Οικονομία

Σχέδιο πιλότος για απονομή σύνταξης σε ένα 24ωρο

Σχέδιο πιλότος για απονομή σύνταξης σε ένα 24ωρο

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Οι 1.000 υπάλληλοι θα επιλεγούν από τα μητρώα ασφαλισμένων του ΓΛΚ με κριτήριο να πληρούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 τις προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. 

Οι 1.000 υπάλληλοι θα επιλεγούν από τα μητρώα ασφαλισμένων του ΓΛΚ με κριτήριο να πληρούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 τις προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. 

Πιλοτικό σχέδιο για την προ-έκδοση σύνταξης εντός έξι μηνών πριν την ημερομηνία συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων και την απονομή της εντός 24ώρου μόλις οι ασφαλισμένοι θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, θέτει σε εφαρμογή ο ΕΦΚΑ για 1.000  δημοσίους υπαλλήλους.

Οι 1.000 υπάλληλοι θα επιλεγούν από τα μητρώα ασφαλισμένων του ΓΛΚ με κριτήριο να πληρούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 τις προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Μετά την επιλογή τους θα δεχτούν μέσα στον Ιανουάριο τηλεφώνημα από το 1555 (το κέντρο εξυπηρέτησης ασφαλισμένων και συνταξιούχων) και θα ενημερωθούν ο καθένας σε προσωπικό επίπεδο για τα δικαιολογητικά που θα χρειαστεί να διαθέτουν κατά τη στιγμή που θα συμπληρωθεί το ηλικιακό όριο, ή ο χρόνος ασφάλισης για τη συνταξιοδότησή τους, πέρα από αυτά που αντλούνται αυτόματα από την υπηρεσία τους και αποτελούν το αποδεικτικό του ασφαλιστικού τους χρόνου.

Στην εκπνοή του εξαμήνου και αφού θα έχουν συγκεντρωθεί όλα τα δικαιολογητικά, οι υπάλληλοι θα υποβάλουν την αίτηση συνταξιοδότησης (δεύτερη παραίτηση εν προκειμένω από το Δημόσιο) και μέσα σε 24 ώρες θα βγει η οριστική τους σύνταξη.

Με τον τρόπο αυτόν ο ΕΦΚΑ φιλοδοξεί να πετύχει την έκδοση των πρώτων 1.000 συντάξεων μέσα σε μια μέρα, αφού προηγουμένως θα έχει ειδοποιήσει τους ενδιαφερόμενους για την προ-έκδοση της σύνταξής τους με την προετοιμασία του φακέλου τους έξι μήνες πριν συνταξιοδοτηθούν.

Αρμόδια στελέχη του φορέα είπαν ότι το όλο εγχείρημα έχει δυσκολία καθώς ένα μεγάλο κομμάτι του ασφαλιστικού βίου ων εργαζομένων δεν είναι σε ψηφιακή μορφή όπως συμβαίνει για τα “ένσημα” από το 2001 και μετά, αλλά είναι ακόμη σε έγχαρτα αρχεία, ιδίως όσον αφορά τη διαδοχική ασφάλιση.

Αν όλα πάνε καλά στο πιλοτικό σχέδιο τότε τον Ιούνιο του 2024 θα εξαγγελθεί η επέκταση της προ-συνταξιοδοτικής διαδικασίας έξι μήνες πριν την συνταξιοδότηση και για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, και στη συνέχεια για τους μη μισθωτούς.

Το σχέδιο εντάσσεται στο έργο που έχει ξεκινήσει ο ΕΦΚΑ για την μεταφορά όλων των  χρόνων ασφάλισης πριν το 2000, από το “χαρτί” στον “υπολογιστή”, ώστε να υπάρχει ένα ψηφιακό αρχείο στο οποίο θα έχει περαστεί όλος ο ασφαλιστικός βίος όλων των εργαζομένων.

Το έργο θα πάρει τουλάχιστον μια διετία, αλλά μέχρι τότε οι ασφαλισμένοι μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα της προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης που δίνει ο ΕΦΚΑ για κάθε ταμείο, αρκεί οι ασφαλισμένοι να υποβάλλουν αίτηση για τη λήψη αυτής της βεβαίωσης δυο χρόνια πριν την πιθανή ημερομηνία συνταξιοδότησής τους.

Το πιλοτικό σχέδιο για τους 1.000 ασφαλισμένους αποτελεί στην ουσία τη συντόμευση της προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης στους έξι μήνες με πρωτοβουλία του ΕΦΚΑ.

Το πρώτο τηλέφωνο για το πιλοτικό σχέδιο έγινε από το 1555 την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, παρουσία του υπουργού Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος συνομίλησε με την πρώτη υποψήφια συνταξιούχο που ειδοποιήθηκε ότι σε έξι μήνες βγαίνει στη σύνταξη και ενημερώθηκε για τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσει και με ποιο τρόπο μέσα στο επόμενο διάστημα, ώστε στο τέλος του εξαμήνου να πάρει άμεσα την συνταξιοδοτική της απόφαση.

Αναφερόμενος στην πορεία των εκκρεμών κύριων συντάξεων ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι έχουν μειωθεί κάτω από τις 25.000, σημειώνοντας ότι τις “παρέλαβε” στις 35.000 πριν από έξι μήνες που ανέλαβε την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας.

Όσον αφορά τις επικουρικές ήδη με την ψήφιση του νόμου που καθιερώνει τη 15ετία ως ελάχιστο χρόνο ασφάλισης για επικουρική σύνταξη, εκδόθηκαν μαζικά 11.000 επικουρικές συντάξεις που είχαν κολλήσει γιατί οι ασφαλισμένοι δεν πληρούσαν τις παλιές προϋποθέσεις ενώ  με τη νέα διάταξη κατάφεραν και πήραν σε χρόνο ρεκόρ τη σύνταξή τους.

Πηγή: capital.gr//Κώστας Κατίκος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments