Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης προτείνει προοδευτικό μέτωπο

ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης προτείνει προοδευτικό μέτωπο

Πηγή Φωτογραφίας: 365041] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στόχος είναι η δημιουργία ενός πόλου ικανού να αναμετρηθεί με τη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη.

Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων επιτρέπει στη Χαριλάου Τρικούπη να σχεδιάζει το μέλλον: το σταθερό προβάδισμά του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο ενδιαφέρον στοιχείο των εταιρικών δημοσκοπήσεων που ενημερώνουν για τον παλμό της κοινής γνώμης. Η απόλυτη ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας καθιστά δύσκολη την αναβίωση του παλιού δικομματισμού της περιόδου 1981-2009, αλλά το ΠΑΣΟΚ διαπιστώνει σημαντικές ευκαιρίες στο νέο πολιτικό κλίμα.

“Αν το ΠΑΣΟΚ έχει μια ισχυρή εντολή στις ευρωπαϊκές εκλογές θα πάρω όλες τις πρωτοβουλίες που χρειάζεται για να υπάρξει η δύναμη αυτή η προοδευτική που θα μπορεί να αντιμετωπίσει νικηφόρα τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό.  Ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη πρόσθεσε ότι αυτό θα γίνει «με κοινωνικούς όρους. Θα γίνει ένα κάλεσμα προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Διαφωνώ απόλυτα με τη συγκόλληση κομμάτων. Δεν πρόκειται το ΠΑΣΟΚ να γίνει μέρος του προβλήματος που λέγεται σήμερα ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνει ένα βήμα πιο πέρα και εξηγεί πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα μέτωπο κατά της Νέας Δημοκρατίας. Πώς να το κάνουμε αυτό; Παίρνοντας ως παράδειγμα τον δήμο της Αθήνας, η Χαριλάου Τρικούπη προσπαθεί να δείξει πώς αυτό το σχήμα μπορεί να λειτουργήσει. Το ΠΑΣΟΚ, ως η πρώτη κομματική δύναμη της κεντροαριστεράς, θα ηγηθεί ενός σχηματισμού που αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αυτό ισχυρίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τη νίκη του στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Όλα αυτά μετά τις 9 Ιουνίου. Η πορεία για την αυτονομία είναι αδιαπραγμάτευτη. Στη Χαριλάου Τρικούπη απέφυγαν να πέσουν στην παγίδα του ποσοστού. Είναι σαφές ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό στο “κοντέρ” και όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, τόσο ισχυρότερη θα είναι η ώθηση του κόμματος και σίγουρα, θα είναι μια ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να πρωταγωνιστήσει σε αυτόν τον τομέα και να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν από το “πράσινο στρατόπεδο” είναι ότι οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν στην ευρωκάλπη που θα στηθεί σε πέντε μήνες,  όχι για να δημιουργήσουν ένα ισχυρό κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά για να δημιουργήσουν τους όρους για μια εναλλακτική κυβέρνηση.

 Ο πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος έδωσε το στίγμα του τονίζοντας ότι «η γενιά μου αξίζει με τις εμπειρίες της τελευταίας δεκαετίας με την ενσυναίσθηση του σεβασμού στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, με γνώση των γεωπολιτικών συνθηκών να κυβερνήσει τη χώρα και εγώ φιλοδοξώ αυτή η γενιά να κυβερνήσει τη χώρα και να δώσουμε μια άλλη προοπτική και μια άλλη κατεύθυνση. Δεν μπορώ να αρνηθώ αυτή τη φιλοδοξία».

Μήπως όλη αυτό το αφήγημα είναι η απάντηση στην πρόταση των Ζαχαριάδη, Ραγκούση και Θεοχαρόπουλου προς τον ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσει το κέντρο “μέσω Βρυξελλών”; Στο κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς δεν έχουν ξεχάσει ότι το ενδεχόμενο συνεργασίας μέσω της απλής αναλογικής απορρίφθηκε από την πρώτη στιγμή. Μόνο η κάλπη των ευρωεκλογών θα δείξει πώς και αν θα “καταλαγιάσουν” τα πάθη. Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί και πως μπορεί να ανακτηθεί η πρωτοβουλία των κινήσεων στο χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments