Πολιτική

Ξεκίνησε η συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο – Ποιοι έκαναν ένσταση αντισυνταγματικότητας

Ξεκίνησε η συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο – Ποιοι έκαναν ένσταση αντισυνταγματικότητας

Πηγή Φωτογραφίας: [365608] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στον πυρήνα του νομοσχεδίου βρίσκονται οι διατάξεις με τις οποίες καθιερώνεται τεκμαρτό εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Στην ολομέλεια της Βουλής συνεχίζεται, σήμερα Τετάρτη, η αναμέτρηση επί των διατάξεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής». Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μιλήσει στις 11 το πρωί.

Στον πυρήνα του νομοσχεδίου βρίσκονται οι διατάξεις με τις οποίες καθιερώνεται τεκμαρτό εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Τα συγκεκριμένα μέτρα συναντούν την άρνηση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και έχουν προκαλέσει την αντίδραση και κινητοποιήσεις πολλών επαγγελματικών κλάδων.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ

Ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του άρθρου 15 του νομοσχεδίου, υπό το φως της έκθεσης της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το άρθρο αφορά στον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών στη βάση του κατώτατου μισθού. Η ένσταση αντισυνταγματικότητας θα συζητηθεί σε λίγη ώρα.

Ο Νίκος Παππάς ανέφερε ότι το Σύνταγμα δεν απαγορεύει να φορολογούνται οι Έλληνες και οι Ελληνίδες με τεκμήρια. Υπό δύο σοβαρές προϋποθέσεις όμως: τα τεκμήρια να είναι μαχητά και να βασίζονται σε διδάγματα κοινής πείρας. «εδώ δεν έχουμε διδάγματα κοινής πείρας. Υπογραμμίζεται με εμφατικό τρόπο, από την έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου, και αν υπάρχουν κάποια διδάγματα πείρας, δεν είναι κοινά. Δεν είδαμε κόμμα της αντιπολίτευσης ή έναν φορέα να μοιράζεται τα διδάγματα πείρας που έχει ο συγγραφέας του νόμου, ο οποίος μάλλον είναι διαφορετικός από τον συγγραφέα της ανάλυσης συνεπειών της ρύθμισης. Η ανάλυση συνεπειών, δεν παραπέμπει σε πραγματικά δεδομένα για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος των αυτοαπασχολουμένων και των ελευθέρων επαγγελματιών, με βάση τον κατώτατο μισθό. Καταθέτουμε λοιπόν ένσταση αντισυνταγματικότητας», είπε ο Νίκος Παππάς και τόνισε ότι είναι μείζον να συζητηθεί τώρα η ένσταση αντισυνταγματικότητας, δηλαδή προτού ανέβει στο βήμα ο πρωθυπουργός.

Με εισηγητή τον Τζανακόπουλο στο φορολογικό νομοσχέδιο – Η ανακοίνωση στην ολομέλεια για την νέα ΚΟ

Στην Ολομέλεια της Βουλής αναγνώστηκε το πρωί της Τετάρτης η επιστολή των «11» βουλευτών για τη συγκρότηση της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Νέας Αριστεράς».

Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αθανάσιος Μπούρας, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης.

Γραμματέας της ΚΟ, η Πέτη Πέρκα η οποία θα εκπροσωπεί τους βουλευτές στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ορίστηκαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ειδικά για τη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο εισηγητής θα είναι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και κοινοβουλευτικός εκπροσωπος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments