Πολιτική

Ερντογάν: Νέα “επίθεση” φιλίας λίγες ώρες πριν από την άφιξή του στην Αθήνα

Ερντογάν: Νέα “επίθεση” φιλίας λίγες ώρες πριν από την άφιξή του στην Αθήνα

Πηγή Φωτογραφίας: [362481] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει τα ανοίγματά του προς την Αθήνα.

Λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και τις επίσημες συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρόεδρος “εξαπέλυσε” μια ασυνήθιστη, για τον ίδιο, επίθεση φιλίας προς την πατρίδα μας. Στην τελευταία του δήλωση, ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να έχει κάνει σαφή στροφή στη στάση του απέναντι στην Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας προχωρούσε σε σειρά επιθετικών και προκλητικών δηλώσεων, αλλά λίγο πριν την επίσημη άφιξή του στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, φαίνεται να έχει απλώνει χείρα φιλίας.

Από την ελληνική πλευρά, ο πρωθυπουργός κρατούσε σταθερή γραμμή στα ελληνοτουρκικά, καθώς στις δημόσιες τοποθετήσεις του τόνιζε πως «τα παράθυρα διαλόγου είναι ανοιχτά, αλλά οι πόρτες στις προκλήσεις κλειστές. Δεν είναι η Ελλάδα που αμφισβητεί το status quo στην περιοχή».

Για την επικείμενη συνάντηση το Μέγαρο Μαξίμου και η ελληνική διπλωματία έχουν προτάξει ως στόχο την επιβεβαίωση του κλίματος ηρεμίας που έχει εδραιωθεί τους τελευταίους μήνες και την περαιτέρω εξομάλυνση στις σχέσεις των δύο χωρών, επιθυμία όμως είναι αυτό να επισφραγιστεί με μια σειρά συμφωνιών που περιλαμβάνονται στη θετική ατζέντα.

Μόλις πριν από μία εβδομάδα ο Ερντογάν πραγματοποίησε ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, AKP, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Αθήνα, όπου μίλησε για μια νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. «Εφαρμόζουμε την πολιτική μας για την αύξηση των φίλων μας και τη μείωση των εχθρών μας. Δεν βλέπουμε τη διπλωματία ως παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Είναι φυσικό να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των χωρών. Το κυριότερο είναι η βούληση για την επίλυσή τους, χωρίς να μετατραπούν σε αδιέξοδο», είπε. Πρόσθεσε μάλιστα «αυτή είναι η προσέγγισή μας για την επίσκεψη στην Ελλάδα, την οποία σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε στις 7 Δεκεμβρίου. Διαφωνίες είχαμε χθες και θα έχουμε και σήμερα. Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος ως δύο χώρες που μοιράζονται το ίδιο κλίμα και την ίδια θάλασσα. Υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας. Ελπίζω ότι το ταξίδι μας θα οδηγήσει στο άνοιγμα μιας νέας σελίδας για τις χώρες μας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η επίθεση φιλίας από την τουρκική πλευρά συνεχίστηκε σήμερα, καθώς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο Τούρκος πρόεδρος απευθύνθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό ως εξής: «Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε. Ας δείξουμε αμοιβαία φροντίδα και μέριμνα στην ιστορική και πολιτιστική περιουσία των χωρών μας. Είτε πρόκειται για τα θέματα στο Αιγαίο, είτε για την κοινή καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, είτε για τα συνεχιζόμενα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου στη βάση της αμοιβαίας καλής θέλησης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments