Διεθνή

Μ. Ανατολή: Πόσο πιθανή είναι η επέκταση του πολέμου;

Μ. Ανατολή: Πόσο πιθανή είναι η επέκταση του πολέμου;

Πηγή Φωτογραφίας: armynow, Η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρει πως ο κίνδυνος επέκτασης του συνεχιζόμενου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει χαμηλός. Αλλά εξακολουθεί να υπάρχει, πράγμα που σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτό το σενάριο.

Κομβική η σχέση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρει πως ο κίνδυνος επέκτασης του συνεχιζόμενου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει χαμηλός. Αλλά εξακολουθεί να υπάρχει, πράγμα που σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτό το σενάριο.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι παίκτες στη Μέση Ανατολή είναι διαφορετικοί και εχθρικοί μεταξύ τους. Μια λάθος κίνηση και η περιοχή θα μπορούσε να μετατραπεί από ένα καζάνι που βράζει σε μια εφιαλτική περιοχή.

Σύμφωνα με το Gzero, ο άμεσος καταλύτης για περαιτέρω κλιμάκωση της τρέχουσας σύγκρουσης θα ήταν είτε το Ισραήλ είτε η υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη Χεζμπολάχ να επιλέξουν να επιτεθούν η μία στην άλλη. Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα, κορυφαίοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν ήδη ορκιστεί να εξαλείψουν την απειλή της Χεζμπολάχ. Εάν οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπολύσουν προειδοποιητική επίθεση, οι ΗΠΑ θα παράσχουν υποστήριξη και το Ιράν θα υποστηρίξει τη σιιτική ομάδα, τον σημαντικότερο αντιπρόσωπό του στην περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται ακόμη στη Μέση Ανατολή. Τώρα έχει κατέβει στο Ισραήλ και συνεχίζει τις προσπάθειές του να αποτρέψει τη σύγκρουση, προειδοποιώντας και πάλι για τους κινδύνους. Ωστόσο, παρά τις προειδοποιήσεις του Μπλίνκεν και παρά την προειδοποίηση του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα προς το Ισραήλ να μην ξεκινήσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στο Λίβανο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ενώπιον στρατιωτών στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ την αποφασιστικότητά του να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της ασφάλειας στο βορρά.

Χθες, Δευτέρα, σήμανε συναγερμός όταν το Ισραήλ εξόντωσε τον ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, Γουίσαμ Ταουίλ. «Στείλαμε ένα μήνυμα στη Χεζμπολάχ» είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και συμπλήρωσε ότι «η  Χεζμπολάχ έκανε μεγάλο λάθος μαζί μας το 2006 και κάνει μεγάλο λάθος και τώρα» για να προειδοποιήσει στη συνέχεια πως «τους δώσαμε ένα παράδειγμα για το τι παθαίνουν οι φίλοι τους στον Νότο» ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό θα συμβεί και στον Βορρά.

 Παράλληλα, το Ισραήλ κλιμάκωσε τις επιθέσεις του και στη Συρία. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, “οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί ιρανικών συστημάτων μεταφοράς όπλων και αεράμυνας στη Συρία γίνονται όλο και πιο συχνοί και θανατηφόροι”. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι εξουδετέρωσε τον Χασάν Χακάσα, ανώτερο ηγέτη της συριακής Χαμάς.

Την ίδια στιγμή, οι αντικαθεστωτικοί Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι κλιμάκωσαν τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα τις τελευταίες εβδομάδες, και, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα Gzero, ιρακινές και συριακές σιιτικές οργανώσεις έχουν επίσης εντείνει τις επιθέσεις σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, με την υποστήριξη της Τεχεράνης.

Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, η περιοχή δέχθηκε τη μία επίθεση μετά την άλλη. Από τη μία πλευρά, το Ισραήλ εξουδετέρωσε στη Βηρυτό τον Σάλεχ αλ Αρούρι, νούμερο δύο της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς και ιδρυτικό μέλος της ένοπλης πτέρυγας της, και την Κυριακή η Χεζμπολάχ επιτέθηκε σε ισραηλινή στρατιωτική βάση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments