Διεθνή

Forbes: Οι “σιδηρές κυρίες” του πλανήτη το 2023 – Στην κορυφή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Forbes: Οι “σιδηρές κυρίες” του πλανήτη το 2023 – Στην κορυφή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Κατά τους πρώτους μήνες του 2023, η "φυλή” των ισχυρότερων γυναικών του πλανήτη μέτρησε αρκετές απώλειες.

Κατά τους πρώτους μήνες του 2023, η "φυλή” των ισχυρότερων γυναικών του πλανήτη μέτρησε αρκετές απώλειες.

Κατά τους πρώτους μήνες του 2023, η “φυλή” των ισχυρότερων γυναικών του πλανήτη μέτρησε αρκετές απώλειες. Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, η παγκόσμια πολιτική σκακιέρα έγινε φτωχότερη καθώς η Σάνα Μαρίν, η Τζασίντα Άρντερν και η Νίκολα Στέρτζιον είτε έχασαν είτε παραιτήθηκαν από τα “ηνία” της Φινλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Σκωτίας, αντίστοιχα. Επιπλέον, η Σούζαν Γουοτζίσκι παραιτήθηκε από τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου του YouTube, μετά από εννέα χρόνια στο “τιμόνι” της πλατφόρμας, όπως και η Μαρτίνα Μερτς από την κορυφαία θέση του γερμανικού κολοσσού Thyssenkrupp. Όλες τους αντικαταστάθηκαν από άνδρες.

“Επειδή μια γυναίκα κατείχε μια θέση, δεν την ακολουθεί πάντοτε γυναίκα”, είχε δηλώσει τον Μάρτιο στο Forbes η Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον. “Έχουμε ακόμη δρόμο προκειμένου [να καταφέρουμε] οι γυναίκες να είναι σε θέση να αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους”, πρόσθεσε.

Ωστόσο, από το καλοκαίρι και μετά η εικόνα άρχισε να βελτιώνεται. Τον Μάιο, η Ρόμπιν Γκρου έγινε η πρώτη γυναίκα που βρέθηκε στο “τιμόνι” του hedge fund Man Group, με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία 161 δισ. δολαρίων και του οποίου το όνομα αντικατοπτρίζει η ανδρική κυριαρχία στον κλάδο. Τον δε Ιούνιο, η βετεράνος του αμερικανικού στρατού Ντέμπρα Κρου ανέλαβε τα ηνία του κολοσσού οινοπνευματωδών ποτών Diageo, και έγινε μία από τις ελάχιστες γυναίκες που κατέχουν θέση διευθύνοντος συμβούλου σε μία από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Και φυσικά, η τριάδα των Τέιλορ Σουίφτ, Μπιγιόνσε και Μπάρμπι συνέχισε να κλέβει τις καρδιές του κόσμου πυροδοτώντας καταναλωτικές δαπάνες δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η επιρροή τους στο καταναλωτικό κοινό είναι τόσο μεγάλη ώστε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ αναφέρθηκε σε αυτό το φαινόμενο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τον Ιούλιο.

Ως απόρροια αυτής της επιρροής, και οι τρεις, συμπεριλαμβανομένης της Μπάρμπι, κατάφεραν να αποσπάσουν μια θέση στη λίστα του Forbes με τις 100 Ισχυρότερες Γυναίκες του Κόσμου. Η Τέιλορ Σουίφτ βρίσκεται στην υψηλότερη θέση, στο Νο. 5 της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ η Μπιγιόνσε σκαρφάλωσε στην 36η θέση από την 80ή το 2022. Η Ντέμπρα Κρου έκανε το ντεμπούτο της στη λίστα καταλαμβάνοντας την 36η θέση, ενώ η Ρόμπιν Γκρου βρέθηκε στην 83η θέση. Τη λίστα “κλείνει” η Μπάρμπι, η οποία κατατάσσεται στην 100ή θέση, την οποία παραδοσιακά κάθε χρόνο καταλαμβάνει μια προσωπικότητα που δεν αντικατοπτρίζει την εξουσία με την παραδοσιακή της έννοια, αλλά η οποία με κάποιον τρόπο έχει αφήσει το σημάδι της κατά τη διάρκεια του έτους.

Όπως πάντα, η λίστα των “σιδηρών κυριών” του 2023 καταρτίστηκε με βάση τέσσερα κριτήρια: τον πλούτο, την προβολή τους στα μέσα ενημέρωσης, τον αντίκτυπό τους και τις σφαίρες επιρροής τους. Για τις γυναίκες πολιτικούς, το Forbes έλαβε υπόψη το ΑΕΠ και τον πληθυσμό των χωρών τους. Για τις γυναίκες επιχειρηματίες, τα έσοδα, τις αποτιμήσεις και τον αριθμό των εργαζομένων των επιχειρήσεών τους. Η προβολή στα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια παράμετρος που ελήφθη υπόψη για όλες. Το αποτέλεσμα, όπως πάντα, η κατάρτιση μιας λίστας 100 γυναικών που παλεύουν να αλλάξουν το status quo.

Αγώνες που εκτίνονται από την προάσπιση της αναπαραγωγικής αυτονομίας των γυναικών στην Αμερική, της πρόσβασης των κοριτσιών στην εκπαίδευση στο Αφγανιστάν και των ατομικών δικαιωμάτων στο Ιράν, ως την προστασία κατά της βίας με βάση το φύλο σε εμπόλεμες ζώνες, όπως στην Ουκρανία και τη Γάζα, αλλά και των εφαρμόσιμων πολιτικών για το κλίμα που προάγουν την υγεία και την ευημερία των γυναικών σε οικονομίες χαμηλού εισοδήματος ή που βασίζονται στη γεωργία.

“Ούτε καν πλησιάζουμε προς ώρας κάτι από αυτά, πουθενά στον κόσμο”, αναφέρει στο Forbes η δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος Μελίντα Φρεντς Γκέιτς. Η “συνταγή” της, λοιπόν, για το 2024 και μετά είναι απλή: “Τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν όταν οι γυναίκες αναλαμβάνουν όλο και περισσότερες θέσεις εξουσίας ανά τον κόσμο”.

Οι “σιδηρές κυρίες” του top 10

Στις κορυφαίες θέσεις της φετινής της φετινής παγκόσμιας κατάταξης με τις “σιδηρές κυρίες” του πλανήτη κυριαρχούν γυναίκες πολιτικοί και εκπρόσωποι του επιχειρείν και των χρηματοοικονομικών, ενώ αξιοσημείωτη είναι η παρουσία στο top 10 μιας τραγουδίστριας και μιας κυρίας που έχει κάνει τη διαφορά με τη φιλανθρωπική της δράση.

Πιο αναλυτικά, στην πρώτη θέση βρίσκεται και φέτος η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ακολουθεί η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, την οποία ακολουθεί η διάσημη τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ. Την έκτη θέση καταλαμβάνει η διευθύνουσα σύμβουλος της CVS Health, Κάρεν Λίντς, ενώ στην επόμενη βρίσκεται η Τζέιν Φρέιζερ, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Citigroup.

Στις επόμενες δύο θέσεις βρίσκονται η Άμπιγκεϊλ Τζόνσον (Νο. 8), πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του επενδυτικού κολοσσού Fidelity, και η Μέρι Μπάρα, διευθύνουσα σύμβουλος της General Motors, η πρώτη γυναίκα που βρέθηκε στο τιμόνι μιας εκ των τριών μεγαλύτερων αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει η Μελίντα Φρεντς Γκέιτς, η δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος και συμπρόεδρος του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.

Πηγή: forbes.com//Tων Moira Forbes και Maggie McGrath σε συνεργασία με τις Nicolette Jones και Erika Burho

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments