EDITOR'S PICK

Πρωτοχρονιά: 5 προορισμοί στην Ελλάδα ιδανικοί για την αλλαγή του χρόνου

Πρωτοχρονιά: 5 προορισμοί στην Ελλάδα ιδανικοί για την αλλαγή του χρόνου

Πηγή Φωτογραφίας: enoikiazomena-domatia-kalamata-nikos364.webnode.gr

Η ζεστή θαλπωρή του σπιτιού, τα οικογενειακά καλέσματα, τα γιορτινά τραπέζια είναι όσα χαρακτηρίζουν τη περίοδο των Χριστουγέννων που μάς κρατούν στο σπίτι, σε αντίθεση με την Πρωτοχρονιά που έχει μια εξωστρέφεια και μία ανάγκη για αποδράσεις εκτός των τειχών. Ίσως γιατί θέλουμε ο Νέος Χρόνος να μας βρει σε ένα διαφορετικό μέρος μακριά από την καθημερινότητα μας συλλέγοντας διαφορετικές εικόνες και εμπειρίες.

Όμορφες πόλεις και γραφικά χωριά για να αποδράσετε την Πρωτοχρονιά. Αξιοθέατα, δραστηριότητες και τοπική γαστρονομία για να περάσετε υπέροχα στα μέρη που θα σας βρει το νέο έτος.

Η ζεστή θαλπωρή του σπιτιού, τα οικογενειακά καλέσματα, τα γιορτινά τραπέζια είναι όσα χαρακτηρίζουν τη περίοδο των Χριστουγέννων που μάς κρατούν στο σπίτι, σε αντίθεση με την Πρωτοχρονιά που έχει μια εξωστρέφεια και μία ανάγκη για αποδράσεις εκτός των τειχών. Ίσως γιατί θέλουμε ο Νέος Χρόνος να μας βρει σε ένα διαφορετικό μέρος μακριά από την καθημερινότητα μας συλλέγοντας διαφορετικές εικόνες και εμπειρίες.

Την Πρωτοχρονιά, εκτός από τα γραφικά χωριά, ενδιαφέρουν τουριστικό παρουσιάζουν κι οι άλλες πόλεις της Ελλάδας που αξίζει να τις επισκεφτούμε αυτή τη περίοδο. Μάλιστα, υπάρχουν πολλά δρώμενα και για τα παιδιά, αν ταξιδεύετε με την οικογένεια σας, ενώ θα βρείτε ενδιαφέροντα μαγαζιά για να αλλάξετε το χρόνο ή να πάτε μετά την αλλαγή.

Συγκεντρώσαμε στο άρθρο προορισμούς σε ορεινά χωριά και όμορφες πόλεις για εσάς που ακόμα δεν έχετε επιλέξει τον πρωτοχρονιάτικο προορισμό σας, αλλά επιθυμείτε μια απόδραση από την καθημερινότητα.

Τα Ζαγοροχώρια είναι από τους προορισμούς που οι επισκέπτες τα προτιμούν κάθε εποχή του χρόνου, ωστόσο την περίοδο των εορτών είναι από τους κορυφαίους προορισμούς. Φωλιασμένα 46 γραφικά χωριά, στα βουνά της Ηπείρου, το τοπίο είναι μαγευτικό με τα πετρόκτιστα σπίτια, τα φουγάρα που τώρα το χειμώνα δεν σταματούν, το γκρίζο τοπίο από την ομίχλη, ενώ η ομορφιά της φύσης με τα ποτάμια και τα δάση δημιουργούν ένα κάδρο απαράμιλλης ομορφιάς.

Εκτός από τα πιο γνωστά τουριστικά χωριά, όπως είναι το Πάπιγκο, μπορείτε να εξερευνήσετε και πιο άγνωστα το ίδιο όμορφα και γραφικά, όπως είναι το Τσεπέλοβο, το Καπέσοβο -αν σας αρέσουν οι πεζοπορίες τα δύο αυτά χωριά ενώνονται με μονοπάτι -, η Βίτσα, οι Ασπράγγελοι, η Αρίστη, οι Κήποι, το Μονοδένδρι, τα Άνω Δολιανά και το Δίλοφο.

Το χωριό Αρίστη στα Ζαγοροχώρια

Από τις πιο χαρακτηριστικές πέτρινες γέφυρες Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του τόπου είναι ο ποταμός Βοϊδομάτης, μια πρόταση είναι να κάνετε ράφτινγκ, οι Κολυμπήθρες, που διαμορφώθηκαν από ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο και λέγεται πως έκανε το μπάνιο του εκεί ο Αλή Πασάς, το φαράγγι του Βίκου, οι πιο τολμηροί μπορείτε να πεζοπορήσετε και το γεφύρι του Κόκκορη- από τα πιο εντυπωσιακά γεφύρια της περιοχής.

Η ηπειρώτικη γαστρονομία δεν είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ποικιλία, αλλά θα απολαύσετε νόστιμα κρέατα,ιδιαίτερα κυνήγι -από αγριογούρουνα μέχρι ζαρκάδια -, πίτες με χειροποίητο φύλλο και νόστιμες σούπες, όπως φασολάδα.

Πρωτοχρονιά στην Καλαμάτα Τα τελευταία χρόνια η Καλαμάτα έχει καταφέρει να γίνει προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου, καθώς η πόλη έχει μια εξωστρέφεια και μια γοητεία που κερδίζει τον επισκέπτη ακόμα και τους μήνες που δεν μονοπωλεί το ενδιαφέρον η θάλασσα. Εξάλλου, η Καλαμάτα είναι μια ζωντανή πόλη με αξιοθέατα και ωραία μαγαζιά για φαγητό και ποτό.

Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία είναι το ιστορικό κέντρο όπου ο επισκέπτης θα δει πλήθος πολιτιστικών, ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων, τα οποία τον μεταφέρουν στα γεγονότα που σημάδεψαν την Ιστορία μας. Μάλιστα, στο ιστορικό κέντρο «χτυπάει» ο παλμός της ζωής της πόλης, καθώς έχει πολλά μαγαζιά.

Στα αξιοθέατα της πόλης είναι, μεταξύ άλλων, το Σιδηροδρομικό Πάρκο, ένα βραβευμένο υπαίθριο μουσείο που εκτείνεται σε 54 στρέμματα με λίμνες, παλιά τρένα, παιδική χαρά και χώρους για αθλήματα, η Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών Βικτωρία Καρέλια και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Κάθε Σάββατο πραγματοποιείται η υπαίθρια αγορά που μπορείτε να βρείτε ενδιαφέροντα προϊόντα τοπικών παραγωγών από μέλι και τυριά μέχρι λαλάγγια και γλυκά του κουταλιού.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη (@nikos.tsiak)

Στο πάρκο Στην Καλαμάτα θα απολαύστε σύγκλινο, σφέλα -τοπικό τυρί -, λουκάνικα με πορτοκάλι, παξιμάδια με ελιές και ελαιόλαδο, ενώ από τα πιο χαρακτηριστικά φαγητά είναι η γουρουνοπούλα, η τσουχτρή, χοντρά μακαρόνια καμένα στο βούτυρο που σερβίρονται με μπόλικη μυζήθρα και τηγανιτό αυγό, οι τραβηχτές πίτες, και ο καγιανάς, με λουκάνικο ή σύγκλινο.

Στο Φράγμα της λίμνης Πλαστήρα Περιτριγυρισμένη από 18 γραφικά χωριά, η λίμνη Πλαστήρα, βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νομού της Καρδίτσας όπου το φυσικό τοπίο γίνεται ένα με την τεχνητή λίμνη αλλάζοντας χρώματα και εικόνες κάθε εποχή. Η έκταση της λίμνης είναι σχεδόν 55 χιλιόμετρα και για να ανακαλύψετε την ομορφιά του τόπου αξίζει να κάνετε περιμετρικά τη διαδρομή με το αυτοκίνητο. Το φυσικό κάλλος της περιοχής βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με την τεχνητή λίμνη που από ψηλά είναι σαν ένας προσεγμένος πίνακας ζωγραφικής.

Το χωριό Νεοχώρι στη λίμνη Πλαστήρα Έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η λίμνη Πλαστήρα υπάρχουν πολλά σημεία για να κατεβείτε να περπατήσετε, με τους πιο τολμηρούς να απολαμβάνουν εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως θαλάσσιο ποδήλατο, ωστόσο την καλύτερη θέα θα την έχετε από το χωριό Νεοχώρι. Πρόκειται για ένα από τα πιο τουριστικά χωριά της περιοχής που επιτρέπει την πανοραμική θέα στην εντυπωσιακή τεχνική λίμνη που δεν έχει να ζηλέψει σε ομορφιά κάποια φυσική.

Φυσικά αξίζει να επισκεφτείτε κι άλλα χωριά όπως ο Μπελοκομίτης, ένα μικρό διασκορπισμένο χωριό στη πλαγιά των Αγράφων, ο Μεσενικόλας που φημίζεται για τα κρασιά του, και το Φανάρι με το επιβλητικό κάστρο που στέκει στο ψηλότερο σημείο του χωριού.

Στα αξιοθέατα είναι, μεταξύ άλλων, το Φράγμα, η επιβλητική Μονή Κορώνης, το Παρατηρητήριο που έχει πανοραμική θέα και ο Βοτανικός Κήπος. Αν έχετε χρόνο επισκεφτείτε τη πόλη της Καρδίτσας, μια εξωστρεφή πόλη με φιλόξενους ανθρώπους και ωραία μαγαζιά.

Χωριάτικες πίτες, λουκάνικο με πράσο, χοιρινό πρασοσέλινο και τσίπουρο είναι από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα και φαγητά του τόπου που σερβίρονται πάντα σε γενναία ποσότητα και ποτέ χωρίς κάποιο συνοδευτικό.

Πρωτοχρονιά στην ορεινή Ναυπακτία Η Ναύπακτος και τα ορεινά χωριά της είναι μια εναλλακτική πρόταση για να αποδράσετε τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς σε έναν προορισμό που συνεχώς κερδίζει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες.

Η γραφική Ναύπακτος έχοντας ως σήμα κατατεθέν το ενετικό λιμάνι χαρίζει μια ιδιαίτερη μαγεία στους τουρίστες μεταφέροντας τους σε μια άλλη εποχή, ενώ το βλέμμα στρέφεται προς το κάστρο που είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά μνημεία φρουριαρικής αρχιτεκτονικής στην χώρα μας αποτελώντας εξαιρετικό έργο της ενετικής οχυρωματικής τέχνης του 15ου αιώνα και δεσπόζει επιβλητικά πάνω σε λόφο.

Η Ναύπακτος Στη Ναύπακτο μην παραλείψετε να περπατήσετε στο Στενοπάζαρο, την παλιά αγορά της πόλης που βρίσκεται σε ένα γραφικό πλακόστρωτο δρομάκι με παραδοσιακά διώροφα κτίρια που σφύζουν από ζωή.

Μέσα στα σοκάκια Με αφετηρία τη Ναύπακτο μπορείτε να αποδράσετε στα ορεινά χωριά και να δείτε το πανέμορφο τοπίο μέσα στο βουνό. Τερψιθέα, Ελατού, πνιγμένη μέσα στα έλατα, Άνω και Κάτω Χώρα, Καταφύγιο, Αμπελακιώτισσα είναι μόνο μερικά από τα χωριά που αξίζει να ανακαλύψετε, ενώ στο πρόγραμμα σας βάλτε και το σπήλαιο της Δρακότρυπας με σταλαχτίτες, σταλαγμίτες, λίμνες και υπόγειο ενεργό ποτάμι.

Ορεινή Ναυπακτία Στην ορεινή Ναυπακτία θα απολαύσετε την αυθεντική γαστρονομία του τόπου τόσο σε ταβέρνες όσο και στα χάνια με πιο χαρακτηριστικά φαγητά τους λαχανοντολμάδες, λαχανόπιτες, γίδα- ζυγούρι κοκκινιστό με χυλοπίτες, πιάτα με αγριογούρουνο, ζαρκάδι, κοτσύφια, τράγο με φασολάκια.

Πρωτοχρονιά στην Έδεσσα Από τις ωραιότερες πόλεις της Μακεδονίας είναι η Έδεσσα με τους εντυπωσιακούς καταρράκτες, τις γραφικές συνοικίες, τα ποτάμια, ενώ οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν την ευρύτερη περιοχή με διάφορες εξορμήσεις.

Από τα ωραιότερα και πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα μέσα στην πόλη της Έδεσσας είναι το πάρκο των καταρρακτών, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν τους καταρράκτες που βρίσκονται μέσα σε ένα όμορφο φυσικό τοπίο. Να σημειώσουμε πως μόνο δύο από τους καταρράκτες είναι επισκέψιμοι για το κοινό. Εκτός από τους καταρράκτες, στην Έδεσσα αξίζει να κάνετε βόλτα μέσα στη συνοικία Βαρόσι όπου θα δείτε τα αρχοντικά μιας άλλης εποχής και να επισκεφτείτε το μουσείο ερπετών.

Στους καταρράκτες Έχοντας ως αφετηρία την Έδεσσα μπορείτε να αποδράσετε στα Λουτρά Πόζαρα, αλλά και στον Άγιο Αθανάσιο για να κάνετε βόλτα στο γραφικό χωριό και αν ο καιρός το επιτρέπει σκι στο Καϊμακτσαλάν.

Στη γραφική συνοικία Βαρόσι Η Έδεσσα παρουσιάζει ενδιαφέρον γαστρονομικά έχοντας ως χαρακτηριστικά τα πιάτα με κρέας που συνδυάζονται με λαχανικά και φρούτα, όπως το τσουμπλέκι -κρέας με λαχανικά και δαμάσκηνα σιγομαγειρεμένο στη γάστρα -, το μπουγιουρντί, το χοιρινό με κάστανα, χωριάτικές πίτες, γλυκά με κεράσια και σιροπιαστά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments