Γεωπολιτικά

Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος του Ισραήλ – Είναι βαρύ το οικονομικό κόστος του πολέμου

Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος του Ισραήλ – Είναι βαρύ το οικονομικό κόστος του πολέμου

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΥΑΔΙΚΤΥΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής αποχώρησαν, από πολλά μέτωπα στην πόλη της Γάζας καθώς και από τα βόρεια του παλαιστινιακού θύλακα.

Το σοκ της 7ης Οκτωβρίου και οι ψυχολογικές ουλές που άφησε σε ολόκληρο το ισραηλινό στρατιωτικό κατεστημένο, εξακολουθούν να στοιχειώνουν την πορεία του πολέμου. Το Ισραήλ, τείνει προς αργή, υπολογισμένη πρόοδο εντός της Γάζας. Έτσι, η επίτευξη του αμφίβολου τελικού στόχου του, μπορεί να πάρει μακρά περίοδο και βαριές απώλειες. Η ισραηλινή ηγεσία έχει ξεκινήσει τον πόλεμο στη Γάζα σε μια περίοδο που έχει την εμπιστοσύνη μόνο του 27% του ισραηλινού κοινού, ενώ μόνο το 51% περίπου εμπιστεύεται τον ισραηλινό στρατό.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής αποχώρησαν, από πολλά μέτωπα στην πόλη της Γάζας καθώς και από τα βόρεια του παλαιστινιακού θύλακα. Η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού κατοχής ακολουθεί μετά από βίαιες συγκρούσεις με δυνάμεις της Παλαιστινιακής αντίστασης. Το Ισραήλ χάνει έως και 5 στρατιώτες κάθε μέρα στα περίχωρα της Γάζας χωρίς σαφή και αποτελεσματική στρατιωτική προέλαση. Ο Ναούμ Μπαρνέα, ο Ισραηλινός δημοσιογράφος στην εφημερίδα Yedioth Ahronoth, λέει: «Ένας πόλεμος φθοράς στα περίχωρα της Γάζας είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουν να ζήσουν οι Ισραηλινοί». Όσον αφορά τις στρατιωτικές δυνατότητες, το Ισραήλ είναι πάντα έτοιμο για πόλεμο σε πολλά μέτωπα, αλλά οι τεχνικές στρατιωτικές δυνατότητες και τα όπλα από μόνα τους δεν επιλύουν τους πολέμους, ειδικά αν δεν είναι το είδος του πολέμου που ευνοεί το Ισραήλ, όπως είναι οι συγκρούσεις σε αστικό ιστό.

Η εφημερίδα Maariv σχολιάζει τις συνθήκες του χερσαίου πολέμου που διεξάγεται στα περίχωρα της Γάζας, λέγοντας: «Οι δυνάμεις της αντίστασης απέχουν πολύ από το να σπάσουν. Παρά τις εκκαθαρίσεις, η Χαμάς καταφέρνει στις περισσότερες περιπτώσεις να διατηρήσει μια οργανωμένη μέθοδο μάχης, βασισμένη κυρίως στις μάχες σε τούνελ, στην έξοδο από κρυψώνες και στην εκτόξευση πυραύλων στα τεθωρακισμένα μας οχήματα».

«Λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενους πολέμους, συμπεριλαμβανομένου του 2008 και του 2014, διαπιστώνουμε ότι η «καταστροφή της Χαμάς» ήταν πάντα ένας βασικός στόχος που δεν ήταν ποτέ εφικτός. Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι θα είναι εφικτό αυτή τη φορά, ειδικά από τη στιγμή που το κίνημα είναι πλέον πολύ ισχυρότερο, με πολύ βαθύτερες ρίζες στη Λωρίδα της Γάζας, από πριν» τονίζει στο σχόλιό της η Maariv.

Η συνοχή της αντίστασης και το ισραηλινό μη σχέδιο

Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος του Ισραήλ, καθώς είναι βαρύ το οικονομικό κόστος του πολέμου, η εσωτερική του κρίση επιδεινώνεται και οι διεθνείς πιέσεις αυξάνονται, υπό το φόβο μετεξέλιξης της σύγκρουσης σε περιφερειακό επίπεδο. Αντίθετα, είναι στο πλευρό της παλαιστινιακής αντίστασης, η οποία πιστεύει ότι όλες αυτές οι εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις θα κάνουν τελικά το Ισραήλ να υποχωρήσει.

Σε αυτή την περίπτωση, ο πόλεμος δεν θα τελείωνε μόνο με την ήττα του Νετανιάχου, αλλά και με την ήττα της ακροδεξιάς κυβέρνησης και των ρατσιστικών της εμμονών. Μέρος της ισραηλινής κοινωνίας αντιλαμβάνεται ότι ο πόλεμος ότι δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί, επί πλέον οι τραγικές συνέπειες της ισραηλινής επίθεσης, είχαν σαν αποτέλεσμα το Ισραήλ να απωλέσει την αρχική συμπάθεια της διεθνούς κοινότητας. Ήδη έχουν ξεκινήσει σοβαρές κινήσεις από τη διεθνή κοινότητα για να σταματήσει ο πόλεμος στον απόηχο της φρίκης των ισραηλινών ακροτήτων.

Το σοκ στην οικονομία

Το Ισραήλ θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο να καταστρέψει τη Χαμάς μετά τη λήξη της ολιγοήμερης εκεχειρίας, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική υπηρεσία της εφημερίδας Welt. «Εκείνο το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι είμαστε αποφασισμένοι να εκτελέσουμε την αποστολή μας, δηλαδή να καταστρέψουμε πλήρως τις στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς και να απελευθερώσουμε τους ομήρους» δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Είμαστε έτοιμοι για έναν μακροπρόθεσμο πόλεμο. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας θα επιστρέψουμε με όλη μας τη δύναμη για να πετύχουμε τους στόχους μας. Την εξάλειψη της Χαμάς, ώστε να επιστρέψει η Γάζα σε αυτό που ήταν», κατέληξε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. Παρά τη διεθνή πίιεση, επιμένει στην πρόθεσή του να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα για την πλήρη εξουδετέρωση της Χαμάς. μετά από αυτή την περίοδο κατάπαυσης του πυρός, προειδοποιώντας ότι τα στρατιωτικά του πλήγματα θα είναι πιο ισχυρά.

Αν οι δηλώσεις Νετανιάχου δεν έχουν μερικώς επικοινωνιακό χαρακτήρα, το ζήτημα που προκύπτει είναι αν η ισραηλινή οικονομία αντέχει μία παρατεταμένη σύρραξη, καθώς βαρύ αναμένεται να είναι το τίμημα του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς. Η οικονομική κατάσταση του Ισραήλ βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της, με σημαντικούς τομείς, όπως ο τουρισμός, να παραλύουν και ο αγροτικός τομέας να υφίσταται ζημιές. Με την κινητοποίηση περίπου 360.000 εφέδρων στρατιωτών, με αποτέλεσμα τη ξαφνική απομείωση του εργατικού δυναμικού και την εκκένωση περίπου 250.000 εποίκων, η οικονομία είναι μάρτυρας σοβαρής έλλειψης προσωπικού σε διάφορους τομείς. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι τρεις τελευταίες εβδομάδες του πολέμου κόστισαν περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι άμεσες και έμμεσες ζημιές. Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα κοστίσει στον προϋπολογισμό του Ισραήλ 200 δισεκατομμύρια σέκελ (51 δισεκατομμύρια δολάρια), ή περίπου το 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και αν ο πόλεμος συνεχισθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ισραηλινή οικονομία μπορεί να ακρωτηριαστεί αναφέρουν ισραηλινές εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με την ισραηλινή επενδυτική τράπεζα Leader Capital Markets, τα παραπάνω σημαίνουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει σε μεγάλο βαθμό να δανειστεί προκειμένου να αντιμετωπίσει την ένοπλη σύγκρουση. Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, η πολεμική προσπάθεια του Ισραήλ προκαλεί στην οικονομία του ένα σοκ που μοιάζει με εκείνο του lockdown λόγω Covid 19.Το δημοσιονομικό σοκ διαπερνά μια οικονομία που έπρεπε να στραφεί σε πολεμική βάση μέσα σε λίγες μέρες.

Οι διαφαινόμενες παγκόσμιες απειλές

Οι επιθέσεις των ανταρτών Χούτι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία, προκαλούν παγκόσμια ανησυχία. Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι οι δυνατότητες της Υεμένης να διαταράξει την παγκόσμια ναυτιλία μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και της Ερυθράς Θάλασσας είναι σε μεγάλο βαθμό υποτιμημένες και παραβλέπονται αυτή τη στιγμή. Η Υεμένη έχει 30 εκατομμύρια κατοίκους και θεωρείται το φτωχότερο έθνος μεταξύ των αραβικών χωρών στη Μέση Ανατολή. Έχει ένα πολύ ισχυρό οπλοστάσιο πυραύλων με βεληνεκές 2000 km, τους οποίους κατασκευάζει η ίδια. Εάν δεν υπάρχει άλλος μοχλός για να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση, οι δυνάμεις των Χούτι θα επιδιώξουν να πιέσουν προς αυτήν την κατεύθυνση απειλώντας τις παγκόσμιες ναυτιλιακές διαδρομές.

Εν ολίγοις, ο πόλεμος σήμερα δεν είναι αυτό που ήταν μόλις πριν από μερικές δεκαετίες. Η Υεμένη μπαίνει στο προσκήνιο με την ικανότητα να διαταράξει τα παγκόσμια logistics. Η Χαμάς, με στρατιωτικό προϋπολογισμό περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως και η Χεζμπολάχ, με προϋπολογισμό πολλαπλάσιο, είναι μία διαρκής απειλή για το Τελ Αβίβ. Σήμερα, η τέχνη του πολέμου έχει προχωρήσει σε σημείο, που στρατιωτικές ομάδες μπορούν να αντισταθούν στους πιο ισχυρούς κρατικούς στρατούς υψηλού προϋπολογισμού, όπως το Ισραήλ, που έχει στρατιωτικό προϋπολογισμό 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κάποιοι αυτό θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments