SPOTLIGHTS

Πώς η κλιματική αλλαγή βάζει σε κίνδυνο τα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης

Πώς η κλιματική αλλαγή βάζει σε κίνδυνο τα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης

Πηγή Φωτογραφίας: Discover Morzine, a French Village in the Heart of the Alps with Pure Authenticity

Έντονη δυσαρέσκεια για την έλλειψη δράσης από τη Διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομία

Μετά τις πολλά υποσχόμενες πρώτες χιονοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης φέτος το φθινόπωρο, το μοτίβο των τελευταίων ετών επανήλθε και τη σκυτάλη πήραν η βροχή και το χιονόνερο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Morzine (@morzineofficiel)

Στο Morzine και το Les Gets, στις γαλλικές Άλπεις, οι έντονες βροχοπτώσεις καθυστέρησαν την πλήρη λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων αφήνοντας τις επιχειρήσεις και τα εκατομμύρια των τουριστών στο… περίμενε.

Με μια βιομηχανία αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων να δίνει τη μάχη της επιβίωσης οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι. Προειδοποιούν ότι σε περίπτωση παγκόσμιας θέρμανσης κατά 2°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, το 53% των 28 ευρωπαϊκών χιονοδρομικών κέντρων που εξετάστηκαν διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο να μειωθεί η ποσότητα του χιονιού. Αν η θερμοκρασία ανέβει κατά 4°C, το 98% των χιονοδρομικών κέντρων θα διατρέχει πολύ υψηλό κίνδυνο έλλειψης χιονοκάλυψης.

Μια άλλη μελέτη δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η χιονοκάλυψη στις Άλπεις είχε μια «άνευ προηγουμένου» μείωση τα τελευταία 600 χρόνια, με τη διάρκεια της κάλυψης να είναι πλέον μικρότερη κατά 36 ημέρες.

Έντονη δυσαρέσκεια για την έλλειψη δράσης από τη Διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομία

Κάποιοι απαντούν ότι τα χιονοδρομικά κέντρα και το σκι θα επιβιώσουν αν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες διατηρηθούν στα όρια που θέτει η συμφωνία του Παρισιού και αν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα προσαρμοστούν.

Όμως, φέτος εκδηλώθηκε έντονη δυσαρέσκεια για την έλλειψη δράσης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας (FIS) προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωση του αθλήματος.

Η FIS βρέθηκε στο επίκεντρο μιας διαμάχης για το κλίμα το 2019, όταν ο Gian Franco Kasper, ο τότε πρόεδρός της, αποκαλύφθηκε ως αρνητής του κλίματος σε συνέντευξή του, υποστηρίζοντας ότι προτιμά να συναναστρέφεται δικτάτορες παρά να έχει να κάνει με οικολόγους.

Στη συνέχεια αποχώρησε και αντικαταστάθηκε από τον Johan Eliasch.

Κραυγή αγωνίας Σύμφωνα με τον Guardian, φέτος, 500 επαγγελματίες αθλητές χειμερινών σπορ δημοσίευσαν επιστολή με την οποία ζητούν μεγαλύτερη δράση για το κλίμα από τη FIS.

Τον Οκτώβριο ακολούθησε ένα ψήφισμα που ζητούσε από την ομοσπονδία να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το οποίο συγκέντρωσε περισσότερες από 35.000 υπογραφές.

Η εκστρατεία ζητά από τη FIS πλήρη διαφάνεια, να μετακινήσει το ημερολόγιο των αγώνων κατά τουλάχιστον ένα μήνα σεβόμενη την αλλαγή του κλίματος, να μειώσει την απαίτηση για αεροπορικά ταξίδια και να χρησιμοποιήσει την πολιτική της επιρροή για να υποστηρίξει τη δράση για το κλίμα, σε κυβερνητικό επίπεδο.

Η FIS δήλωσε ότι δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% έως το 2030.

Από τι εξαρτάται το μέλλον των χειμερινών σπορ

Την ίδια ώρα, ο Dom Winter, του Protect our Winters UK, δήλωσε ότι η επιστήμη προειδοποιεί ότι ο θάνατος του σκι δεν είναι αναπόφευκτος αν μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές και ότι αυτό αποτελεί κίνητρο για την ανάληψη δράσης για το κλίμα.

Τα χιονοδρομικά κέντρα με χαμηλότερο υψόμετρο θα έχουν μεγάλο πρόβλημα

«Το μέλλον των χειμερινών σπορ εξαρτάται από το πόσο καλά θα μειώσουμε τις εκπομπές τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο Winter.

Πρόσθεσε: «Σίγουρα στους 2°C τα χιονοδρομικά κέντρα με χαμηλότερο υψόμετρο θα έχουν μεγάλο πρόβλημα. Αλλά θα υπάρχουν ακόμα μέρη με φυσικό χιόνι στις Άλπεις, οπότε τα θέρετρα με μεγαλύτερο υψόμετρο θα μπορούσαν να επιβιώσουν. Η ανησυχία είναι πόσο ακριβά και ελιτίστικα μπορεί να γίνουν».

Μικρές ποσότητες τεχνητού χιονιού θα βοηθούσαν να διατηρηθούν ορισμένα χιονοδρομικά κέντρα, είπε, ιδίως εκείνα που βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο. Όμως το τεχνητό χιόνι δεν θα μπορέσει ποτέ να αντικαταστήσει το πραγματικό χιόνι, καθώς είναι ακριβό και καταναλώνει πολύ ενέργεια και νερό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments