Focus

Σοκάρει η εξομολόγηση της Μαρίσκα Χάρτζιτεϊ: «Στενός φίλος μου με βίασε στα 30 μου»

Σοκάρει η εξομολόγηση της Μαρίσκα Χάρτζιτεϊ: «Στενός φίλος μου με βίασε στα 30 μου»

Πηγή Φωτογραφίας: britannica.com/Arts & Culture

«Δεν μπορούσα να το επεξεργαστώ. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι συνέβη. Ότι θα μπορούσε να συμβεί. Οπότε το ξέκοψα. Το αφαίρεσα από την αφήγησή μου. Τώρα έχω τόση ενσυναίσθηση για το κομμάτι του εαυτού μου που έκανε αυτή την επιλογή, επειδή αυτό το κομμάτι με έκανε να το ξεπεράσω. Δεν έγινε ποτέ. Τώρα τιμώ αυτό το κομμάτι: έκανα ό,τι έπρεπε να κάνω για να επιβιώσω».

Η σταρ της αστυνομικής σειράς «Law & Order: SVU», Μαρίσκα Χάρτζιτεϊ έκανε μια συγκλονιστική εξομολόγηση στο περιοδικό People για τον βιασμό που υπέστη πριν σχεδόν 30 χρόνια.

View this post on Instagram

A post shared by Mariska (@therealmariskahargitay)

Η 59χρονη ηθοποιός μοιράστηκε την σοκαριστική εμπειρία του βιασμού της στο αμερικανικό περιοδικό μιλώντας με τα δικά της λόγια. Όπως αναφέρει η κόρη της εμβληματικής ξανθιάς ηθοποιού Τζέιν Μάνσφιλντ, βιάστηκε στα 30 της από έναν άνδρα που θεωρούσε φίλο της.

«Δεν ήταν καθόλου σεξουαλικό»

«Ένας άντρας με βίασε στα 30 μου. Δεν ήταν καθόλου σεξουαλικό. Ήταν κυριαρχία και έλεγχος. Υπερβολικός έλεγχος», λέει χαρακτηριστικά στην αφήγησή της.

«Ήταν φίλος. Μετά δεν ήταν. Δοκίμασα όλους τους τρόπους που ήξερα για να ξεφύγω από αυτό. Προσπάθησα να κάνω αστεία, να γίνω γοητευτική, να βάλω ένα όριο, να εξηγήσω, να πω όχι. Με έπιασε από τα χέρια και με κράτησε κάτω. Ήμουν τρομοκρατημένη. Δεν ήθελα να κλιμακωθεί σε βία. Τώρα ξέρω ότι ήταν ήδη σεξουαλική βία, αλλά φοβόμουν ότι θα γινόταν σωματικά βίαιος. Μπήκα σε λειτουργία παγώματος, μια συνηθισμένη απόκριση τραύματος όταν δεν υπάρχει επιλογή διαφυγής. Βγήκα έξω από το σώμα μου».

«Δεν μπορούσα να το επεξεργαστώ. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι συνέβη. Ότι θα μπορούσε να συμβεί. Οπότε το ξέκοψα. Το αφαίρεσα από την αφήγησή μου. Τώρα έχω τόση ενσυναίσθηση για το κομμάτι του εαυτού μου που έκανε αυτή την επιλογή, επειδή αυτό το κομμάτι με έκανε να το ξεπεράσω. Δεν έγινε ποτέ. Τώρα τιμώ αυτό το κομμάτι: έκανα ό,τι έπρεπε να κάνω για να επιβιώσω».

«Για πολύ καιρό, επικεντρώθηκα στη δημιουργία ενός ιδρύματος για να βοηθήσω τους επιζώντες κακοποίησης και σεξουαλικής βίας να θεραπευτούν. Έφτιαχνα το Joyful Heart στο εξωτερικό για να μπορώ να κάνω τη δουλειά στο εσωτερικό. Νομίζω ότι έπρεπε επίσης να δω πώς θα μπορούσε να μοιάζει η θεραπεία. Κοιτάζω πίσω σε ομιλίες όπου έλεγα: «Δεν είμαι επιζών». Δεν ήμουν αναληθής, δεν ήταν όπως έβλεπα τον εαυτό μου».

«Κατά καιρούς είχα μιλήσει για το τι μου έκανε αυτό το άτομο, αλλά το ελαχιστοποίησα. Ο σύζυγός μου, Πίτερ, με θυμάται να λέω: «Δηλαδή, δεν ήταν βιασμός». Τότε τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν μέσα μου, και άρχισα να μιλάω για αυτό πιο σοβαρά με τους πιο κοντινούς μου ανθρώπους. Ήταν οι πρώτοι που το αποκάλεσαν όπως ήταν. Ήταν ευγενικοί και προσεκτικοί, αλλά το ότι το ονόμασαν ήταν σημαντικό. Δεν ήταν μια αντιπαράθεση, όπως: «Πρέπει να ασχοληθείς με αυτό που συνέβη», ήταν περισσότερο σαν να το βλέπεις στο φως της ημέρας: «Εδώ είναι τι σημαίνει όταν κάποιος βιάζει ένα άλλο άτομο, οπότε στη δική σου στιγμή, θα μπορούσε να είναι χρήσιμο να το συγκρίνεις με αυτό που σου έκαναν». Τότε είχα τη δική μου συνειδητοποίηση. Τον δικό μου απολογισμό».

«Τώρα μπορώ να δω καθαρά τι μου συνέβη. Καταλαβαίνω τη νευροβιολογία του τραύματος. Το τραύμα σπάει το μυαλό και τη μνήμη μας. Με τον τρόπο που σπάει ένας καθρέφτης», συνεχίζει στην συγκλονιστική εξομολόγησή της.

«Οι επιζώντες που έχουν παρακολουθήσει την σειρά μου είπαν ότι τους βοήθησα και τους έδωσα δύναμη. Αλλά είναι αυτοί που ήταν πηγή δύναμης για μένα. Έχουν βιώσει το σκοτάδι και τη σκληρότητα, μια απόλυτη περιφρόνηση για έναν άλλο άνθρωπο, και έχουν κάνει ό,τι χρειάζονταν για να επιβιώσουν. Για κάποιους, αυτό σημαίνει να κάνουν την Olivia Benson ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους – κάτι που είναι μια τιμή πέρα από κάθε μέτρο – για τους άλλους, σημαίνει να χτίσουν ένα θεμέλιο. Είμαστε δυνατοί και βρίσκουμε διέξοδο», πρόσθεσε η ηθοποιός που φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια στην εμβληματική αστυνομική σειρά «Law and Order».

Μαρίσκα Χάρτζιτεϊ: «Δεν θέλω ντροπή με το θύμα»

«Είπα εδώ και πολύ καιρό ότι η ελπίδα μου ήταν οι άνθρωποι να μπορούν να μιλούν για τη σεξουαλική επίθεση με τον ίδιο τρόπο που μιλούν τώρα για τον καρκίνο. Πείτε σε κάποιον ότι επιζήσατε από τον καρκίνο και θα σας γιορτάσουν. Θέλω την ίδια αντίδραση για τους επιζώντες σεξουαλικής επίθεσης. Δεν θέλω ντροπή με το θύμα. Η ντροπή της πράξης ανήκει στον δράστη: είναι αυτοί που διέπραξαν την αποτρόπαια, επαίσχυντη πράξη».

«Ωστόσο, η ελπίδα μου έχει αλλάξει επίσης. Και είναι λιγότερο ελπίδα παρά ανανεωμένη αποφασιστικότητα. Θέλω να τελειώσει αυτή η βία. Η σεξουαλική βία δεν επιμένει λόγω κάτι αμετάβλητου στην ανθρώπινη υπόστασή μας, υπάρχει επειδή υπάρχουν δομές εξουσίας που την επιτρέπουν να συμβεί. Αυτές οι δομές εξουσίας είναι τόσο διάχυτες που κανείς δεν είναι απρόσβλητος από αυτές. Αναπαράγουν σκέψεις όπως «πρέπει να έκανα κάτι για να το προκαλέσω αυτό». Και η κοινωνία μας συμφωνεί: «Ναι, το προκάλεσες εσύ σε εσένα». Αυτό είναι λάθος και πρέπει να αλλάξει. Η βία τελειώνει όταν αλλάξει η δομή της εξουσίας».

Μαρίσκα Χάρτζιτεϊ: «Θέλω μια αναγνώριση και μια συγγνώμη»

«Όσο για τη δικαιοσύνη, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μπορεί να φαίνεται διαφορετική για κάθε επιζώντα. Για μένα, θέλω μια αναγνώριση και μια συγγνώμη. Λυπάμαι για αυτό που σου έκανα. Σε βίασα. Δεν έχω δικαιολογία. Αυτό είναι μια αρχή. Δεν ξέρω τι υπάρχει στην άλλη πλευρά και δεν θα αναιρέσει αυτό που συνέβη, αλλά ξέρω ότι παίζει ρόλο στο πώς θα το αντιμετωπίσω».

«Αυτό είναι ένα οδυνηρό μέρος της ιστορίας μου. Η εμπειρία ήταν φρικτή. Αλλά δεν πλησιάζει καν στο να με καθορίζει, με τον ίδιο τρόπο που κανένα άλλο μέρος της ιστορίας μου δεν με καθορίζει. Κανένα μέρος της ιστορίας κανενός δεν τους καθορίζει. Γίνομαι 60 και είμαι τόσο ευγνώμων για το πού βρίσκομαι. Είμαι ανανεωμένη και πλημμυρίζω από συμπόνια για όλους εμάς που έχουμε υποφέρει. Και είμαι ακόμα περήφανα σε αυτή τη διαδικασία», κατέληξε η διάσημη ηθοποιός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments