Πολιτική

Ευρωεκλογές: Ορόσημο για τις πολιτικές εξελίξεις

Ευρωεκλογές: Ορόσημο για τις πολιτικές εξελίξεις

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ / ΛΑΜΙΑ (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Ρόλο βαρόμετρο για τα πολιτικά πράγματα έχουν οι ευρωεκλογές.

Τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του περασμένου Ιουνίου ήταν μια τόσο σαφής αντανάκλαση του πολιτικού συσχετισμού, ώστε για αρκετό καιρό, το αποτέλεσμα των μελλοντικών αναμετρήσεων φαινόταν σε μεγάλο βαθμό προκαθορισμένο, ακόμη και αδιάφορο, έστω και για τις τοπικές εκλογές, πόσο μάλλον για τις ευρωεκλογές του 2024. Ωστόσο, η εκτίμηση ότι ο πολιτικός χρόνος είναι πολύ πυκνός επιβεβαιώθηκε πλήρως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, από την εθνική κάλπη μέχρι σήμερα.

Η Νέα Δημοκρατία αντιμετώπισε πολλαπλές κρίσεις κατά το πρώτο τετράμηνο της δεύτερης διαδοχικής διακυβέρνησής της, όπως καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες, οι οποίες επηρέασαν άμεσα τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υφίσταται μεγάλες απώλειες, βιώνει την πιο σοβαρή κρίση και γνωρίζει πολλαπλές διασπάσεις, με νέους κομματικούς σχηματισμούς να κυοφορούνται στο χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς.  Το ΠΑΣΟΚ περιμένει με την ελπίδα ότι οι διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς θα λειτουργήσουν υπέρ του και θα του δώσουν ώθηση που δεν έχει ακόμη επιδείξει.

Η δημιουργία αυτού του νέου πολιτικού σκηνικού επαναπροσδιόρισε τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών, μετατρέποντάς τες από μια κάλπη χωρίς πολιτική σημασία σε βαρόμετρο των επόμενων ημερών για όλα τα κόμματα.

Η πολιτική κυριαρχία της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει μέχρι στιγμής αμφισβητηθεί σε καμία δημοσκόπηση, αλλά η περίοδος που θα οδηγήσει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου θα είναι κρίσιμη για το πολιτικό της στίγμα. Μέχρι τότε, στον πρώτο χρόνο της δεύτερης τετραετούς θητείας του, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να επιδείξει συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα για το έργο της κυβέρνησής του σε τρεις βασικούς άξονες: στις μεταρρυθμίσεις, στην οικονομία ( η αιχμή του δόρατος για όλες τις πολιτικές της κυβέρνησης), καθώς επίσης και στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, θα αξιολογηθεί από τους ψηφοφόρους στην κάλπη των ευρωεκλογών για τα πεπραγμένα της σε αυτούς τους τομείς και ο καλός «βαθμός» στην αξιολόγηση αυτή αποτελεί το βασικό στοίχημα για το Μέγαρο Μαξίμου. 

Πιο καθοριστική αναμένεται να είναι η ευρωκάλπη για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταγράφει απογοητευτικά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.  Οι ευρωεκλογές θα είναι η πρώτη προεκλογική εκστρατεία του Στέφανου Κασσελάκη και τον Ιούνιο θα λάβει την πολιτική κρίση του εκλογικού σώματος για τους χειρισμούς του στο εσωκομματικό μέτωπο, τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική θέση που θα πρέπει να δείξει μέχρι τότε. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση των δημοσκοπήσεων, οι ευρωεκλογές είναι ένα σημαντικό σημείο που θα δείξει αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί πραγματικά να παραμείνει στην αντιπολίτευση, ανακτώντας το χαμένο έδαφος ή αν μετατρέπεται σε ένα κόμμα που αναζητά ταυτότητα και ρόλο μέσα σε μια διχασμένη αντιπολίτευση.

Για τους ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ, η διαδρομή από τώρα έως τις κάλπες του Ιουνίου, μοιάζει με αγώνα δρόμου. Όχι πλέον αντοχής, αφού βρίσκεται στην τρίτη θέση εδώ και μια δεκαετία, αλλά ταχύτητας, για να αποδείξει αν μπορεί όντως να προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να βρεθεί δεύτερος. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δίνουν στο ΠΑΣΟΚ τη δεύτερη θέση, αλλά οριακά και χωρίς μια δυναμική, που να καθιστά αυτονόητη την άνοδο του, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει πτώση των ποσοστών του κάθε εβδομάδα. Την ώρα, λοιπόν, που ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνει ότι εκείνος αποτελεί την ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, η κάλπη των ευρωεκλογών είναι το κρίσιμο κρας τεστ για την απόδειξη.

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Καλύπτει διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διπλωματικές σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο