Διεθνή

“Πράσινο φως” στον Μαδούρο μέσω δημοψηφίσματος για προσάρτηση τμήματος της Γουϊάνας

“Πράσινο φως” στον Μαδούρο μέσω δημοψηφίσματος για προσάρτηση τμήματος της Γουϊάνας

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.

Τρεις ημέρες μετά το δημοψήφισμα στη Βενεζουέλα, όπου πάνω από το 95% όσων ψήφισαν ενέκριναν την προσάρτηση της περιοχής Εσεκίμπο που ανήκει στη Γουιάνα, ο πρόεδρος Μαδούρο τονίζει πως θα προχωρήσει στα σχέδιά του.

Η περιοχή Εσεκίμπο είναι ιδιαιτέρως πλούσια σε πετρέλαιο και, όπως αναφέρει το BBC σε δημοσίευμά του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διέταξε την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία να εκδώσει άδειες εξόρυξης στην περιοχή, ενώ πρότεινε στην Εθνοσυνέλευση να ψηφίσει νομοσχέδιο που καθιστά την περιοχή τμήμα της χώρας του.

«Πρόκειται για άμεση απειλή για την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την πολιτική ανεξαρτησία της Γουιάνας. Η Γουιάνα το θεωρεί ως άμεση απειλή… και θα εντείνει τα προληπτικά μέτρα για να προστατεύσει το έδαφός της», τόνισε στο διάγγελμά του. Επίσης, επιχείρησε να καθησυχάσει τους επενδυτές και κυρίως τις πετρελαϊκές εταιρείες, πως τα χρήματά τους δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Η Βενεζουέλα υποστηρίζει εδώ και χρόνια ότι η απόφαση του 1899 για την ανάθεση της περιοχής με έκταση 159.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν άδικη και ότι ο ποταμός Εσεκίμπο πρέπει να είναι το φυσικό σύνορο, όπως ήταν το 1777, την εποχή της Ισπανικής Αυτοκρατορίας. Η περιοχή πέρασε στην κυριαρχία της Γουιάνας μετά την ανεξαρτητοποίησή της.

Το ζήτημα βρίσκεται ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, αν και η Βενεζουέλα ισχυρίζεται ότι το δικαστήριο δεν έχει αρμοδιότητα να αποφανθεί σχετικά. Το δικαστήριο έχει προειδοποιήσει τη Βενεζουέλα να μην προβεί σε καμία ενέργεια που μπορεί να αλλάξει το status quo στο Εσεκίμπο.

Τη διαμάχη πυροδότησε η ανακάλυψη μεγάλου όγκου πετρελαίου ανοιχτά των ακτών του Εσεκίμπο το 2015 και ακόμη περισσότερο τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η Γουιάνα πραγματοποίησε δημοπρασία για τις άδειες εξερεύνησης στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments