Nέα της αγοράς

FED: Οι κρίσιμες οικονομικές προβλέψεις για το 2024 – Τι περιμένουμε για τα επιτόκια

FED: Οι κρίσιμες οικονομικές προβλέψεις για το 2024 –  Τι περιμένουμε για τα επιτόκια

Πηγή Φωτογραφίας: Federal Reserve Board Chair Jerome Powell holds a news conference after the Fed raised interest rates by a quarter of a percentage point following a two-day meeting of the Federal Open Market Committee (FOMC) on interest rate policy in Washington, U.S., March 22, 2023. REUTERS/Leah Millis Acquire Licensing Rights

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα προαναγγέλλει τρεις μειώσεις επιτοκίων, αλλά οι αναλυτές ποντάρουν σε επτά. Ο ρόλος των αμερικανικών εκλογών στη χάραξη πολιτικής. Γράφει στο businessdaily.gr ο κ. Αναστάσιος Γάλλος.

Το πιο πολύτιμο μάθημα στις χρηματοπιστωτικές αγορές το 2023 ήταν σίγουρα ότι η μακροοικονομική ανάλυση είναι ο βασιλιάς της ανάλυσης στις χρηματιστηριακές αγορές. Όταν υπάρχει μια σημαντική μακροοικονομική αλλαγή, τα τεχνικά και θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Η μακροοικονομική ανάλυση σου λέει τι; Η θεμελιώδης ανάλυση σου λέει ποιος; Η τεχνική ανάλυση σου λέει πότε;

Καθώς η Fed διακηρύσσει τη νίκη κατά του πληθωρισμού και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναφέρονται σε τρεις μειώσεις επιτοκίων, οι αναλυτές ομολόγων ποντάρουν διαφορετικά, σε επτά μειώσεις επιτοκίων το 2024.

Γιατί όμως πιστεύουν σε περισσότερες μειώσεις; Η Fed έχει φτωχό ιστορικό προβλέψεων και οι traders πιστεύουν ότι η Fed τώρα θα αντιδράσει (overshoot) πλέον υπερβολικά στο αντίθετο μονοπάτι της μείωσης επιτοκίων.

Επίσης, η αγορά πιστεύει ότι ο Πάουελ πρόκειται να υποκύψει στην πολιτική πίεση ενόψει των εκλογών του 2024.

Πολλά επιφανή μέλη των Δημοκρατικών δηλώνουν ανοιχτά ότι εάν ο Πάουελ δεν μειώσει άμεσα τα επιτόκια, θα ανοίξει το δρόμο για μια αλλαγή στον Λευκό Οίκο το 2024.

«Ο Πάουελ θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια τώρα, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός προκλήθηκε κυρίως από κραδασμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα», δήλωσε πρόσφατα ο βουλευτής της Καλιφόρνια, Ro Khanna.

«Εάν δεν το κάνει, θα είναι το πιο υπεύθυνο άτομο για την πιθανή επιστροφή του Τραμπ», δήλωσε ο Δημοκρατικός της Καλιφόρνια, ένας ειλικρινής Δημοκρατικός που έχει κατακρίνει επανειλημμένα τον Πάουελ για τον χειρισμό του πληθωρισμού από τη Fed.

Ένας άλλος λόγος που κάνει τους επενδυτές ομολόγων να είναι βέβαιοι ότι η Fed πρόκειται να υπερβεί τα εσκαμμένα στις μειώσεις επιτοκίων είναι το ραγδαία αυξανόμενο κρατικό χρέος, με τους τόκους ομολόγων να διπλασιάζονται.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πληρώνουν επί του παρόντος το ρεκόρ 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα για πληρωμές τόκων σε ομοσπονδιακό χρέος όταν μόλις πριν από 3 χρόνια ήταν περίπου τα μισά χρήματα.

Επίσης, τα τελευταία 3 χρόνια, το συνολικό χρέος των Η.Π.Α έχει αυξηθεί από 23 τρισεκατομμύρια σε 33 τρισ. Με άλλα λόγια, από το 2020, το συνολικό χρέος έχει αυξηθεί κατά 10 τρισεκατομμύρια ενώ οι τόκοι έχουν διπλασιαστεί.

Ως εκ τούτου, ένα «μη βιώσιμο μονοπάτι χρέους».

Ένα άλλο πεδίο που συγκεντρώνει εξαιρετικό ενδιαφέρον και χρειάζεται οι επενδυτές να προσέξουν είναι ότι το 2023 τελειώνει με 6,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε προϊόντα διαχείρισης διαθεσίμων (money market accounts) όπου με χαρά οι επενδυτές μέχρι σήμερα λαμβάνουν ένα καλό επιτόκιο.

Όταν μιλάμε για προϊόντα χρηματαγοράς εννοούμε μετρητά ή υποκατάστατα μετρητών (έντοκα γραμμάτια, προθεσμιακές καταθέσεις) που είναι στο περιθώριο και που άμεσα μπορούν να επενδυθούν στις κεφαλαιαγορές..

Τι πρόκειται να συμβεί όταν οι επενδυτές συνειδητοποιήσουν ότι δεν παίρνουν πλέον το επιτόκιο που χωρίς ρίσκο έλαβαν το 2023;

Μπαίνοντας στο 2024, υπάρχει μια τεράστια αλλαγή στο μακροοικονομικό τοπίο και το τεχνικό και θεμελιώδες μέρος των αγορών είναι πιθανό να ακολουθήσει την αλλαγή αυτή.

*Ο κ. Αναστάσιος Γάλλος, MBA, BSc, είναι Certified Portfolio Manager (Γ) και Director Value Investments ike (αποκλειστικός συνεργάτης της Wealth Fund Services Ltd).

Πηγή αναδημοσίευσης: businessdaily.gr//Αναστάσιος Γάλλος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments