Nέα της αγοράς

Γαλλία: Διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης και του νομισματοκοπείου

Γαλλία: Διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης και του νομισματοκοπείου

Πηγή Φωτογραφίας: hellas journal.gr, Περίπου 27 εκατομμύρια κέρματα αναγκάστηκε να καταστρέψει η Γαλλία καθώς δεν συμμορφώνονταν με τις οδηγίες της Ε.Ε.

Περίπου 27 εκατομμύρια κέρματα αναγκάστηκε να καταστρέψει η Γαλλία καθώς δεν συμμορφώνονταν με τις οδηγίες της Ε.Ε.

Περίπου 27 εκατομμύρια κέρματα αναγκάστηκε να καταστρέψει η Γαλλία καθώς δεν συμμορφώνονταν με τις οδηγίες της Ε.Ε.

Όπως γράφει το Politico, το Monnaie de Paris, το νομισματοκοπείο της χώρας, παρήγαγε τα κέρματα των 10, 20 και 50 λεπτών με νέο μοτίβο τον Νοέμβριο, αλλά αργότερα ανακάλυψε ότι ο τρόπος με τον οποίο απεικονίζονταν τα αστέρια της σημαίας της ΕΕ δεν ήταν σύμφωνος με τις πολύ ακριβείς απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ , οι χώρες μπορούν να αλλάζουν το σχέδιο της «εθνικής» όψης των κερμάτων ευρώ κάθε 15 χρόνια, αλλά χρειάζονται το πράσινο φως από την Επιτροπή καθώς και από άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης, οι οποίες πρέπει να ενημερωθούν και να έχουν στη διάθεσή τους επτά ημέρες για να διατυπώσουν αντιρρήσεις .

Προχώρησε χωρίς την έγκριση

Η Γαλλία επικοινώνησε ανεπίσημα με την Επιτροπή τον Νοέμβριο, προτού υποβάλει επίσημο αίτημα για έγκριση του σχεδίου, αλλά το νομισματοκοπείο είχε προχωρήσει χωρίς να περιμένει το OK της ΕΕ. Στη συνέχεια έλαβε μια άτυπη προειδοποίηση από την Επιτροπή που τονίζει ότι το νέο σχέδιο δεν ήταν σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ, σύμφωνα με αξιωματούχο του γαλλικού υπουργείου Οικονομίας με άμεση γνώση του φακέλου, ο οποίος μίλησε στο POLITICO υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε επίσημα το διορθωμένο σχέδιο στις 12 Δεκεμβρίου, το οποίο έλαβε την έγκριση της ΕΕ στις 21 Δεκεμβρίου. Τα νέα κέρματα επρόκειτο να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια επίσκεψης του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ στα αριστοκρατικά κεντρικά γραφεία του Monnaie στο Παρίσι. Και όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό τελικά δεν συνέβη.

Μυστικό σχέδιο

Τώρα, ένα παιχνίδι κατηγοριών έχει ξεκινήσει μεταξύ του Monnaie και της κυβέρνησης.

Ο ίδιος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας τόνισε ότι το Monnaie είναι μια αυτόνομη δημόσια εταιρεία και όχι μέρος της γαλλικής κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι φέρει εξ ολοκλήρου το κόστος της καταστροφής των νομισμάτων.

«Δεν θα υπάρξει κόστος για τους Γάλλους φορολογούμενους, καθώς η εταιρεία θα το απορροφήσει στα λειτουργικά της έξοδα», είπε ο αξιωματούχος.

Το θέμα αποκαλύφθηκε αρχικά από το γαλλικό μέσο ενημέρωσης La Lettre, το οποίο επικαλέστηκε τον επικεφαλής του Monnaie, Marc Schwartz, ότι «το γαλλικό κράτος» ήταν υπεύθυνο.

Το σχέδιο των νέων νομισμάτων που πρότεινε η γαλλική κυβέρνηση και επικυρώθηκε από την Επιτροπή εξακολουθεί να είναι μυστικό και θα παρουσιαστεί πριν από την άνοιξη, δήλωσε το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας.

Το Monnaie de Paris δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει τα δημοσιεύματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments