Nέα της αγοράς

Συνέχεια θα έχει και το 2024, ο «χορός» των εισαγωγών εταιρειών ακινήτων στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Συνέχεια θα έχει και το 2024, ο «χορός» των εισαγωγών εταιρειών ακινήτων στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Πηγή Φωτογραφίας: (EUROKINISSI), Ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα στον πεζόδρομο της οδού Ερμού στην Αθήνα με τους ιδιοκτήτες τους να συνεχίζουν τις προσφορές της Black Friday, Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Χρονικά εκτιμάται ότι θα προηγηθεί η εισαγωγή της Intracom Properties του ομίλου της Intracom. Πρόκειται για το νέο εγχείρημα του ομίλου στον κλάδο των ακινήτων μετά την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του

Συνέχεια θα έχει και το 2024, ο «χορός» των εισαγωγών εταιρειών ακινήτων στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μετά τις πρόσφατες δημόσιες εγγραφές των μετοχών, αρχικά της Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή και πιο πρόσφατα της Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, σειρά έχουν άλλες τρεις εταιρείες. Ο λόγος για τη Noval Property ΑΕΕΑΠ του ομίλου Βιοχάλκο, την Intracom Properties και τηlamda Malls του ομίλου Lamda Development.

Χρονικά εκτιμάται ότι θα προηγηθεί η εισαγωγή της Intracom Properties του ομίλου της Intracom. Πρόκειται για το νέο εγχείρημα του ομίλου στον κλάδο των ακινήτων μετά την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του. Η εταιρεία έχει ήδη «προικιστεί» με ένα «πλούσιο» χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 63 εκατ. ευρώ, από το οποίο ξεχωρίζει ασφαλώς το συγκρότημα γραφείων του ομίλου στην Παιανία. Μάλιστα, πρόσφατα, μισθώθηκαν δύο ακόμη κτίρια του συγκροτήματος στην Intrakat, προκειμένου να στεγαστούν εκεί οι εργαζόμενοι της Ακτωρ.

Η εισαγωγή των μετοχών της Intracom Properties θα γίνει μέσω της απορρόφησης της ήδη εισηγμένης εταιρείας «Κλουκίνας – Λάππας», την οποία έχει εξαγοράσει. Εκτιμάται ότι η διαδικασία της συγχώνευσης θα ολοκληρωθεί κατά τους πρώτους μήνες του 2024, όταν και θα διαμορφωθεί ένα χαρτοφυλάκιο συνολικής αξίας 115 εκατ. ευρώ, μαζί με τα ακίνητα και το δίκτυο καταστημάτων της αλυσίδας Mothercare. Αμεσος στόχος είναι το νούμερο αυτό να αυξηθεί σε 200 εκατ. ευρώ, ενώ σε βάθος χρόνου είναι ιδιαίτερα πιθανή και η μετατροπή της εταιρείας σε ΑΕΕΑΠ, λόγω του ευνοϊκότερου φορολογικού καθεστώτος.

Παράλληλα, η εταιρεία φιλοδοξεί να ξεκινήσει και τα πρώτα έργα ανάπλασης και ανάπτυξης υφιστάμενων κτιρίων του χαρτοφυλακίου της, ενώ στους στόχους της είναι και η επέκταση σε νέες κατηγορίες ακινήτων, όπως για παράδειγμα οι κατοικίες και τα ξενοδοχεία, ιδίως σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς. Ενα από τα έργα που θα βρεθεί στο επίκεντρο είναι η αξιοποίηση του αποθηκευτικού κέντρου της Mothercare στην περιοχή του Ταύρου, μέσω της μετατροπής του σε κτίριο γραφείων και φοιτητικές κατοικίες.

Προς το τέλος του πρώτου τριμήνου ή εντός του Απριλίου του 2024 προβλέπεται να ακολουθήσει η δημόσια προσφορά των μετοχών της Noval Property ΑΕΕΑΠ του ομίλου Βιοχάλκο. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, με χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας άνω των 500 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, καθώς η εταιρεία έχει θέσει σε τροχιά υλοποίησης, ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης υφιστάμενων ακινήτων. Το ύψος των επενδύσεων υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 350 εκατ. ευρώ και όταν ολοκληρωθεί, εκτιμάται ότι η συνολική αξία των ακινήτων της Noval θα ξεπερνάει τα 900 εκατ. ευρώ (με δεδομένο ότι θα προκύψουν και υπεραξίες για τα υφιστάμενα ακίνητα στο μεσοδιάστημα).

Η μεγαλύτερη σε εξέλιξη επένδυση της εταιρείας αφορά στην ανέγερση ενός συγκροτήματος «πράσινων» κτιρίων γραφείων στο πρώην ακίνητο της Kodak στο Μαρούσι. Εκεί διαμορφώνεται ένας «πόλος» γραφείων, συνολικής επιφανείας 61.000 τ.μ. και έξι ορόφων ανωδομής. Πρόκειται για μια επένδυση η οποία συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 40% από το Ταμείο Ανάκαμψης, την οποία η Noval υλοποιεί από κοινού με την επενδυτική εταιρεία Brook Lane Capital. Το συνολικό ύψος της επένδυσης, μαζί με την απόκτηση του ακινήτου, στις αρχές του 2021 θα ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ (μαζί με την αγορά του οικοπέδου η οποία στοίχισε 28,5 εκατ. ευρώ). Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025. Παράλληλα, η εταιρεία έχει ξεκινήσει την κατασκευή ενός κέντρου logistics, επιφανείας 10.000 τ.μ., σε ιδιόκτητο οικόπεδο 25 στρεμμάτων στην περιοχή της Μάνδρας στη Δυτική Αττική.

Στόχος της διοίκησης από την εισαγωγή των μετοχών της Noval θα είναι η άντληση εσόδων ύψους 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,5 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εξασφαλιστεί, μέσω συμφωνίας που υπεγράφη πρόσφατα με την EBRD. Βάσει αυτής, η τελευταία έχει χορηγήσει δάνειο 10,5 εκατ. ευρώ, μετατρέψιμο σε μετοχές της Noval, στο πλαίσιο της δημόσιας εγγραφής της εταιρείας.

Αλλα 150 εκατ. ευρώ θα ζητήσει από τους θεσμικούς και τους ιδιώτες επενδυτές η Lamda Malls, θυγατρική της Lamda Development, στην οποία έχουν εισφερθεί τα εμπορικά κέντρα του ομίλου. Ο στόχος της απόσχισης του τομέα των εμπορικών κέντρων και της εισαγωγής της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο είναι διττός. Κατ’ αρχάς, θα κεφαλαιοποιηθεί μια σημαντική υπεραξία και θα παρασχεθεί η δυνατότητα επένδυσης σε ενδιαφερόμενους οι οποίοι προτιμούν την εξασφάλιση κερδών σε τακτική βάση, εν αντιθέσει με το έργο του Ελληνικού, όπου τα κέρδη εγγράφονται όταν γίνουν οι αντίστοιχες πωλήσεις. Ο δεύτερος στόχος είναι η άντληση πρόσθετων κεφαλαίων, μέσω των οποίων θα χρηματοδοτηθεί μέρος του κόστους για την ανάπτυξη των δύο νέων εμπορικών κέντρων της εταιρείας στο ακίνητο του Ελληνικού. Οι επενδύσεις αυτές προβλέπεται να χρειαστούν συνολικά κεφάλαια της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ. Η εισαγωγή της Lamda Malls δρομολογείται για τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2024, καθώς αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται η διαδικασία του εταιρικού μετασχηματισμού της, ώστε να διευκολυνθεί η σχετική εισαγωγή.

Πηγή: moneyreview.gr//Νίκος Ρουσάνογλου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments