καλωσόριζε μια παράταση της εκεχειρίας, εάν αυτό θα διευκόλυνε την απελευθέρωση 10 ομήρων την ημέρα.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού επιβεβαίωσε ότι διευκόλυνε την απελευθέρωση και μετέφερε επιτυχώς 17 ομήρους από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι ειδικές δυνάμεις παρέλαβαν τους 12 από τους Ισραηλινούς ομήρους ενώ μια γυναίκα 84 ετών μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments