Αθλητισμός

ΠΑΟΚ: Ανοιχτό “παράθυρο” να μπει απευθείας στους ομίλους του Champions League [vid]

ΠΑΟΚ: Ανοιχτό “παράθυρο” να μπει απευθείας στους ομίλους του Champions League [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Οι φάση τω ομίλων, την οποία είχαμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια θα δώσει τη θέση της στο League stage, ένα πρωτάθλημα στο οποίο θα συμμετέχουν 36 (από 32 που είναι σήμερα) ομάδες, στο οποίο θα δώσουν 8 μονά παιχνίδια με διαφορετικούς αντιπάλους (4 εντός και άλλα τόσα εκτός) και οι οποίες θα έχουν μία κοινή βαθμολογία.

Το Champions League αλλάζει μορφή από τη νέα χρονιά

Το Champions League αλλάζει μορφή από τη νέα χρονιά. Οι φάση τω ομίλων, την οποία είχαμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια θα δώσει τη θέση της στο League stage, ένα πρωτάθλημα στο οποίο θα συμμετέχουν 36 (από 32 που είναι σήμερα) ομάδες, στο οποίο θα δώσουν 8 μονά παιχνίδια με διαφορετικούς αντιπάλους (4 εντός και άλλα τόσα εκτός) και οι οποίες θα έχουν μία κοινή βαθμολογία.

Η Ελλάδα μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχει υποχωρήσει στην ειδική βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ, με αποτέλεσμα ο πρωταθλητής μας να πρέπει να περάσει από τους προκριματικούς γύρους του καλοκαιριού προκειμένου να βρεθεί στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Όμως, φέτος ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ σύμφωνα με δύο όχι και τόσο πιθανά σενάρια, μπορούν να βρεθούν απευθείας στο League stage εξαργυρώνοντας την καλή τους φετινή ευρωπαϊκή χρονιά, εφόσον κατακτήσουν το πρωτάθλημα.

Το πρώτο σενάριο είναι μη ρεαλιστικό, αλλά το αναφέρουμε για εγκυκλοπαιδικούς λόγους. Δύο επιπλέον θέσεις για την φάση του League stage θα δοθούν στις χώρες που θα τερματίσουν στις δύο πρώτες θέσεις φέτος στην βαθμολογία χωρών της ΟΥΕΦΑ. Με 7.800 βαθμούς η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 12η θέση και πλέον ακόμα κι αν κάποια από τις δύο ομάδες που έμειναν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις κατακτήσει το Conference League, δεν προλαβαίνουμε να φτάσουμε στη δεύτερη θέση. Αυτή τη στιγμή πρώτη στη σχετική λίστα είναι η Γερμανία με 12.928 βαθμούς, ενώ δεύτερη είναι η Ιταλία με 12.857.

Το δεύτερο σενάριο, αν και είναι αρκετά δύσκολο, έχει κάποιες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί. Αρχικά, όπως αναφέραμε προηγουμένως ο Ολυμπιακός ή ο ΠΑΟΚ πρέπει να κατακτήσουν το πρωτάθλημα Ελλάδος. Από εκεί και πέρα, για να έχουν πιθανότητες μια ομάδα να βρεθεί απευθείας στο League stage πρέπει η ομάδα που θα κατακτήσει το φετινό Champions League να εξασφαλίσει εισιτήριο για την επόμενη διοργάνωση και μέσω του πρωταθλήματος, μία συνθήκη που επαληθεύεται σχεδόν κάθε χρόνο.

Τότε σύμφωνα με το καταστατικό διοργανώσεων της ΟΥΕΦΑ, η κενή θέση που προκύπτει θα δοθεί στην ομάδα των προκριματικών, στο μονοπάτι των πρωταθλητών, που θα έχει το μεγαλύτερο συλλογικό ranking! Από τις χώρες που θα παίξουν προκριματικά στο επόμενο Champions League, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ έχουν χαμηλότερο ranking μόνο από 6 ομάδες. Αυτές οι ομάδες είναι οι: Σαχτάρ Ντόνετσκ (63.000), Σλάβια Πράγας (53,000), Βασιλεία (52.000),  Κοπεγχάγη (51.500),  Ντινάμο Ζάγκρεμπ (48.000) και τον Ερυθρό Αστέρα (40.000).

Με άλλα λόγια, ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός, οι οποίοι έχουν 35.οοο και 36.000 βαθμούς αντιστοίχως, θέλουν εφόσον στεφθούν πρωταθλητές Ελλάδας, οι 6 αυτές ομάδες να μην κατακτήσουν τo πρωτάθλημα στη χώρα τους, σε πρώτο βαθμό. Από εκεί και πέρα, οι δύο εκπρόσωποί μας στο Europa Conference League πρέπει να ξεπεράσουν την βαθμολογία κάποιας από αυτές τις ομάδες. Για παράδειγμα, πρέπει να ξεπεράσουν τον Ερυθρό Αστέρα (40.000), ο οποίος έχει αποκλειστεί από τα ευρωπαϊκά κύπελλα, κάνοντας απλά μία πρόκριση.

Αυτή είναι ακόμα μία απόδειξη ότι όλα τα αποτελέσματα μετράνε στην Ευρώπη και μία καλή ή κακή χρονιά μπορεί να επηρεάσει το ranking κάθε συλλόγου, καθώς και μελλοντικές κληρώσεις.

Πηγή: top10.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments