Nέα της αγοράς

Λιγότερο ελληνικό δημόσιο στην Ηelleniq Energy μετά το placement

Λιγότερο ελληνικό δημόσιο στην Ηelleniq Energy μετά το placement

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Εγκρίθηκε η τροποποίηση του καταστατικού μετά από πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για αυξημένο μέρισμα σε σχέση με το 2022 ο CEO της εταιρείας Ανδρέας Σιάμισιης. Τι είπε για τις πιέσεις στη μετοχή μετά το placement.

Εγκρίθηκε η τροποποίηση του καταστατικού μετά από πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για αυξημένο μέρισμα σε σχέση με το 2022 ο CEO της εταιρείας Ανδρέας Σιάμισιης. Τι είπε για τις πιέσεις στη μετοχή μετά το placement.

Με τρεις εκπροσώπους από τέσσερις προηγουμένως θα συμμετέχει πλέον το ελληνικό δημόσιο στο 11μελες διοικητικό συμβούλιο της Helleniq Energy μετά την τροποποίηση του καταστατικού που υπερψηφίστηκε από τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας.

Το άρθρο 20 του κατασταστικού της Helleniq Energy προέβλεπε πως αν το δημόσιο (στη συγκεκριμένη περίπτωση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ) κατέχει άνω του 35% στο μετοχικό κεφάλαιο θα έχει το δικαίωμα να ορίζει 4 από τα 11 μέλη του ΔΣ.

Μετά τη διάθεση μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης ποσοστού 11% στις 7 Δεκεμβρίου (αναλογικά από ΤΑΙΠΕΔ και όμιλο Λάτση) το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ υποχώρησε κάτω από 35%, στο 31,2%. Στο καταστατικό δεν υπήρχε σαφή πρόβλεψη για αυτή την εξέλιξη για αυτό και το ΤΑΙΠΕΔ την 1η Δεκεμβρίου έστειλε αίτημα στη Helleniq Energy σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης με βασικό θέμα την τροποποίηση του άρθρου 20 του καταστατικού και στις 5/12 με νέα επιστολή έδωσε και τη νέα διατύπωση του άρθρου που προβλέπει πως αν το δημόσιο έχει ποσοστό κάτω από 35% αλλά πάνω από 25% τότε το δημόσιο θα ορίζει τρία μέλη στο 11μελες ΔΣ.

Στη χθεσινή συνέλευση εγκρίθηκε η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ και η τροποποίηση του καταστατικού. Η διοίκηση διευκρίνισε πως το άρθρο 20 δεν άλλαξε και αν για κάποιο λόγο το δημόσιο αποκτήσει πάνω από το 35% θα έχει το δικαίωμα να διορίζει πάλι 4 άτομα στο ΔΣ. Επίσης, στο καταστατικό υπάρχει πρόβλεψη ότι αν υποχωρήσει το ποσοστό του δημοσίου κάτω από το 25% θα γίνει νέα συνέλευση για να αποφασιστεί εκ νέου ο αριθμός των εκπροσώπων του δημοσίου στο ΔΣ.

Ερωτηθείς ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης κατά τη διάρκεια της συνέλευσης γιατί δεν υπήρξε πρόνοια να αλλάξει το καταστατικό πριν το placement απάντησε πως τότε υποβλήθηκε το αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ.

Παράνομη η τρίτη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων

Η μείωση των εκπροσώπων του δημοσίου στο ΔΣ ήταν και η αιτία των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις 19, 20, 21 και 28 Δεκεμβρίου. Οι εργαζόμενοι μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας (ΠΟΕ) είχαν κηρύξει απεργία και για τις 2-6 Ιανουαρίου 2024 αλλά μετά από έφεση της διοίκησης που εκδικάστηκε η απεργία χαρακτηρίστηκε παράνομη.

Το σωματείο των εργαζομένων στη Helleniq Energy είχε διαμαρτυρηθεί και για τη μείωση του ποσοστό του δημοσίου κάτω από την καταστατική μειοψηφία αλλά με ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ είχε ενημερώσει πως μαζί με άλλους φορείς του Δημοσίου, το κράτος ελέγχει πάνω από το 33% της Helleniq Energy.

Στη χθεσινή συνέλευση ο κ. Σιάμισης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προταθεί για το 2023 αυξημένο μέρισμα σε σχέση με το 2022. Σημειώνεται πως ο όμιλος είχε διανείμει εντός του 2023 προμέρισμα 0,25 ευρώ και 0,50 ευρώ μέρισμα από τα κέρδη της χρήσης του 2022. Για το 2023 έχει ήδη ανακοινωθεί η διανομή προμερίσματος 0,30 ευρώ στις 17 Ιανουαρίου 2024.

«Είναι δύσκολο να προβλέψουμε ποιο θα είναι το τελικό μέρισμα της εταιρείας. Το 2023 ήταν μια καλή χρονιά. Η πρόταση για ένα αυξημένο μέρισμα θα έρθει το Φεβρουάριο του 2024 όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα χρήσης του 2023», τόνισε χαρακτηριστικά o κ. Σιάμισιης.

Για τη συμμετοχή του 35% που έχει η Helleniq Energy στη ΔΕΠΑ Εμπορίας ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι δεν υπάρχει προς το παρών κάτι ανακοινώσιμο. Τα σενάρια είναι να πωληθεί το ποσοστό στο δημόσιο ή να αποκτήσει όλη την εταιρεία η Helleniq Energy, αλλά και τα δύο σενάρια έχουν διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας.

Επίσης, ο κ. Σιάμισιης επανέλαβε ότι η εταιρεία παρακολουθεί όπως είναι υποχρεωμένη τις εξελίξεις σχετικά με την επικείμενη πώληση του διυλιστηρίου της Lukoil στη Βουλγαρία αλλά επισήμανε ότι δεν υπάρχει στο σχεδιασμό μια τέτοιου είδους εξαγορά.

Σε ερώτηση μετόχου για την πίεση στη μετοχή από τις πωλήσεις funds που συμμετείχαν στο placement, o κ. Σιάμισιης χαρακτήρισε σύνηθες το φαινόμενο κάποιοι να ρευστοποιούν άμεσα μετά από μια τέτοια συναλλαγή, αλλά επισήμανε πως εκτός από την ενίσχυση της ρευστότητας της μετοχής, η πρακτική αυτή δίνει τη δυνατότητα και σε μικρομετόχους που δεν συμμετείχαν στο placement να αποκτήσουν θέση στην εταιρεία. Τέλος, ο κ Σιάμισιης τόνισε πως στο σχεδιασμό της εταιρείας δεν υπάρχει η αγορά ιδίων μετοχών.

Πηγή: businessdaily.gr//Βασίλης Κώτσης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments