Διεθνή

Χαμενεΐ: Επίθεση στις αραβικές χώρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση “Φύλακας Ευημερίας”

Χαμενεΐ: Επίθεση στις αραβικές χώρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση “Φύλακας Ευημερίας”

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ FS GUEPRATTE ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI)

Ιρανικές απειλές για «κλείσιμο» της Μεσογείου.

Το θερμόμετρο της έντασης στη Μέση Ανατολή ανεβαίνει και το Σάββατο το Ιράν εξαπέλυσε νέες απειλές και εναντίον αραβικών κρατών. Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα σαμποτάρει τη ναυσιπλοΐα έως το Σουέζ και το Γιβραλτάρ.

Μετά την είδηση μιας φερόμενης επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος με ισραηλινή συμμετοχή σε δεξαμενόπλοιο δυτικά της Ινδίας, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ κάλεσε τα αραβικά κράτη να αποχωρήσουν από τη διεθνή δύναμη (“Φρουρός της Ευημερίας”) που έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση της απειλής των Χούθι.

“Είναι καθήκον των ισλαμικών χωρών να εμποδίσουν την αποστολή πετρελαίου, καυσίμων και αγαθών στο Ισραήλ», σημείωσε.

Επιτέθηκε ακόμη και στις αραβικές χώρες που συμμετέχουν στη διεθνή δύναμη, σύμφωνα με τη Jerusalem Post. «Η παροχή υποστήριξης στην ‘’αντίσταση’’ (Χούθι) είναι καθήκον. Και το να συμπαραστέκεσαι στο Ισραήλ είναι έγκλημα και προδοσία».

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι για να εξαλείψουν την απειλή των φιλοϊρανών ανταρτών στην Ερυθρά Θάλασσα. Την ίδια στιγμή, ανώτερος αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν απείλησε ότι το Ιράν “θα επιβάλει επίσης θαλάσσιο αποκλεισμό στη Μεσόγειο”.

Αναφορικά με το δεξαμενόπλοιο με σημαία Λιβερίας που χτυπήθηκε από drone, Ινδός αξιωματούχος του Πολεμικού Ναυτικού προέβη σε διευκρινίσεις.

«Η ασφάλεια του πληρώματος και του πλοίου έχει εξακριβωθεί. Το Πολεμικό Ναυτικό έστειλε επίσης ένα πολεμικό πλοίο για να φτάσει στην περιοχή και να παράσχει βοήθεια όπως απαιτείται», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters αξιωματούχος του ινδικού ναυτικού, αρνούμενος να κατονομαστεί καθώς δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να συζητήσει το περιστατικό.

Το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων ANI, αναγνώρισε το δεξαμενόπλοιο ως το MV Chem Pluto που μετέφερε αργό πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία. Επικαλούμενο ινδικές αμυντικές πηγές, το ANI είπε ότι το δεξαμενόπλοιο έχει πλήρωμα περίπου 20 Ινδούς.

Επισημαίνεται πως το Ισραήλ εκτιμά ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο επιτέθηκε σε δεξαμενόπλοιο στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της Ινδίας το Σάββατο το μεσημέρι, εκτοξεύτηκε απευθείας από το Ιράν, αναφέρει το Channel 12, αν και η εκτίμηση αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments