Πολιτική

Τα σχέδια της κυβέρνησης για το 2024

Τα σχέδια της κυβέρνησης για το 2024

Πηγή Φωτογραφίας: [365980] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Οπαδική βία, μη κρατικά ΑΕΙ και ποινική δικαιοσύνη δεσπόζουν στις κυβερνητικές προτεραιότητες.

Μετά από ένα σύντομο εορταστικό διάλειμμα, η κυβέρνηση επέστρεψε στις εργασίες της και δρομολόγησε όλα τα νομοσχέδια που εκκρεμούσαν από το 2023 και είχαν προγραμματιστεί για το 2024. Η πρώτη κυβερνητική συνεδρίαση του νέου έτους θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού στις ευρωεκλογές, καθώς και για την εφαρμογή άλλων νομοθετικών ρυθμίσεων που βρίσκονται στην κυβερνητική ατζέντα για την έναρξη του νέου έτους.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους Έλληνες του εξωτερικού μέσω της εφημερίδας “Εθνικός Κήρυκας”, υπήρξε επίσης αναφορά στην επιστολική ψήφο και τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές. Χαρακτηρίζοντας τους Έλληνες του εξωτερικού “πρεσβευτές της πατρίδας” και “ζωντανά κύτταρα του Ελληνισμού”, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αποτελούν “αναπόσπαστο κομμάτι της χώρας”, ενώ η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, όπως είπε, έχει ως στόχο “να έχουν όλοι τη δυνατότητα να έχουν λόγο για το τι συμβαίνει στη χώρα, χωρίς κόστος και ταλαιπωρία”. Σημείωσε ότι στόχος είναι να “δοθεί η δυνατότητα σε όλους να έχουν λόγο για το τι συμβαίνει στη χώρα, χωρίς κόστος ή ταλαιπωρία”.

Το σταθερό και αδιαπραγμάτευτο μήνυμα της κυβέρνησης για το 2024 παραμένει μια μεταρρυθμιστική πολιτική που ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει μέσα στη δεύτερη κυβερνητική θητεία και επικεντρώνεται στη βελτίωση των πολιτών και της καθημερινότητάς τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, μαζί με την παράλληλη ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημίων. Επιπλέον, το Μαξίμου έχει πολλές προσδοκίες από τον εκσυγχρονισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προσπαθώντας να την εναρμονίσει με την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πανεπιστημιακή εκπαίδευση και διανοίγοντας νέες προοπτικές για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τον σπουδαστικό κόσμο.

Ταυτόχρονα, ένα νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας εντός και εκτός γηπέδων αναμένεται να δρομολογηθεί στις αρχές του νέου έτους, με ορόσημο την 12η Φεβρουαρίου, όταν οι φίλαθλοι επιστρέφουν στα γήπεδα. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει και εμβληματική μεταρρύθμιση του Δικαστικού Χάρτη με τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπως δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Στόχος της μεταρρύθμισης αυτής είναι να αντιμετωπιστούν χρόνιες παθογένειες, να εμπεδωθεί στους πολίτες η πεποίθηση ότι μπορούν να βρουν το δίκιο τους χωρίς να εμπλέκονται σε αργόσυρτες και χρονοβόρες διαδικασίες και να διασφαλιστεί τιμωρία ανάλογη της κολάσιμης πράξης. Στόχος της Κυβέρνησης και του Υπουργού Δικαιοσύνης είναι η μεταρρύθμιση ολόκληρου του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης, το οποίο λειτουργεί εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας, τόσο σε ό,τι αφορά την επιβολή ποινών, όσο και αναφορικά με την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης και την αξιοπιστία της ποινικής διαδικασίας.

Παράλληλα, στον τομέα της υγείας, μετά τις μισθολογικές αυξήσεις και τις αυξήσεις στις εφημερίες των γιατρών και των νοσηλευτών, εντός του 2024 δρομολογούνται και οι επιμέρους αλλαγές στα δημόσια νοσοκομεία με στόχο διοικητικές και λειτουργικές αλλαγές που θα αλλάξουν τον υγειονομικό χάρτη της χώρας.

Η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το νέο έτος έχει προγραμματιστεί για τις 10 Ιανουαρίου, κατά την οποία αναμένεται να έχει εξέχουσα θέση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την αυτόματη κατεδάφιση αυθαίρετων νέων κτιρίων, ρύθμιση που ενδέχεται να έχει αναδρομική ισχύ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments