Πολιτική

Νέα “επίθεση φιλίας” από τον Ερντογάν

Νέα “επίθεση φιλίας” από τον Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: Bloomberg.com

«Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε».

Σε νέα “επίθεση φιλίας” περνάει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ελάχιστες ώρες πριν από το ταξίδι του εν όψει του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα.

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στον κ. Μανώλη Κωστίδη και την εφημερίδα “Καθημερινή”, ο Τούρκος πρόεδρος απευθύνεται στον Έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας “Κυριάκο φίλε μου! Δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε. Δεν υπάρχει θέμα που δεν μπορούμε να λύσουμε».

Ο Ερντογάν σημειώνει, “φωτογραφίζοντας” τη θετική ατζέντα: «Ρωτήσατε τι θα έλεγα στον κύριο Μητσοτάκη. Θα του πω το εξής: Κυριάκο, φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε. Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας. Ας αυξήσουμε τη διμερή συνεργασία σε κάθε τομέα, στην οικονομία, το εμπόριο, τις μεταφορές, την ενέργεια, την υγεία, την τεχνολογία, την εκπαίδευση, στα θέματα που αφορούν την νεολαία”.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίζεται θετικός στο ενδεχόμενο προσφυγής σε διεθνή δικαιοδοτική βαθμίδα για την επίλυση διμερών διαφορών: “«Πιστεύω ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν στο πλαίσιο του διαλόγου και της καλής θέλησης. Φυσικά, υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση. Να μιλάμε για ορισμένα θέματα και να μην μιλάμε για κάποια άλλα. Γιατί είναι όλα αλληλένδετα. Όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω. Πάνω από όλα όμως πρέπει να μιλάμε για όλα μας τα προβλήματα με γενναιότητα και να κατευθύνουμε σωστά την κοινή μας γνώμη».

Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει ένα ακόμη βήμα, προτείνοντας εμμέσως πλην σαφώς την κοινή αξιοποίηση φυσικών πόρων και ενεργειακών κοιτασμάτων σε Αιγαίο και Μεσόγειο, υποστηρίζοντας πως “η Μεσόγειος και το Αιγαίο είναι πλούσιες σε φυσικούς πόρους λεκάνες. Στην τρέχουσα διεθνή συγκυρία, η διασφάλιση και η διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας από στρατηγική άποψη έχει καταστεί βασικό ζήτημα. Υπό αυτή την έννοια, ειδικά στη Μεσόγειο υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες για συνεργασία….Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε και στο Αιγαίο. Όλα είναι για την ειρήνη και την ευημερία των λαών αλλά και των μελλοντικών μας γενεών”.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από πέντε ημέρες, ο Ερντογάν έκανε λόγο για προσέγγιση “καζάν καζάν”, δηλαδή για αμοιβαία επωφελή προσέγγιση, τύπου “win win”. 

Κατά τη διάρκεια της πτήσης του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου είχε παραβρεθεί για τη Διάσκεψη για το Κλίμα COP28, o Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε κάποια ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας αλλά πως υπάρχει χώρος για βελτίωση σε κάποια άλλα.

«Ελπίζω σε μια νέα εποχή μεταξύ των δύο χωρών. Προσπαθούμε να κάνουμε φίλους και λιγότερους εχθρούς», τόνισε ο Ερντογάν. «Φυσικά, έχουμε διαφορές απόψεων και υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που δεν μπορούν να λυθούν αμέσως. Υπάρχουν όμως και θέματα που μπορούμε να λύσουμε αμέσως και που θα διευρύνουν τη βάση της συνεργασίας. Η κατανόησή μας για την εξωτερική πολιτική δεν είναι ‘κερδίζω πάντα εγώ και αφήνω τον άλλο να χάσει’. Θα πάμε στην Αθήνα με μια προσέγγιση win-win. Εκεί θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να πάρουμε αποφάσεις αντάξιες του πνεύματος της νέας εποχής», σημείωσε ο Ερντογάν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments