Policy Briefs

Ολλανδία: Συνεχίζονται οι συζητήσεις για το σχηματισμό δεξιάς κυβέρνησης

Ολλανδία: Συνεχίζονται οι συζητήσεις για το σχηματισμό δεξιάς κυβέρνησης

Πηγή Φωτογραφίας: Morrocoworldnews.com

Πρόβλημα η αντιισλαμική ρητορική του Βίλντερς.

Αποκλείοντας το ενδεχόμενο μιας κεντρώας κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένου του Φρανς Τίμερμανς, ο υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης,  ο Ρόναλντ Πλάστερκ, πιστεύει ότι ένας δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός είναι «πιθανός» εάν το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV – ακροδεξιά) εγκαταλείψει τον αμφιλεγόμενες θέσεις κατά της ΕΕ και του Ισλάμ, όπως απαιτούν το Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC – κεντροδεξιά) και το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD – φιλελεύθερο) για τη διατήρηση του κράτους δικαίου στη χώρα.

Μετά τη συντριπτική νίκη του PVV στις ολλανδικές εθνικές εκλογές τον Νοέμβριο, με 37 έδρες από τις 150, μια δεξιά κυβέρνηση που σχηματίστηκε από τα PVV, NSC, VVD και Farmer-Citizen Movement (BBB) ​​φαίνεται να είναι μια πιθανή επιλογή.

Παρόλο που το NSC και το VVD διστάζουν να διαπραγματευτούν με την ακροδεξιά λόγω της αντι-ισλαμικής ρητορικής του κόμματος, ο αρχηγός του PVV Geert Wilders έχει εκφράσει την προθυμία του να «αναστείλει» τους πιο αμφιλεγόμενους εκλογικούς στόχους, αν και αυτοί είναι «στο DNA» του το κόμμα, τόνισε, όπως μετέδωσε το επίσημο ολλανδικό δημόσιο ειδησεογραφικό κανάλι NOS .

Ταυτόχρονα, ο κ. Plasterk διευκρινίζει σε έκθεσή του ότι το VVD απορρίπτει την ιδέα ενός κεντροαριστερού συνασπισμού με το Εργατικό Κόμμα-Πράσινη Αριστερά (PvdA-GroenLinks) του κ. Timmermans, βλέποντας τους φιλελεύθερους υπέρ της ΕΕ Δημοκρατικούς 66 ( D66) και το κεντροδεξιό κόμμα NSC ως λογική λύση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Plasterk συνιστά οι τέσσερις δυνάμεις (PVV, NSC, VVD και BBB) να κάνουν συζητήσεις για να συμφωνήσουν σε ένα πολιτικό σχέδιο προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του Συντάγματος της χώρας.

«Συνιστώ να εξεταστεί η πιθανότητα συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων PVV, VVD, NSC και BBB για μια κοινή βάση για την προστασία του Συντάγματος, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του δημοκρατικού συνταγματικού κράτους », γράφει ο κ. Plasterk στην έκθεσή του , που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (11 Δεκεμβρίου ) μετά από συζητήσεις με κάθε ομάδα.

Εάν τα κόμματα καταφέρουν να συμφωνήσουν σε συνταγματικές εγγυήσεις για τις προεκλογικές υποσχέσεις του PVV, οι οποίες λένε ότι αντιβαίνουν στο Σύνταγμα, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για σημαντικά πολιτικά ζητήματα όπως η μετανάστευση, το κλίμα, η κοινωνική ασφάλιση, το άζωτο και η γεωργία.

Ακόμα κι αν τα κόμματα συμφωνήσουν σε εγγυήσεις και πολιτικούς προσανατολισμούς, οι διαπραγματεύσεις για το συνασπισμό δεν θα είναι «πρωτεύουσα», προειδοποίησε ο Plasterk, δεδομένου ότι το VVD έχει δηλώσει ότι θέλει να υποστηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας χωρίς να συμμετέχει στον συνασπισμό, ενώ το NSC θα συμφωνούσε μόνο να σχηματίσει κυβέρνηση με την ακροδεξιά αν ήταν μέρος της και το VVD.

Για το PVV, το επόμενο βήμα είναι να οριστεί ένας πληροφοριοδότης, ο οποίος θα ηγείται των συζητήσεων μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν ο πρόεδρος της Βουλής αναμένει νέα έκθεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments