Πολιτική

Αλλάζουν όλα στη Δικαιοσύνη: Αυστηρότερες ποινές για ενδοοικογενειακή βία και απόπειρα βιασμού

Αλλάζουν όλα στη Δικαιοσύνη: Αυστηρότερες ποινές για ενδοοικογενειακή βία και απόπειρα βιασμού

Πηγή Φωτογραφίας: [365373] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΛΩΡΙΔΗ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Αν θέλαμε να βάλουμε δύο τίτλους σε αυτό το νομοσχέδιο, ο ένας τίτλος είναι η προσπάθεια να επιταχύνουμε την απονομή της ποινικής Δικαιοσύνης μέσα από διατάξεις και ο άλλος τίτλος είναι να περιορίοσουμε το φαινόμενο ατιμωρησίας που είναι γενικευμένο ως αίσθηση στην ελληνική κοινωνία, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης

Αν θέλαμε να βάλουμε δύο τίτλους σε αυτό το νομοσχέδιο, ο ένας τίτλος είναι η προσπάθεια να επιταχύνουμε την απονομή της ποινικής Δικαιοσύνης μέσα από διατάξεις και ο άλλος τίτλος είναι να περιορίοσουμε το φαινόμενο ατιμωρησίας που είναι γενικευμένο ως αίσθηση στην ελληνική κοινωνία, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά.

Όπως εξήγησε «Αφαιρούμε από πολλά αδικήματα το το στάδιο του βουλεύματος» ενώ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα πλημμελήματα θα δικάζονται από μονομελείς συνθέσεις. Ο κ. Φλωρίδης τόνισε ότι τα κακουργήματα θα τιμωρούνται πλέον με 20 χρόνια ενώ θα δίνεται προτεραιότητα στις δίκες για εμπρησμούς και τροχαία δυστυχήματα. «Οι εμπρηστές θα πηγαίνουν σίγουρα φυλακή και θα δημεύεται η περιουσία τους» ξεκαθάρισε.

Αναφορικά με την παραβίαση κόκκινου σηματοδότη, ανέφερε ότι όποιος περάσει κόκκινο και σκοτώσει άνθρωπο θα πηγαίνει φυλακή..

Ακόμα ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν νέοι χώροι κράτησης για τις χαμηλές ποινές διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για νέους χώρους που θα κατασκευαστούν πολύ γρήγορα διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα προβλέπεται:

Ποινές φυλάκισης έως ένα έτος θα μπορούν να ανασταλούν, αν οι αμετάκλητες καταδίκες στο ποινικό μητρώο δεν υπερβαίνουν το ένα έτος.

-Ποινές φυλάκισης άνω του ενός έτους και μέχρι δύο έτη, θα εκτίονται πρωτίστως με εναλλακτικούς τρόπους έκτισης ήτοι μετατροπής σε χρηματική ποινή ή σε κοινωφελή εργασία. Για το λόγο αυτό έχει προβλεφθεί η σύσταση και η λειτουργία πλατφόρμας για την ένταξη άνω των χιλίων πεντακοσίων φορέων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον θεσμό της κοινωφελούς εργασίας.

-Ποινές φυλάκισης μέχρι τρία έτη θα μπορούν να εκτιθούν μερικώς σε σωφρονιστικό κατάστημα (από 30 ημέρες μέχρι 6 μήνες) με αναστολή του υπολοίπου της ποινής.

-Ποινές φυλάκισης άνω των 3 ετών θα εκτίνονται πραγματικά σε σωφρονιστικό κατάστημα.

-Η μέγιστη ποινή της πρόσκαιρης κάθειρξης αυξάνεται από τα 15 στα 20 έτη για όλα τα κακουργήματα.

-Ειδικά για τα αδικήματα επιδείνωσης της κλιματικής κρίσης αυστηροποιείται η ποινική κύρωση για την εξ αμελείας πρόκληση δασικής πυρκαγιάς (από πλαίσιο ποινής 1-5 σε πλαίσιο 3-5 έτη), προβλέπονται υψηλές χρηματικές ποινές μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ για όλες τις περιπτώσεις εμπρησμού δάσους, ενώ προστίθεται η υποχρέωση τους δικαστηρίου να επιβάλλει την άμεση εκτέλεση της ποινής σε σωφρονιστικό κατάστημα χωρίς δυνατότητα μετατροπής ή αναστολής, αλλά και η επιβολή δήμευσης περιουσιακών στοιχείων του καταδικασθέντος, ανάλογη με την προκληθείσα βλάβη, για εμπρησμό δάσους. Νομοθετείται το αξιόποινο των προπαρασκευαστικών πράξεων εμπρησμού δάσους (κατοχή εμπρηστικών υλών ή άλλων αντικειμένων που καταδεικνύουν προετοιμασία για διάπραξη δασικού εμπρησμού). Παράλληλα, τα κακουργήματα εμπρησμού δάσους, όπως και όλα τα κοινώς επικίνδυνα, αλλά και τα εγκλήματα κατά των συγκοινωνιών θα εισάγονται άμεσα προς εκδίκαση μετά την ανάκριση, χωρίς την τήρηση της ενδιάμεσης διαδικασίας των δικαστικών συμβουλίων.

-Τον εξορθολογισμό των ποινικών κυρώσεων, ειδικά σε σοβαρά εγκλήματα με μείζονες εθνικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

-Αποκαθίσταται η δογματική βάση του ποινικού συστήματος ώστε όλα τα κακουργήματα, όπως και αυτά που έχουν οικονομικό αντικείμενο (απάτη, υπεξαίρεση, τοκογλυφία, απιστία), να διώκονται αυτεπάγγελτα

-Στις περιπτώσεις της υπό όρους απόλυσης, το δικαστικό συμβούλιο οφείλει να εξετάζει ουσιαστικά κριτήρια που συνδέονται με τη βαρύτητα του εγκλήματος, τα ατομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του καταδικασθέντος καθώς και την τρέχουσα στάση του απέναντι στο έγκλημα ή στα εγκλήματα που διέπραξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments