Πολιτική

Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια [vid]

Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: [365608] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη

Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής για το φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση και ψηφίζεται αύριο πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ήρθε ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάση με δικαιότερο τρόπο, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε τους φόρους και να αυξήσουμε μισθούς και συντάξεις», είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου. Θα αντιπαρατεθούμε με τις διαστρεβλώσεις του παρελθόντος, ξεκαθάρισε.

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στρατηγική πολιτική της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστούν μακροχρόνιες παθογένειες και ότι αυτό αποτελεί προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. «Θέλουμε να οικοδομήσουμε μια ισχυρή χώρα» και ο μόνος τρόπος η αντιπαράθεση με τις διαστρεβλώσεις του παρελθόντος, επισήμανε.

«Ήρθε ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάση με δικαιότερο τρόπο, όπως επιτάσσει το σύνταγμα, ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε τους φόρους και να αυξήσουμε μισθούς και συντάξεις», είπε και συμπλήρωσε πως αποτελεί «βαθιά πολιτικό στοίχημα», καθώς «η πληγή της φοροδιαφυγής επιβαρύνει τα έσοδα και είναι ενάντια σε όσους πληρώνουν κανονικά τους φόρους».

Ετσι θα κρατήσουμε μεταξύ άλλων σε υψηλό επίπεδο το επίπεδο ετοιμότητας των Ενόπλων μας Δυνάμεων, ενώ θα αυξήσουμε πόρους για την Υγεία και την Παιδεία. Στόχος μας είναι να κλείσουμε τα παραθυράκια φοροδιαφυγής, πρόκειται για μία σημαντική μεταρρύθμιση φορολογικής δικαιοσύνης, συμπλήρωσε.

Έχουμε σκοπό να κλείσουμε τα παραθυράκια φοροδιαφυγής οι 11 ρυθμίσεις που προβλέπονται στο φορολογικό νομοσχέδιο, υπογράμμισε.

Περιορίζονται οι επιχειρήσεις των δύο ταχυτήτων και οι «πελάτες» των δύο δυνατοτήτων με το ψευδεπίγραφο δίλημμα «με ή χωρίς απόδειξη», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι σήμερα η μη απόδοση ΦΠΑ υπολογίζεται στα 4,5 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επιμέρους μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις των μέτρων στο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης και εμπορίας καυσίμων, ενώ για την αγορά ακινήτων είπε πως θα απαγορεύεται πια η καταβολή μετρητών και θα γίνεται πια μέσω τραπέζης. «Αν κάποιοι επιμένουν με μετρητά θα θεωρείται άκυρη η αγοροπωλησία» προειδοποίησε αναφερόμενος και στα πρόστιμα που θα επιβάλλονται.

«Πρόθεση μας είναι να ισορροπήσουμε ανάμεσα στη διευκόλυνση χιλιάδων μικροϊδιοκτητών ακινήτων που θέλουν να συμπληρώσουν νόμιμα το εισόδημα τους και από την άλλη είναι χρέος της Πολιτείας να επιβάλει κανόνες.

Με αυτά τα κριτήρια το νομοσχέδιο καλεί τους ιδιοκτήτες που προσφέρουν παραπάνω από τρία ακίνητα προς βραχυχρόνια μίσθωση να καταβάλλουν το μερίδιο, που τους αναλογεί. Πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε ισορροπημένη την τομή σε έναν αρρύθμιστο χώρο, όπου παραμονεύει η φοροδιαφυγή. «Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη στροφή στη φορολογική συνέπεια για ταχύτερη επιστροφή φόρου, με όπλο πάντα τη διαφάνεια», πρόσθεσε.

«Σήμερα ο μέσος μισθωτός στη χώρα καταβάλλει στο Κράτος περισσότερα από το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών. Αυτό δεν είναι παράδοξο; Όλοι το συζητάμε, κανείς όμως δεν έχει κάνει κάτι για να το θεραπεύσει και πρώτη αυτή η κυβέρνηση έρχεται να κάνει κάτι για αυτό», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών.

«Το τεκμήριο αυτό είναι μαχητό, εάν κάποιος έχει λόγους να παραμένει σε ένα επάγγελμα έχει τον τρόπο να το διεκδικήσει» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτή δεν είναι μία οριζόντια παρέμβαση» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, απαριθμώντας τις κατηγορίες, οι οποίες δύνανται να εξαιρεθούν από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου. «Το κόστος της φορολογικής δικαιοσύνης και του συλλογικού συμφέροντος αυτή η κυβέρνηση το αναλαμβάνει» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει το κόστος, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος, τόνισε και δεσμεύτηκε ότι θα χρήματα που θα συγκεντρωθούν και υπολογίζεται να φτάσουν τα 500 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν στην Υγεία και στην Παιδεία.

«Πολιτική ευθύνη σημαίνει και πολιτικό θάρρος απέναντι σε οποιοδήποτε πολιτικό κόστος», διαμήνυσε και σημείωσε πως «η ισονομία απέναντι στους φόρους μας βοηθάει να μειώσουμε τους φόρους». Τέλος, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα η αντιπολίτευση να μην ακολουθήσει το «όχι σε όλα, ναι στο τίποτε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments