Διεθνή

Μπάιντεν: «Νέα χτυπήματα αν χρειαστεί για την προστασία του λαού μας»

Μπάιντεν: «Νέα χτυπήματα αν χρειαστεί για την προστασία του λαού μας»

Πηγή Φωτογραφίας: U.S. President Joe Biden delivers remarks on the economy at the IBEW Local 26 in Lanham, Maryland, U.S., February 15, 2023. REUTERS/Evelyn Hockstein

Μπάιντεν: «Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το Ιράν»

Τα χτυπήματα εναντίων θέσεων των Χούθι επιβεβαίωσε με δηλώσεις ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

«Δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μέτρα αν χρειαστεί», επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το Ιράν», επεσήμανε.

Ολη η δήλωση του Τζο Μπάιντεν

«Σήμερα, με εντολή μου, οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ —μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και με την υποστήριξη της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας— πραγματοποίησαν επιτυχώς πλήγματα εναντίον στόχων στην Υεμένη που χρησιμοποιούν οι αντάρτες Χούθι για να θέτουν σε κίνδυνο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε μια από τις πιο ζωτικές θαλάσσιες οδούς του κόσμου.

Αυτά τα πλήγματα αποτελούν άμεση απάντηση σε άνευ προηγουμένου επιθέσεις των Χουθι εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα—μεταξύ άλλων και με χρήση βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων για πρώτη φορά στην ιστορία. Αυτές οι επιθέσεις έθεσαν σε κίνδυνο το προσωπικό των ΗΠΑ, τους ναυτικούς και τους εταίρους μας, έθεσαν σε κίνδυνο το εμπόριο και απείλησαν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Περισσότερα από 50 έθνη έχουν πληγεί σε 27 επιθέσεις στη διεθνή εμπορική ναυτιλία. Πληρώματα από περισσότερες από 20 χώρες έχουν απειληθεί ή συλληφθεί ως όμηροι σε πράξεις πειρατείας. Περισσότερα από 2.000 πλοία αναγκάστηκαν να αλλάξουν πορεια διανύοντας χιλιάδες μίλια για να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα – κάτι που μπορεί να προκαλέσει εβδομάδες καθυστερήσεων στους χρόνους αποστολής των προϊόντων. Και στις 9 Ιανουαρίου, οι Χούθι εξαπέλυσαν τη μεγαλύτερη επίθεσή τους μέχρι σήμερα – στοχεύοντας άμεσα αμερικανικά πλοία.

Η απάντηση της διεθνούς κοινότητας σε αυτές τις απερίσκεπτες επιθέσεις ήταν ενωμένη και αποφασιστική. Τον περασμένο μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν την Επιχείρηση Prosperity Guardian – έναν συνασπισμό περισσότερων από 20 εθνών που δεσμεύονται να υπερασπιστούν τη διεθνή ναυτιλία και να αποτρέψουν τις επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα. Ενωθήκαμε επίσης με περισσότερα από 40 έθνη για να καταδικάσουμε τις απειλές των Χούθι. Την περασμένη εβδομάδα, μαζί με 13 συμμάχους και εταίρους, εκδώσαμε μια κατηγορηματική προειδοποίηση ότι οι αντάρτεςι θα υποστουν τις συνέπειες εάν δεν σταματήσουν οι επιθέσεις τους. Και χθες, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητά από τους Χούθι να τερματίσουν τις επιθέσεις σε εμπορικά και εμπορικά πλοία.

Η σημερινή αμυντική δράση ακολουθεί αυτή την εκτεταμένη διπλωματική εκστρατεία και τις κλιμακούμενες επιθέσεις των ανταρτών Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων. Αυτά τα στοχευμένα χτυπήματα είναι ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι δεν θα ανεχθούμε επιθέσεις στο προσωπικό μας ούτε θα επιτρέψουμε σε εχθρικούς παράγοντες να θέτουν σε κίνδυνο την ελευθερία ναυσιπλοΐας σε μία από τις πιο κρίσιμες εμπορικές διαδρομές του κόσμου. Δεν θα διστάσω να διατάξω περαιτέρω μέτρα για την προστασία του λαού μας και την ελεύθερη ροή του διεθνούς εμπορίου, όπως απαιτείται.»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments