Πολιτική

Το “όχι” του Σαμαρά και οι πολιτικές του προεκτάσεις

Το “όχι” του Σαμαρά και οι πολιτικές του προεκτάσεις

Πηγή Φωτογραφίας: ΒΟΥΛΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (2η ΗΜΕΡΑ) (EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

"Ό,τι είχα χρέος να πω, το είπα", ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

Μετά από διήμερη θυελλώδη συζήτηση, η τροπολογία για τη θέσπιση νέου έκτακτου πλαισίου για τη χορήγηση αδειών παραμονής σε παράνομους μετανάστες μπορεί να πέρασε με πλειοψηφία 262 βουλευτών, αλλά χαρακτηρίστηκε από την έμφαση του Αντώνη Σαμαρά στο γεγονός ότι διαφοροποιείται από την επίσημη γραμμή του Μαξίμου.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς δεν αρκέστηκε στο να εκφράσει απλώς την αντίθεσή του, αλλά ήταν παρών στην ψηφοφορία και καταψήφισε, όπως είχε προαναγγείλει.

Είχε προηγηθεί η απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή κομματικής πειθαρχίας κατά την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει πως «ο μόνος βουλευτής της Ν.Δ. που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο κ.Σαμαράς, από εκεί και πέρα για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία».

Η εν λόγω κίνηση τακτικής από το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να μην επέτρεψε άλλες διαρροές από την κρίσιμη χθεσινή κάλπη, ωστόσο άλλα έξι μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας φάνηκε να συμφωνούν με τις ανησυχίες του πρώην πρωθυπουργού, οπότε καταγράφηκε μια πολιτική διαρροή από τη “γαλάζια” κυβερνητική πλειοψηφία.

Είναι χαρακτηριστικό πως ανάλογες επιφυλάξεις και ενστάσεις διατύπωσαν ο Κώστας Καραγκούνης και ο Μίλτος Χρυσομάλλης -ο οποίος μπήκε μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό στην αίθουσα της Ολομέλειας- ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος ζήτησε περαιτέρω εξηγήσεις, ο Στράτος Σιμόπουλος, που με την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια επέκρινε τους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να καταθέσει την τροπολογία αιφνιδιαστικά και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, ενώ αντίστοιχους προβληματισμούς εξέφρασαν ο Θάνος Πλεύρης και ο Ανδρέας Κατσανιώτης.

Ορισμένοι επιχείρησαν να ερμηνεύσουν το γεγονός αυτό ως προάγγελο μελλοντικών εξελίξεων στη γαλάζια κεντροδεξιά οικογένεια, εικάζοντας ότι πίσω από την κίνηση του Σαμαρά βρίσκονται πολλά μέλη του κύκλου επιρροής του που επιθυμούν να αναδιοργανώσουν την “πατριωτική δεξιά” και να απαντήσουν έμμεσα στη στροφή του κόμματος προς έναν πολιτικό “μεσαίο δρόμο”.

Πάντως, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει την πλήρη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, απέφυγε να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, τονίζοντας: “Είπα ό,τι είχα να πω. Όποιος θέλει να καταλάβει κατάλαβε”, τόνισε.

Οι στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχείρησαν να τερματίσουν την κομματική συζήτηση αμέσως μετά το πέρας της ονομαστικής ψηφοφορίας και προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την ανάλυση για πιθανό σαμαρικό πολιτικό μήνυμα στο σχετικό πηγαδάκι που είχε στηθεί στο περιστύλιο της Βουλής.

Από το υπουργικά έδρανα ήταν παρών ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος εξήγησε ότι η τροπολογία που υπέγραψε “ακολουθεί τον μηχανισμό που θεσμοθετήθηκε το 2014 επί Σαμαρά”.

Τελικά, 262 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας, 32 κατά και ένας “παρών”. Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νέας Αριστεράς. Κατά της τροπολογίας ψήφισαν η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και η Νίκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments