Πολιτική

Πηγές ΥΠΕΞ για τη ροζ σημαία: Το προξενείο δεν είναι ιδιωτική γκαλερί

Πηγές ΥΠΕΞ για τη ροζ σημαία: Το προξενείο δεν είναι ιδιωτική γκαλερί

Πηγή Φωτογραφίας: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINSSI)

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την περιβόητη ροζ ελληνική σημαία που φιλοξενήθηκε σε έκθεση του ελληνικού προξενείου στη Νέα Υόρκη για την έμφυλη βία.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την περιβόητη ροζ ελληνική σημαία που φιλοξενήθηκε σε έκθεση του ελληνικού προξενείου στη Νέα Υόρκη για την έμφυλη βία.

Πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στις αιτιάσεις περί λογοκρισίας, με αφορμή την απόσυρση της επίμαχης σημαίας, σχολίαζαν πως «δεν πρόκειται για ζήτημα ελευθερίας της τέχνης. Θα μπορούσε σε οποιαδήποτε ιδιωτική έκθεση να υπάρχει το συγκεκριμένο. Σε κτήριο του σκληρού πυρήνα του ελληνικού κράτους όμως δεν είναι δυνατόν. Το προξενείο δεν είναι ιδιωτική γκαλερί!».

Παράλληλα, παρέπεμψαν και στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, ότι «προφανώς πάντοτε εμείς προστατεύουμε την ελευθερία της τέχνης. Υπάρχουν όμως και πράγματα που είναι πάνω από όλα, είναι ιερά και πάνω από την τέχνη. Η Ελληνική σημαία είναι το σύμβολο του έθνους και πρέπει να εξαιρείται όλων των υπολοίπων που συζητάμε».

Ντ. Μπακογιάννη: Διαφωνώ με την απόσυρση της σημαίας

Στο μεταξύ, ξεκάθαρες αποστάσεις από την απόφαση να αποσυρθεί η σημαία πήρε η πρώην υπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης της επιτροπής της Βουλής, έθιξε το ζήτημα και είπε «διαφωνώ με αυτό που έγινε, να μην λογοκρίνουμε την τέχνη» δηλώνοντας ότι συμφωνεί με όσα είπαν η Ρένα Δούρου αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος.

Λ. Μενδώνη: Η τέχνη δεν πρέπει να λογοκρίνεται

Τη διαφωνία της εξέφρασε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με την εντολή που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, να κατέβει το έργο της Γεωργίας Λαλέ με τη ροζ σημαία που δημιούργησε από σεντόνια κακοποιημένων γυναικών. Η υπουργός σχολίασε ότι «η Τέχνη δεν πρέπει να λογοκρίνεται, αυτή είναι η πάγια θέση του Υπουργείου Πολιτισμού».

Εθνικός Κήρυξ: «Καλή και χρυσή η τέχνη, αλλά..»

H ελληνική ροζ σημαία προκάλεσε αρχικά την αντίδραση του εκδότη της γνωστής ομογενειακής εφημερίδας, Aντώνη Διαματάρη, ο οποίος με σχόλιο του ανέφερε πως «τις τελευταίες μέρες έχουμε δεχτεί διαμαρτυρίες από αναγνώστες μας για μια έκθεση που θα γίνει εντός των ημερών στο Προξενείο και που προσβάλει την ελληνική σημαία. Μεταξύ των άλλων είναι βαμμένη ροζ. Καλή και χρυσή η τέχνη, αλλά με ορισμένα εθνικά σύμβολα δεν παίζεις. Πώς να το κάνουμε. ’Η τουλάχιστον δεν παίζεις στο κτίριο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας με το θέμα της σημαίας μας. Απορώ πώς του ξέφυγε αυτό του γενικού προξένου», κατέληγε το σχόλιο του κ.Διαματάρη.

«Λυπάμαι που παρερμηνεύτηκε το έργο μου»

Για «παρερμήνευση του έργου της» έκανε λόγο από την πλευρά της η καλλιτέχνιδα Γεωργία Λαλέ μετά την απόφαση να αποσυρθεί η ροζ ελληνική σημαία της. Με δήλωση της στον ΑΝΤ1 ανέφερε «Λυπάμαι που παρερμηνεύτηκε το έργο μου. Τα θύματα γυναικοκτονίας και ενδοοικογενειακής βίας είναι ήρωες στον αγώνα για το δικαίωμα στην ζωή και την ελευθερία στην Ελλάδα και παγκοσμίως».

Η απόφαση Γεραπετρίτη για την απόσυρση της ροζ σημαίας έφερε την αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη ο οποίος με την φράση «Δεν περιμένω από τον κ. Γεραπετρίτη να υποκλιθεί μπροστά στην τέχνη, αλλά τουλάχιστον ας την αφήσει στην ησυχία της» σχολίασε οτι επιτρέπεται στην τέχνη να «παίζει» ακόμα και με την σημαία. Μάλιστα πόσταρε έργο του David Hammon με την σημαία των ΗΠΑ στα χρώματα της Αφρικής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments