Πολιτική

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό ενόψει ευρωεκλογών

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό ενόψει ευρωεκλογών

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Το κόμμα Κασσελάκη είναι πλέον πραγματικότητα και το νέο “Κόμμα της Αριστεράς και της Οικολογίας”, το οποίο σχηματίστηκε από 11 βουλευτές και εκατοντάδες μέλη του κόμματος που αποσχίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά από μια θυελλώδη εσωκομματική διαδικασία τον περασμένο μήνα, θα λάβει σύντομα σάρκα και οστά.

Οι δηµοσκοπήσεις επιβεβαίωναν τη µετεκλογική εικόνα στο πολιτικό σκηνικό

Το κόμμα Κασσελάκη είναι πλέον πραγματικότητα και το νέο “Κόμμα της Αριστεράς και της Οικολογίας”, το οποίο σχηματίστηκε από 11 βουλευτές και εκατοντάδες μέλη του κόμματος που αποσχίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά από μια θυελλώδη εσωκομματική διαδικασία τον περασμένο μήνα, θα λάβει σύντομα σάρκα και οστά.

Όλοι πάντως φαίνεται πως έχουν θέσει ως το επόμενο πολιτικό ορόσημο τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Όχι πάντως ως πεδίο αντιπαράθεσης συγκεκριμένων πολιτικών για το μέλλον της Ευρώπης και τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά απλά για μια κυνική αναμέτρηση δυνάμεων με στόχο τις επιμέρους pole position για το μεγάλο γκραν πρι των επόμενων εθνικών εκλογών. Οι πολιτικές ανακατατάξεις δεν πρέπει αφενός να αποπροσανατολίσουν την Κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία από το δρόμο των μεταρρυθμίσεων, αφετέρου όμως πρέπει να κινητοποιήσουν τις αντιπολιτευτικές δυνάμεις.

Οι δηµοσκοπήσεις επιβεβαίωναν τη µετεκλογική εικόνα στο πολιτικό σκηνικό

Περίεργο, καθώς την ίδια ώρα η µία µετά την άλλη οι δηµοσκοπήσεις επιβεβαίωναν τη µετεκλογική εικόνα στο πολιτικό σκηνικό: η Ν.∆. διατηρεί την πολιτική της κυριαρχία µε ποσοστά πέριξ του 40% και από εκεί και πέρα… η ανατροπή της ανατροπής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φθίνει δηµοσκοπικά, µε µια κρίση που βαθαίνει και τραβάει σε µάκρος, και το ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας της πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύεται δεύτερο κόµµα. Είναι φανερό ότι οι τεκτονικές αναταράξεις στο αντιπολιτευτικό φάσµα δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την κυβερνητική παράταξη. Και τούτο γιατί, εκτός των άλλων, το µπρα ντε φερ ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει µε την «προσβασιµότητα»-αύξηση της επιρροής τους στον χώρο του Κέντρου (πάλι το Κέντρο στο επίκεντρο…), εκεί όπου η Ν.∆. διατηρεί ισχυρά ερείσµατα, παρά τις παλινωδίες, τις ατολµίες και τις εξωγενείς ασύµµετρες απειλές.

Η πορεία προς τις ευρωεκλογές και το κριτήριο της “κυβερνησιµότητας”

Οµως τίποτα δεν είναι δεδοµένο, ιδιαίτερα στην πορεία προς τις ευρωεκλογές. Ας δούµε µια βασική αντίφαση: όλες οι δηµοσκοπήσεις του Νοεµβρίου δίνουν στη Ν.∆. υψηλά ποσοστά, παραπλήσια του εκλογικού ποσοστού του Ιουνίου 2024. Επίσης η συσπείρωση παραµένει υψηλή: 82% για τη Ν.∆., στη µέτρηση της ALCO. Ωστόσο, στην ίδια δηµοσκόπηση, το 52% των ερωτηθέντων δηλώνουν µη ικανοποιηµένοι από την κυβέρνηση, έναντι 46% της µέτρησης του Σεπτεµβρίου.

Η έρευνα δίνει απάντηση και στην αναφορά του πρωθυπουργού για «υπερφίαλες συµπεριφορές», καθώς το 55% των ερωτηθέντων διαπιστώνει αλαζονεία στις κυβερνητικές πρακτικές. Ακόµα πιο γκρίζα είναι η εικόνα στη δηµοσκόπηση της Prorata: το 71% δηλώνουν µη ικανοποιηµένοι από το κυβερνητικό έργο. Πώς εξηγείται λοιπόν το χάσµα ανάµεσα στην κλιµακούµενη δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση -µε αιχµή του δόρατος την ακρίβεια- και στα υψηλά δηµοσκοπικά ποσοστά που διατηρεί; Η απάντηση είναι πως παραµένει ο βασικός εγγυητής της συνταγής «σταθερότητα – κυβερνησιµότητα», που εξακολουθεί να έχει απήχηση στον ενδιάµεσο πολιτικό, αλλά και κοινωνικό χώρο.

Απόδειξη γι’ αυτό, οι απαντήσεις των πολιτών σε σχετικό ερώτηµα της Prorata: στη συντριπτική τους πλειονότητα απαντούν ότι δεν είναι ικανοποιηµένοι από το έργο των κοµµάτων της αντιπολίτευσης. Το 93% το δηλώνουν αυτό για τον ΣΥΡΙΖΑ, το 89% για το ΠΑΣΟΚ και το 80% για το ΚΚΕ. Στον χώρο του Κέντρου στοχεύουν, θέλοντας και µη, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, που «φυλλορροεί», όσο και το ΠΑΣΟΚ, που αίφνης οφείλει να διαχειριστεί µια ανέλπιστη δεύτερη θέση στο πολιτικό στερέωµα. «∆εν θα αφήσω τους “νοικοκύρηδες” στη ∆εξιά, την ώρα που οι αληθινοί µπαχαλάκηδες είναι αυτοί που µας κυβερνούν και αποσυνθέτουν την κοινωνία», δήλωσε την περασµένη Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κασσελάκης, ο οποίος, µία µέρα πριν, έκανε ένα ιδιότυπο άνοιγµα στους «κυρ Παντελήδες» των sixties: «Είναι µία επιστροφή στην παλιά, νοικοκυρεµένη Ελλάδα… Στην Ελλάδα όπου ο νοικοκύρης είχε το σπίτι του καθαρό, τηρούσε τους κανόνες, τους νόµους και είχε ενδιαφέρον και ενσυναίσθηση για τον γείτονά του».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments