Διεθνή

Γάζα: Μαίνονται οι συγκρούσεις – 200 Παλαιστίνιοι νεκροί σε ένα 24ωρο

Γάζα: Μαίνονται οι συγκρούσεις – 200 Παλαιστίνιοι νεκροί σε ένα 24ωρο

Πηγή Φωτογραφίας: A Palestinian boy reacts next to a burning Israeli vehicle that Palestinian gunmen brought to Gaza after they infiltrated areas of southern Israel, in the northern Gaza Strip October 7, 2023. REUTERS/Mahmoud Issa

Συγκρούσεων συνέχεια στη Λωρίδα της Γάζας. Το υπουργείο Υγείας της παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες.

Ειδικότερα, εντοπίστηκαν οι σοροί δεκάδων αμάχων, ορισμένοι από τους οποίους «εκτελέστηκαν» κατά τη διάρκεια ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στην Τζαμπαλίγια.

Η εξέλιξη αυτή ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων σε πάνω από 20.258, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι.

Με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς να συνεχίζονται αδιάκοπα τη Γάζα, η κατάπαυση του πυρός δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται το επόμενο διάστημα, μετά την αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να αποφασίσει να καλέσει σε εκεχειρία.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο 13 στρατιωτικών του, τεσσάρων την Παρασκευή και οκτώ το Σάββατο, σε μάχες στη Γάζα, εξέλιξη που αυξάνει σε 154 τον αριθμό των ισραηλινών στρατιωτικών που σκοτώθηκαν αφότου άρχισαν χερσαίες επιχειρήσεις τον Οκτώβριο.

«Φρικτές σφαγές» στην Τζαμπαλίγια

Ο ισραηλινός στρατός διεμήνυσε πως θα κλιμάκωνε τις επιθέσεις στην Χαν Γιούνις στο νότο, με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων να κάνει αναφορές για μεταφορά νεκρών και τραυματιών στο νοσοκομείο Νάσερ.Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Ασράφ αλ Κίντρα κατηγόρησε τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πως διέπραξαν «φρικτές σφαγές» στην Τζαμπαλίγια και στην Ταλ αζ Ζαατάρ, ότι «εκτέλεσαν δεκάδες πολίτες στους δρόμους».

Ο ισραηλινός στρατός, ερωτηθείς για το θέμα από το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν απάντησε συγκεκριμένα στις κατηγορίες για εκτελέσεις αμάχων.

Από την πλευρά του, ανακοίνωσε πως σκότωσε «οπλισμένους τρομοκράτες» στην πόλη της Γάζας και κατέστρεψε «κτήρια που χρησιμοποιούνταν ως στρατιωτικές εγκαταστάσεις».

Ανέφερε επίσης ότι βομβαρδισμός στη Ράφα την Παρασκευή, που σκότωσε τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας, ανάμεσά τους μικρό κορίτσι, είχε στόχο αξιωματούχο της Χαμάς αρμόδιο για τον εφοδιασμό με όπλα.

Διαδηλώσεις εναντίον του ισραηλινού πρωθυπουργού

Έπειτα από πολυήμερες, κοπιώδεις διαπραγματεύσεις, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εντέλει υιοθέτησε την Παρασκευή απόφαση που καλεί να υπάρξει «άμεση» διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας «σε μεγάλη κλίμακα» στον πληθυσμό του θύλακα, που απειλείται με λιμό, σύμφωνα με υπηρεσίες του διεθνούς οργανισμού.

Η απόφαση δεν συμπεριλαμβάνει το αίτημα να κηρυχθεί «κατάπαυση του πυρός», κάτι που απέρριπταν το Ισραήλ και ο βασικός σύμμαχός του, οι ΗΠΑ. Παρότρυνε να «δημιουργηθούν οι συνθήκες για διαρκή παύση των εχθροπραξιών».

Στο μεταξύ, η βοήθεια, η είσοδος της οποίας στη Λωρίδα της Γάζας ελέγχεται από το Ισραήλ, φθάνει με το σταγονόμετρο μέσω Αιγύπτου και του ισραηλινού φυλακίου Κερέμ Σαλόμ. Αλλά η ποσότητά της κάθε άλλο παρά επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες των 2,2 εκατ. κατοίκων του μικρού θυλάκου 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε τα «τεράστια εμπόδια» για τη διανομή βοήθειας που οφείλονται όπως το βλέπει στον τρόπο που το Ισραήλ διεξάγει επιχειρήσεις. Κατά την άποψή του, μόνο αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός μπορεί να διανεμηθεί αποτελεσματικά ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι μεσολαβητές, η Αίγυπτος και το Κατάρ, προσπαθούν να επιτύχουν συμβιβασμό που θα επιτρέψει την είσοδο περισσότερης βοήθειας, την απελευθέρωση ομήρων και την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.

Ωστόσο, δεν διαφαίνεται να βρεθεί κοινός τόπος, με τη Χαμάς να ζητά να σταματήσουν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τους ομήρους και το Ισραήλ να αποκλείει κάθε κατάπαυση του πυρός προτού «εξαλείψει» της Χαμάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments