Πολιτική

Γιατί το δάνειο Κασσελάκη φέρνει εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ

Γιατί το δάνειο Κασσελάκη φέρνει εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: [365589] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΣΤΟ 34TH ANNUAL GREEK ECONOMIC SUMMIT (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Πώς οι διαρροές γύρισαν μπούμερανγκ σε βάρος του κ. Κασσελάκη.

Η λήξη του 2023 έφερε νέα θύελλα στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διαρροές και τους συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη, ο νέος αρχηγός δάνεισε το κόμμα, προκειμένου αυτό να εκπληρώσει τις άμεσες υποχρεώσεις του και λόγω της επισφαλούς οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Κουμουνδούρου. Η πρώτη διαρροή στη συνέχεια επιβεβαίωσε ότι τα 200.000 ευρώ που φέρεται να έδωσε ο Κασσελάκης προορίζονταν για την αντιμετώπιση άμεσων και πιεστικών αναγκών. Η αναταραχή που προκλήθηκε ήγειρε εύλογα ερωτηματικά και προβληματισμούς ακόμη και από στόματα κυβερνητικών στελεχών και κυρίως του υπουργού Εργασίας κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Τι έχει συμβεί όμως και μια διαρροή που μάλλον ήθελε να ενισχύσει το προφίλ του Στέφανου Κασσελάκη, παρήγαγε ανάποδα και δυσάρεστα γεγονότα που θέτουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε διάταξη άμυνας έναντι των πολιτικών του αντιπάλων;

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, η κρατική χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μειωθεί από 7 εκατ. ευρώ σε 4 εκατ. ευρώ, λόγω της δικής του άσχημης εκλογικής επίδοσης το 2023 και του ποσοστού και των εδρών των άλλων κομμάτων στο Κοινοβούλιο.

Σε γενικές γραμμές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μετατρέψει τα έξοδά του σε μια ταχεία αναδιάρθρωση, η οποία πραγματοποιείται ήδη σε μια άσκηση επί χάρτου στον έβδομο όροφο, όπου εδρεύει μια στενή προεδρική ομάδα και όπου κυριαρχεί ο ρόλος του διευθυντή κ. Μανώλη Καπνισάκη.

Οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση δεν έχει καταβάλλει ούτε σε αυτούς, ούτε στο ΠΑΣΟΚ το όλον ποσό της κρατικής χρηματοδότησης του έτους 2023 διαμορφώνοντας όρους ασφυξίας στην Κουμουνδούρου.

 Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν επίσης τη σύσταση και τα έξοδα του ίδιου του κόμματος και των ΜΜΕ του. Για παράδειγμα, το κόμμα δεν έχει δάνεια, η τελευταία δόση προς την Εθνική Τράπεζα έχει ήδη εξοφληθεί από τον Μάρτιο του 2020, όταν υπεύθυνος για τα οικονομικά ήταν ο αείμνηστος Μίμης Δαρειώτης, ενώ σήμερα επικεφαλής του κόμματος είναι ο εξίσου έμπειρος Θύμιος Γεωργόπουλος.

Υποστηρίζουν επίσης ότι ποτέ δεν έχουν διατεθεί απευθείας στο κόμμα χρήματα από τον κ. Κασσελάκη ή από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο. Το μόνο που δεν αποκαλύπτουν είναι ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της εταιρείας του, δάνεισε ένα μικρό ποσό 200.000 ευρώ σε δύο ΑΕ στις οποίες ήταν εγγεγραμμένα τα ΜΜΕ (Αυγή, Κόκκινο και Left), αλλά όχι στο κόμμα.

Αυτό προφανώς θα επιβεβαιωθεί ή όχι από τον ίδιο κατά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ αλλά και κατά την κατάθεση του πόθεν έσχες του (με τροπολογία, η κατάθεση αυτή θα μπορεί να γίνει έξι μήνες από την εκλογή του στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ).

Σε κάθε περίπτωση, η διαρροή έχει προκαλέσει ανησυχία στο εσωτερικό του κόμματος και ενόψει του προγράμματος εξυγίανσης που θα εφαρμοστεί στον ΣΥΡΙΖΑ το νέο έτος. Πίσω από αυτήν κρύβεται ο προβληματισμός των στελεχών του κόμματος που αποσχίστηκαν, οι οποίοι την είδαν ως συκοφαντική δυσφήμιση του έργου που υλοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας, πέραν των προσπαθειών πολιτικής αποδόμησης. Ωστόσο, η εν λόγω διαρροή έδωσε και στους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα να χειριστούν την όλη κρίση ως κρίση λειτουργικής επιβίωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments