Nέα της αγοράς

Οι μεγάλοι κερδισμένοι και χαμένοι του 2023 στις ευρωπαϊκές αγορές

Οι μεγάλοι κερδισμένοι και χαμένοι του 2023 στις ευρωπαϊκές αγορές

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, «Οι νικητές –και οι χαμένοι- αντανακλούν τις ευρύτερες διεθνείς τάσεις παρά τοπικές μακροοικονομικές εξελίξεις», λέει στο Bloomberg ο Lewis Grant, διαχειριστής κεφαλαίων της Federated Hermes

«Οι νικητές –και οι χαμένοι- αντανακλούν τις ευρύτερες διεθνείς τάσεις παρά τοπικές μακροοικονομικές εξελίξεις», λέει στο Bloomberg ο Lewis Grant, διαχειριστής κεφαλαίων της Federated Hermes

Η μανία για τα φάρμακα αδυνατίσματος και την τεχνητή νοημοσύνη καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μέσα στο 2023. Αντίθετα, για όσους επένδυσαν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις εταιρείες πολυτελών ειδών, ήταν μια κακή χρονιά.

«Οι νικητές –και οι χαμένοι- αντανακλούν τις ευρύτερες διεθνείς τάσεις παρά τοπικές μακροοικονομικές εξελίξεις», λέει στο Bloomberg ο Lewis Grant, διαχειριστής κεφαλαίων της Federated Hermes. Πραγματικά, η εμμονή με τα φάρμακα απώλειας βάρους που έδωσε ώθηση στην Novo Nordisk υπήρξε ένα παγκόσμιο φαινόμενο, ενώ οι κινήσεις των μετοχών της πολυτέλειας ήταν αποτέλεσμα των ανησυχιών για την οικονομία της Κίνας.

Ο Lewis βλέπει περιθώρια για συνέχιση του ράλι των δύο τελευταίων μηνών του 2023 και μέσα στο 2024, αλλά προειδοποιεί ότι η διάθεση για ρίσκο «παραμένει εύθραυστη».

Οι μεγάλοι κερδισμένοι και χαμένοι του 2023

Η Rolls-Royce τριπλασίασε την αξία της

Έπειτα από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το 2022, η Rolls-Royce Holdings είδε τις παραγγελίες να ανακάμπτουν μετά την πανδημία, με αποτέλεσμα η μετοχή της να σημειώσει ράλι 220%.

Η τεχνητή νοημοσύνη ευνόησε τις εταιρείες ημιαγωγών

Οι μετοχές των BE Semiconductor Industries και ASM International υπερδιπλασιάστηκαν, καθώς και οι δύο εταιρείες συγκαταλέγονται μεταξύ των κερδισμένων της μανίας με την τεχνητή νοημοσύνη  και της κούρσας για την δημιουργία μικρότερων και γρηγορότερων ημιαγωγών.

Η Novo έγινε η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία

Τα φάρμακα της Novo, Ozempic και Wegovy, βρέθηκαν στο επίκεντρο της μανίας με τα σκευάσματα απώλειας βάρους φέτος, καθώς κάποιοι αναλυτές υπολογίζουν ότι η συγκεκριμένη αγορά μπορεί να φτάσει στα 100 δισ. δολάρια έως το 2030.  Σημειώνοντας άνοδο 49% μέσα στο 2023, η φαρμακευτική από την Δανία ξεπέρασε την LVMH για να γίνει η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση ευρωπαϊκή εταιρεία.

Το λιανεμπόριο ανέκαμψε

Έπειτα από ένα άσχημο 2022, οι μετοχές του κλάδου λιανεμπορίου ανέκαμψαν δυναμικά το 2023. Ο κλάδος ενισχύθηκε κατά 35%, με τις Hennes & Mauritz και Inditex στο τιμόνι της ανόδου. Οι εταιρείες ωφελήθηκαν από τη συσσωρευμένη ζήτηση και την επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Διόρθωση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Οι μετοχές της πράσινης ενέργειας υποχώρησαν το 2023, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια αύξησαν το κόστος χρηματοδότησης για τα ηλιακά και αιολικά projects, την ώρα που οι εταιρείες αντιμετωπίζουν και την αύξηση του κόστους των υλικών τους.  Οι Orsted  και Siemens Energy έχασαν περίπου το ένα τρίτο της αξίας τους, αν και η Vestas Wind Systems τα πήγε καλύτερα, εμφανίζοντας κέρδη περίπου 6%.

Κόπωση στο ράλι της πολυτέλειας

Το ράλι των μετοχών της πολυτέλειας που έμοιαζε ασταμάτητο επιβραδύνθηκε, καθώς η κινεζική οικονομία «σκόνταψε», ενώ οι καταναλωτές των άλλων χωρών πιέστηκαν από τις επιτοκιακές αυξήσεις και τον υψηλό πληθωρισμό. Η μητρική της Gucci, Kering, όπως και η Burberry Group σημείωσαν διψήφια πτώση, ενώ η LVMH ενισχύθηκε κατά 7,5%.

Η Bayer είχε μια πολύ κακή εβδομάδα

Με απώλειες 31% για τη χρονιά, η Bayer είναι ένας από τους μεγάλους χαμένους του 2023, όμως ένα σημαντικό μέρος της πτώσης της σημειώθηκε κατά τη διάρκεια μίας μόνο εβδομάδας τον Νοέμβριο. Η εταιρεία έχασε 7,6 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης μέσα σε μία μόνο ημέρα, έπειτα από την δικαστική απόφαση-σοκ στην υπόθεση του ζιζανιοκτόνου Roundup.

Η σουηδική SBB βυθίστηκε

Η σουηδική εταιρεία ακινήτων Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB, ή SBB, υποχώρησε κατά 70%, χάνοντας τη θέση της στον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς. Και αυτό, παρότι άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες του real estate ωφελήθηκαν προς τα τέλη του έτους από τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments