Πολιτική

Η Ελλάδα προειδοποιεί την Αλβανία ότι θα ασκήσει βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Η Ελλάδα προειδοποιεί την Αλβανία ότι θα ασκήσει βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις
Η Αθήνα ξεκαθάρισε ότι δεν θα συναινέσει στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων, όσο εκκρεμεί η ανάληψη καθηκόντων από τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας

Η Ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε γραπτή δήλωση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων της Ε.Ε. με την οποία αναφέρει ότι η υπόθεση Μπελέρη θα αποτελέσει προϋπόθεση για το μέλλον της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν οτι σήμερα η Ελλάδα κατέθεσε στο COREPER ρητή επιφύλαξη ως προς την πρόοδο της αλβανικής ενταξιακής διαδικασίας, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα συναινέσει στην πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας, εφόσον δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις σε σχέση με την ανάληψη καθηκόντων του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.

Η εν λόγω δήλωση συνοδεύει την επιστολή, η οποία εγκρίθηκε και αποστέλλεται στα Τίρανα, αποτελώντας το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. για πέντε θεμελιώδη κεφάλαια.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες η Αθήνα είχε μπλοκάρει την επιστολή, προκειμένου να στείλει ένα σαφές μήνυμα αναφορικά με τα ζητήματα που την απασχολούν σε σχέση με την Αλβανία. Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε η Αθήνα δέχθηκε πολύ έντονες πιέσεις τόσο από τη Γερμανία όσο και από την ισπανική προεδρία για να αλλάξει στάση, κάτι το οποίο δεν έγινε, όπως αποδεικνύουν οι τελευταίες εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Δεκεμβρίου θα εξεταστεί από το Ειδικό Δικαστήριο της Αλβανίας η αίτηση του Φρέντι Μπελέρη προκειμένου να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments