Διεθνή

Γαλλία: Αντιδράσεις για το σχέδιο αντικατάστασης βιτρό της Παναγίας των Παρισίων

Γαλλία: Αντιδράσεις για το σχέδιο αντικατάστασης βιτρό της Παναγίας των Παρισίων

Πηγή Φωτογραφίας: ‘Vandalism’: Outcry over plans to replace Notre Dame Cathedral’s stained-glass windows

Ο Εμανουέλ Μακρόν πίεσε για σύγχρονες «πινελιές» στην ανακατασκευή του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα την υπόσχεσή του να επαναλειτουργήσει την περίφημη Παναγία των Παρισίων σε ένα χρόνο, αλλά εξόργισε ορισμένους όταν ανακοίνωσε ότι θα τοποθετήσει σύγχρονα βιτρό στον ανακατασκευασμένο καθεδρικό ναό.

Η απόφαση αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με πολλούς Γάλλους να αποκαλούν ως πράξη «βανδαλισμού» την αντικατάσταση των βιτρό παραθύρων με σύγχρονες δημιουργίες.Ορισμένοι επικριτές έχουν υποστηρίξει ότι η αντικατάσταση των βιτρό με σύγχρονα έργα θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ιστορική ατμόσφαιρα και να «αλλοιώσει τη συνολική αρμονία» του καθεδρικού ναού.

Η ανακοίνωση του Μακρόν Ο Μακρόν, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στον καθεδρικό ναό του 13ου αιώνα αυτόν τον μήνα, ανακοίνωσε ότι τα παράθυρα σε έξι από τα επτά παρεκκλήσια θα αφαιρεθούν και θα αντικατασταθούν από σύγχρονα βιτρό παράθυρα που θα επιλεγούν από διαγωνισμό.

Η ιδέα φέρεται να προήλθε από τον αρχιεπίσκοπο του Παρισιού Λοράν Ούλριχ, ο οποίος είχε πει ότι θα ήθελε να δει το κράτος να αναθέτει μια σειρά από έξι νέα παράθυρα, με τον Μακρόν να απαντά ότι η ιδέα είχε την πλήρη έγκρισή του.

«Υποστηρίζω πλήρως (σ.σ την ιδέα). Ο αιώνας που είναι δικός μας θα έχει τη θέση του ανάμεσα σε πολλούς άλλους που παρουσιάζονται στα έργα αυτού του καθεδρικού ναού. Οι προθεσμίες θα τηρηθούν. Πρόκειται για μια τρομερή εικόνα της ελπίδας και μιας Γαλλίας που έχει ανοικοδομηθεί. Πρόκειται για μια σημαντική και συναισθηματική στιγμή», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η φωτιά του 2019 Το ορόσημο του Παρισιού υπέστη καταστροφική πυρκαγιά στις 15 Απριλίου 2019, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η οροφή του καθεδρικού ναού, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε ορισμένα έργα τέχνης και κειμήλια.

Οι Γάλλοι νομοθέτες ψήφισαν γρήγορα για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού, αλλά αντιμετώπισαν ένα δύσκολο ερώτημα σχετικά με το αν θα επικεντρωθούν σε μια πιστή αποκατάσταση ή θα προσθέσουν κάποιες σύγχρονες πινελιές.

Το έργο θα δημιουργήσει μια εντελώς πανομοιότυπη αναπαραγωγή της κορυφής,. O Μακρόν το 2020 πρότεινε να προστεθεί «το σημάδι του 21ου αιώνα» στο κτίριο, αλλά οι νομοθέτες απέρριψαν την προσπάθειά του. Ο υπουργός Πολιτισμού, μάλιστα, εκείνη την εποχή ανέφερε τη Σύμβαση της Βενετίας για να υπερασπιστεί τα σημερινά βιτρό.

Ο καθεδρικός ναός έχει 120 παράθυρα από βιτρό, με το παλαιότερο να χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και η πιο πρόσφατη προσθήκη έγινε το 1965.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments