Πολιτική

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν με τα μάτια των ξένων ΜΜΕ

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν με τα μάτια των ξένων ΜΜΕ

Πηγή Φωτογραφίας: [365632] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΑΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Πώς είδαν τα ξένα ΜΜΕ την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα.

Ζωηρό είναι το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ λόγω της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και, όπως επισημαίνουν, της επιθυμίας των δύο ηγετών να “γυρίσουν νέα σελίδα” στη σχέση τους μετά από χρόνια αντιπαραθέσεων και διαμαχών.

Guardian: Από την “πυγμαχία” στην προσέγγιση “win – win”

Πιο συγκεκριμένα, πρώτο θέμα είναι στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Guardian η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια. Και μεταφέρει τα όσα είπε ο Ερντογάν είπε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη νέα εποχή μεταξύ των δύο χωρών. Η εφημερίδα σημειώνει ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με μια «καζάν-καζάν (win-win) προσέγγιση» φεύγοντας από τις εντάσεις του προηγούμενου διαστήματος. Η εφημερίδα αναφέρεται στην τελευταία φορά που ο Τούρκος ηγέτης επισκέφτηκε την ελληνική πρωτεύουσα, ακριβώς πριν από έξι χρόνια, μια επίσκεψη που είχε χαρακτηριστεί ως ιστορική περιοδεία αλλά εξελίχθηκε σε «λεκτικό πεδίο μάχης καθώς ο Ερντογάν, αφήνοντας το διπλωματικό πρωτόκολλο είχε προχωρήσει σε επίθεση». «Ακόμα δεν το έχουμε ξεχάσει», είπε στον Guardian ένας καλά ενημερωμένος διπλωμάτης. «Ήταν σαν να ήταν πυγμάχος στο ρινγκ, ρίχνοντας μπουνιές από την αρχή μέχρι το τέλος».

Reuters: Προς επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

«Ο Ερντογάν μετέβη σήμερα στην Πέμπτη με αντιπροσωπεία υπουργών για συναντήσεις με Έλληνες ομολόγους, καθώς αμφότερες οι χώρες ελπίζουν ότι μπορούν να γυρίσουν μια νέα σελίδα στις σχέσεις έπειτα από χρόνια διαμάχης», σχολιάζει το Reuters. «Ελλάδα και Τουρκία, γείτονες και σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, διαφωνούν εδώ και δεκαετίες για ζητήματα όπως το πού αρχίζει και πού τελειώνει η υφαλοκρηπίδα τους, οι ενεργειακοί πόροι, οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο και το Κυπριακό.  «Ελλάδα και Τουρκία, γείτονες και σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, διαφωνούν εδώ και δεκαετίες για ζητήματα όπως το πού αρχίζει και πού τελειώνει η υφαλοκρηπίδα τους, οι ενεργειακοί πόροι, οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο και το Κυπριακό. Οι δύο χώρες είχαν φθάσει στο χείλος του πολέμου τη δεκαετία του 1990 και τα τελευταία χρόνια ερίζουν για τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο, τα αμυντικά ζητήματα, τη μετανάστευση και την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών, θέματα για τα οποία είχαν διακόψει τις διπλωματικές συνομιλίες. Οι σχέσεις βελτιώθηκαν όταν η Ελλάδα απέστειλε βοήθεια στην Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου Φεβρουαρίου.

Τόσο ο Ερντογάν όσο και η επανεκλογή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη φέτος μείωσαν επίσης την πολιτική πίεση, επιτρέποντας στους δύο πολιτικούς άνδρες να αφήσουν στην άκρη τον ανταγωνισμό», αναφέρει το πρακτορείο, σημειώνοντας ότι η Τουρκία επιδιώκει την ένταξη στην ΕΕ επί τουλάχιστον δύο δεκαετίες κι ότι η Ελλάδα, μετά την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, «θέλει να ανακτήσει τον κύρος της και να εμφανιστεί ως πυλώνας σταθερότητας σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της σύγκρουσης στη Γάζα. Παρά τις εκφράσεις καλής θέλησης, αναμένεται μικρή πρόοδος σε ακανθώδη, μακροχρόνια ζητήματα, σύμφωνα με αξιωματούχους και των δύο χωρών. Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συζητήσει μόνο για την οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι για θέματα «εθνικής κυριαρχίας», σημειώνει το Reuters.

Le Figaro: Ο Ερντογάν επισκέπτεται φιλικά την Ελλάδα

«O Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχεται ως φίλος στην Αθήνα», γράφει η γαλλική εφημερίδα κάνοντας λόγο για τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με αφορμή την επίσκεψη του Σουλτάνου του Βοσπόρου:

«Στο κέντρο της Αθήνας περιπολούν περίπου 3.500 αστυνομικοί, δεκάδες ελεύθεροι σκοπευτές και άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Οι διαδηλώσεις ή οι συγκεντρώσεις απαγορεύονται μέχρι τις 6 το απόγευμα σήμερα και ο δρόμος που οδηγεί στο αεροδρόμιο είναι προσωρινά αποκλεισμένος. Μια πεντάωρη επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα, τόσο αναμενόμενη όσο και φοβισμένη από τους Έλληνες», γράφει η γαλλική κεντροδεξιά εφημερίδα .

La Tribune: Η Τουρκία επιθυμεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα

«Aπομονωμένη διεθνώς, η Τουρκία θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα», γράφει η γαλλική οικονομική εφημερίδα La Tribune, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα. «Η Τουρκία φιλοδοξεί να ανοίξει «ένα νέο κεφάλαιο» στις συχνά τεταμένες σχέσεις της με την Ελλάδα. Την παραμονή μιας επίσκεψης στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε έτοιμος να υπογράψει μια δήλωση «καλής γειτονίας». Ένα σήμα κατευνασμού ενώ η χώρα του είναι απομονωμένη στη διεθνή σκηνή», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

«Ύστερα από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία τον Φεβρουάριο, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν δείξει την επιθυμία τους να εργαστούν για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των χωρών τους».

Associated Press: Στοχεύει στη βελτίωση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε την Πέμπτη στην Ελλάδα σε ένα ταξίδι που αποσκοπεί στη βελτίωση των -τεταμένων- σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ελπίζοντας ταυτόχρονα στην αποκατάσταση των σχέσεων και με τους Δυτικούς συμμάχους, γράφει το Associated Press.

Deutsche Welle: Πρόκειται για μια νέα εποχή, θα πετύχει;

Σε ανάλυσή της για την επίσκεψη Ερντογάν, η γερμανική υπηρεσία διερωτάται: «Πρόκειται για μια νέα εποχή, θα πετύχει η προσέγγιση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας;». «Η πρώτη προσπάθεια το 2017 απέτυχε. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πριν έξι χρόνια. Ωστόσο, όποιος ήλπιζε τότε σε μια ιστορική προσέγγιση, απογοητεύτηκε. Τώρα γίνεται μια νέα προσπάθεια», τονίζει η Deutsche Welle.

Ο Φουάτ Ακσού, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο «Yildiz», πιστεύει μάλιστα ότι «η Ελλάδα αναμένει από την Τουρκία να ικανοποιεί πάντα τις απαιτήσεις και να κάνει υποχωρήσεις». Αναφερόμενος στον Ψυχρό Πόλεμο, ο Τούρκος καθηγητής κάνει λόγο για «ψυχρή ειρήνη» στο Αιγαίο. «Στην Τουρκία, η Ελλάδα εξακολουθεί να θεωρείται αναξιόπιστη», δηλώνει ο Τούρκος καθηγητής. «Οι υψηλές προσδοκίες είναι μάλλον άστοχες», εκτιμά η DW και προσθέτει: «Μια πολιτική μικρών βημάτων θα κάνει τη διαφορά».

Tagesspiegel: Ρητορική αποκλιμάκωσης

«Ο Ερντογάν συναντά τον Μητσοτάκη: Θα επιτύχουν συμφιλίωση Τουρκία και Ελλάδα;» διερωτάται στο τίτλο της η γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel».

«Η σχέση Άγκυρας -Αθήνας δεν είναι και η καλύτερη. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες εδώ και χρόνια. Υπάρχει αμφισβήτηση, μεταξύ άλλων, για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και την εκμετάλλευση πρώτων υλών όπως το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο. Τώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να ξεκινήσει μια «νέα εποχή» στις διμερείς σχέσεις με μια επίσκεψη στην Ελλάδα. Μπορεί πραγματικά η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επιφέρει αλλαγές;

Ο Μπιλγκίν Αγιατά, καθηγητής στο Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς, αμφιβάλλει ότι η συνάντηση θα οδηγήσει σε θεμελιωδώς διαφορετικές πολιτικές.

«Επί πολλά χρόνια, ο Ερντογάν και ο Μητσοτάκης έχουν χρησιμοποιήσει επανειλημμένα την ελληνοτουρκική σύγκρουση για να τροφοδοτήσουν τον εσωτερικό εθνικισμό. Αυτό ωφελεί τις εγχώριες και περιφερειακές αξιώσεις ισχύος τους. Επομένως, αμφιβάλλω ότι η συνάντηση στην Αθήνα θα οδηγήσει σε σημαντική συμφιλίωση», λέει ο καθηγητής Αγιατά.

Από την πλευρά του, ο Γενς Μπάστιαν, ερευνητής για θέματα Τουρκίας στο «Science and Politics Foundation» του Βερολίνου θεωρεί ότι η λέξη «συμφιλίωση» είναι πρόωρη. «Λαμβάνοντας υπόψη τις εμπειρίες και τα γεγονότα στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι ήδη πρόοδος αν μπορεί κανείς να μιλήσει για ρητορική αποκλιμάκωση και τα πρώτα ουσιαστικά σημάδια χαλάρωσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Ωστόσο, η λέξη «συμφιλίωση» είναι πρόωρη.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησαν σε μια πολιτική ατζέντα και έναν οδικό χάρτη πολλαπλών σταδίων για διμερείς διαβουλεύσεις. Οι νέες μορφές διαλόγου αποσκοπούν στη διερεύνηση διαδικασιών συμβιβασμού σε αμφιλεγόμενα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζει ο Γερμανός ερευνητής. Αυτό δεν είναι καθόλου δεδομένο στις πρόσφατες σχέσεις Άγκυρας και Αθήνας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments