Πολιτική

Γιόχανσον και Μητσοτάκης για το μεταναστευτικό

Γιόχανσον και Μητσοτάκης για το μεταναστευτικό

Πηγή Φωτογραφίας: [366302] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Αξιοσημείωτα βήματα προόδου έχει κάνει η Ελλάδα, παρατήρησε η Ευρωπαία Επίτροπος.

Αξιοσημείωτα βήματα σε μια σύγχρονη διαχείριση του μεταναστευτικού έχει κάνει η Ελλάδα, επισήμανε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον.

Η κυρία Γιόχανσον έλαβε μέρος σε συζήτηση με τον αρμόδιο Έλληνα υπουργό, Δημήτρη Καιρίδη, με θέμα «Ευρωπαϊκές λύσεις στην κοινή πρόκληση της μετανάστευσης», η οποία διεξήχθη στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Προηγήθηκε συνάντηση της επιτρόπου στο υπουργείο με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την οποία συζητήθηκαν μεταναστευτικά ζητήματα, αλλά και τα επόμενα βήματα για τη διαχείριση του ζητήματος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησής της με τον Δημήτρη Καιρίδη, η κυρία Γιόχανσον τόνισε ότι έχουν γίνει αξιοσημείωτα βήματα σε αυτή τη χώρα σε σχέση με τη διαχείριση του μεταναστευτικού και επισήμανε ότι αποδεικνύεται ότι αν οι χώρες εργαστούν από κοινού μπορούν να επιτύχουν πολλά, αν και ακόμα υπάρχουν πολλές προκλήσεις.

Αναφερόμενη στη νόμιμη μετανάστευση, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων είπε ότι κάθε χρόνο έρχονται στην Ευρώπη νόμιμα 3,5 εκατομμύρια μετανάστες και 300.000 παράτυπα και ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να λειτουργεί αυτό το σύστημα καλύτερα, ενώ παράλληλα ζήτησε να συναφθεί μια παγκόσμια συμμαχία κατά των παράνομων διακινητών, οι οποίοι, όπως τόνισε, πρέπει να συλληφθούν.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος είχε συνεργασία με την Ευρωπαία Επίτροπο επισήμανε ότι απαιτείται ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα της μετανάστευσης, και σύνδεση των αρχών του ευρωπαϊκού κεκτημένου με την προάσπιση των αρχών της Ευρώπης. Έθεσε την Ευρώπη προ των ευθυνών της τονίζοντας ότι η διαχείριση του προβλήματος θα κρίνει και την αξιοπιστία της. Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη το εάν η ΕΕ ξέρει να μεταφράζει τις διακηρύξεις της σε μια αποτελεσματική πολιτική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων πως «δίκαιη μεταναστευτική πολιτική δεν σημαίνει ανοιχτά ή ανύπαρκτα σύνορα, αλλά κανόνες. Και αυτούς τους κανόνες τηρήσαμε το 2020 απέναντι στην εργαλειοποίηση της προσφυγικής κρίσης».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την Ελλάδα είναι αδιαπραγμάτευτη η φύλαξη των συνόρων της, ενώ καταφέρθηκε εναντίον όσων -όπως είπε- επιχείρησαν να συκοφαντήσουν την Ελλάδα, «χωρίς να διστάσουν να κατασκευάσουν ακόμη και τραγωδίες». Συγκεκριμένα άφησε αιχμές λέγοντας ότι αυτοί εξυπηρετούσαν τα σχέδια των λαθροδιακινητών, και είπε ότι τους κανόνες που τήρησε η Ελλάδα το 2020 απέναντι στην εργαλειοποίηση του προσφυγικού, τους τηρεί και σήμερα απέναντι σε όσους καλλιεργούν στην Ελλάδα την εχθροπάθεια και ξενοφοβία, με μια μορφή λαϊκισμού που με ευκολία φορτώνει κάθε πρόβλημα στον ανώνυμο ξένο.

«Αντίπαλος της πολιτείας είναι κάθε παράνομος και παραβάτης, και όχι ξένος ή δικός μας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι οι παράνομες ροές μεταναστών το 2023 ήταν πολύ μικρότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και η κυβέρνηση διαχειρίστηκε το πρόβλημα πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επισήμανε ότι η χώρα μας συχνά είναι ενδιάμεσος σταθμός και ο τελικός στόχος των μεταναστών είναι να μεταβούν στις χώρες της βόρειας Ευρώπης, τονίζοντας με έμφαση τον ρόλο της χώρας μας στη φύλαξη των ανατολικών χερσαίων και θαλάσσιων ευρωπαϊκών συνόρων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments