Πολιτική

Τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από την επίσκεψη Ερντογάν

Τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από την επίσκεψη Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: [362481] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Τα πιθανά όρια της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου.

Η Ελλάδα και η Τουρκία επέστρεψαν στο τραπέζι του διαλόγου μετά από τρία χρόνια έντασης και πολεμικής ρητορικής και η επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) αποτέλεσε ορόσημο στην εξέλιξη των διμερών σχέσεων.

Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου φαίνεται να δείχνουν, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, ότι είναι πρόθυμος να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη για να επιβεβαιώσει την καλή κατάσταση και την πρόθεση των σχέσεων “καζάν-καζάν”, δηλαδή των αμοιβαία επωφελών σχέσεων. Δήλωσε ότι σκοπός της επίσκεψής του στην Ελλάδα είναι η Αθήνα και η Άγκυρα να γυρίσουν σελίδα στις σχέσεις τους, αναγνωρίζοντας ότι υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν διαφορές, αλλά ότι όλα μπορούν να επιλυθούν μέσω του διαλόγου.

Στόχος της Ελλάδας και της Τουρκίας, αυτή τη στιγμή, φαίνεται να είναι η διατήρηση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης στον διπλωματικό χώρο που έχει δημιουργηθεί. Όπως επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης κατά την ενημέρωση των κομμάτων, είναι να βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μια θετική ατζέντα και να γίνει ένα ακόμη βήμα προς τη διατήρηση ενός μορατόριουμ ηρεμίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Καμία από τις δύο πλευρές δεν δεσμεύεται να κάνει άλματα ή να αλλάξει πάγιες θέσεις και κόκκινες γραμμές.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό από ελληνικής πλευράς θα λάβουν μέρος 11 υπουργοί οι οποίοι θα έχουν συναντήσεις με τους οκτώ υπουργούς που θα φέρει μαζί του ο Ερντογάν και έχουν τις αντίστοιχες αρμοδιότητες.

Με τις διμερείς τους συναντήσεις να τοποθετούνται το πρωί της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου, στο ΥΠΕΞ και άλλα υπουργεία. Πιο συγκεκριμένα στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών (Γεραπετρίτης και Φιντάν), Άμυνας (Δένδιας και Γκιουλέρ), Οικονομικών (Χατζηδάκης και Σιμσέκ), Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης, Ναυτιλίας, (Οικονόμου, Καιρίδης, Στυλιανίδης)  και Εσωτερικών, (Γερλίκαγια), Πολιτισμού και Τουρισμού (Μενδώνη, Κεφαλογιάννη και Ερσόι), Παιδείας, (Πιερρακάκης και Τεκίν), καθώς και οι υφυπουργοί Εξωτερικών (Παπαδοπούλου, Φραγκογιάννης και Ακτσαπάρ).

Αναμένεται να υπογραφούν περίπου 20 μνημόνια κατανόησης και συνέργειες.Και ακόμα και αν δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άλμα, ωστόσο υπάρχουν πολλά που συμπληρώνουν την εικόνα που αντικατοπτρίζει τη διάθεση για συνεργασία.  Δεν αποκλείεται στους ανθρώπους που έρχονται στην Αθήνα να περιλαμβάνεται και ο επικεφαλής της τουρκικής ακτοφυλακής, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το θέμα της τουριστικής βίζας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν θα έχουν διμερείς συνομιλίες, στις οποίες θα συμμετάσχουν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών και οι διπλωματικοί του σύμβουλοι Μπούρας και Κιλίτς, πριν προβούν σε κοινή δήλωση προς τα μέσα ενημέρωσης. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια θέση θα εκφράσει ο Ερντογάν. Το ερώτημα είναι αν θα επιμείνει στην αυστηρή γλώσσα του “καζάν καζάν” ή αν θα θελήσει να θέσει και δύσκολα ζητήματα που απασχολούν τις δύο πλευρές. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments