Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Τα στοιχήματα Κασσελάκη για τη νέα χρονιά

ΣΥΡΙΖΑ: Τα στοιχήματα Κασσελάκη για τη νέα χρονιά

Πηγή Φωτογραφίας: [363565] ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Βάρος στην κατάρτιση του ευρωψηγοδελτίου δίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο νέος χρόνος θα αποτελέσει κρίσιμο σταθμό για την επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις ευρωεκλογές στην πολιτική σκηνή, καθώς θα είναι η πρώτη φορά από το 2008 που θα ηγηθεί της Κουμουνδούρου άλλος υποψήφιος εκτός του Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης ανέβασε εδώ τον πήχη, μιλώντας για τη Νέα Δημοκρατία και τη στρατηγική νίκης του απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο, εδώ καταγράφεται μια άλλη νέα τομή, η οποία ήδη συζητείται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αποσαφηνίσει σε όλους τους τόνους ότι θέλει ένα προκαταρκτικές εκλογές για το ψηφοδέλτιο του κόμματος στις ευρωεκλογές. Οι συνεργάτες του το ξεκαθάρισαν πρόσφατα και αν χρειαστεί, ακόμα και οι εκλογές στις ΗΠΑ θα τροποποιηθούν νομικά από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το νέο έτος. Κι αυτό γιατί το καταστατικό του κόμματος προβλέπει εσωκομματικές εκλογές μόνο αν υπάρχει λίστα για τις ευρωεκλογές και όχι σταυροδοσία. Όταν ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε για πρώτη φορά την πρόθεσή του αυτή, υπήρξαν αντιρρήσεις από το εσωτερικό του κόμματος, κυρίως από το στελεχιακό δυναμικό. Κάποιοι από αυτούς πίστευαν ότι η όλη διαδικασία θα μπορούσε εύκολα να προκαλέσει εσωστρέφεια, ειδικά ενόψει μιας τόσο κρίσιμης μάχης όπως είναι οι επερχόμενες ευρωεκλογές. Και αυτό γιατί οι επαναληπτικές εκλογές που προσπαθεί να δρομολογήσει η νέα ηγεσία είναι ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα για 42 νέους υποψηφίους, χωρίς απαραίτητα να γίνει γνωστή η σειρά κατάταξης.

Η μεριά πάλι της ηγεσίας θέλει να ενεργοποιεί το όλο κόμμα και να μην αποτελούν οι διαδικασίες αυτές μια από τα πάνω απόφαση του αρχηγού. Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης έχει επίσης ξεκαθαρίσει δύο ακόμη πράγματα: πως ο ίδιος δεν θα επιλέξει με όρους αριστίνδην κάποιους υποψηφίους, προφανώς δεν σκέπτεται τώρα να είναι στη λίστα ο ίδιος. Και επίσης πως οι δύο νυν ευρωβουλευτές που δεν αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Κώστας Αρβανίτης και η Έλενα Κουντουρά, θα είναι αυτομάτως εκ νέου υποψήφιοι για τη μάχη της 9ης Ιούνη.

Πώς όμως ερμηνεύουν το καινό δαιμόνιο του Κασσελάκη στα ενδοοργανωτικά και την τομή των προκριματικών;

Μια κυνική ανάγνωση θα ήταν ότι με αυτό τον τρόπο ο Κασσελάκης θέλει να ελέγξει καλύτερα το κόμμα. Και το γεγονός ότι οι υποψήφιοι είναι όλοι μέλη του κόμματος και, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ορισμένοι νέοι, ολοκληρώνει τη στρατηγική της ανανέωσης. Από την αρχή της ανάληψης της ηγεσίας του κόμματος, ο Κασελάκης δήλωσε ότι στόχος του ήταν να αποσυνδεθεί από τις δομές του χώρου και να αναζωογονήσει τη βάση του κόμματος. Στόχος του προέδρου είναι η υπέρβαση των υφιστάμενων ρευμάτων και τάσεων.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι είναι λιγότερο αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο και, ξαναδιαβάζοντας τα αποτελέσματα με βάση τις δημοσκοπήσεις, βλέπουν τις επαναληπτικές εκλογές ως κοινή ευθύνη για τα αποτελέσματα στο εσωτερικό του κόμματος. Πρόκειται σαφώς για ένα χαρτί που βγάζει νόημα για όλες τις πλευρές, καθώς ένα χαμηλό εκλογικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμη και τη θρυαλλίδα που θα αμφισβητήσει τη νέα ηγεσία. Σε κάθε περίπτωση, οι προκριματικές εκλογές που θέλει ο Κασελάκης θα ολοκληρώσουν μια σειρά από ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα διαμορφώσουν ένα εντελώς νέο τοπίο στα εσωκομματικά του κόμματος και θα αφορούν τις συνθήκες ανάτασης και εξωστρέφειας που θέλει να κερδίσει η Κουμουνδρού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments