Πολιτική

Άδωνις: Ιδανική στιγμή οι ευρωεκλογές για την επιστολική ψήφο

Άδωνις: Ιδανική στιγμή οι ευρωεκλογές για την επιστολική ψήφο

Πηγή Φωτογραφίας: Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023. (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI)

Άδωνις: Εκπληρώνουμε τα διεθνή standard για την εφαρμογή της

Την πεποίθησή του ότι η θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου συμβαδίζει ιδανικά με τις ευρωεκλογές, εκφέρει, σε σημερινή παρέμβασή του, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα, ερωτώμενος για το εάν η κυβέρνηση Μητσοτάκη εισάγει την επιστολική ψήφο γιατί φοβάται την εκλογική αποχή, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απαντά πως «πρέπει κάποτε να πάψουμε να γκρινιάζουμε για όλα. Όταν οι εκλογές έγιναν τον Ιούνιο, διατυπώθηκε η κατηγορία εναντίον της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν λαμβάνονταν υπόψη οι εποχιακά εργαζόμενοι, επειδή, δήθεν, τους φοβόμαστε. Όμως, με την επιστολική ψήφο οι εποχιακά εργαζόμενοι θα μπορούν να ψηφίσουν χωρίς κανένα πρόβλημα. Οι ευρωεκλογές γίνονται στις 9 Ιουνίου, στην καρδιά του καλοκαιριού, όταν οι εποχιακά εργαζόμενοι θα βρίσκονται για δουλειά στα νησιά. Με την επιστολική ψήφο οι εποχιακά εργαζόμενοι θα μπορούν να ψηφίσουν πανεύκολα από εκεί όπου είναι».

Αναφερόμενος στο εάν η επιστολική ψήφος πρέπει να εφαρμοστεί και στις εθνικές βουλευτικές εκλογές, ο Άδωνις επισημαίνει πως «πρέπει να πάμε βήμα – βήμα και θα δούμε αν η επιστολική ψήφος θα εφαρμοστεί και στις εθνικές εκλογές. Το είπα και χθες στο υπουργικό συμβούλιο. Οι ευρωεκλογές αποτελούν μια ιδανική στιγμή για τη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου, γιατί ξέρουμε την ακριβή ημερομηνία των εκλογών και άρα, το υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να προετοιμαστεί. Γιατί υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο και άρα, είναι πιο εύκολο από τεχνική άποψη. Γιατί βοηθάει όλους τους Έλληνες του εξωτερικού και της Ε.Ε. να ψηφίσουν. Οι ευρωεκλογές είναι λοιπόν ο ιδανικός χρόνος».

Σε σχέση με τη μυστικότητα της επιστολικής ψήφου, αναφέρεται ότι «ο ΟΑΣΕ, που είναι ο παγκόσμιος οργανισμός που ασχολείται με την ακεραιότητα των εκλογικών διαδικασιών στον πλανήτη, προβλέπει επτά βήματα για την επιστολική ψήφο και την εγκυρότητά της. Στην Ελλάδα, έχουμε εκπληρώσει και τα επτά αυτά βήματα ως προς την εγκυρότητα της επιστολικής ψήφου . Άρα με τα διεθνή δεδομένα, όλες οι κατευθύνσεις και οι προϋποθέσεις γίνονται σεβαστές».

Τέλος, αναφορικά με τις διεργασίες στην ευρύτερη κεντροαριστερά, ο Άδωνις εκτιμά πως «όταν το νέο κόμμα διαμορφωθεί και αρχίζει μετριέται τις δημοσκοπήσεις, τότε θα μπορώ να μιλήσω για αυτό. Σημαντικό στοιχείο των δημοσκοπήσεων είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολιτικό πλεονέκτημα. Αλλά δεν υπάρχει κάτι παγιωμένο. Δεν έχουμε κανένα συμβόλαιο ψήφου με τους πολίτες και άρα, κάθε ψηφοφόρος μπορεί να αλλάξει γνώμη. Δουλειά μας λοιπόν είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε χωρίς αλαζονεία για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών», καταλήγει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments